Ezért akkora ordas nagy kamu a Himalája-só

Szép is, meg távolról is származik, de ez maximum az árát teszi különlegessé. Különlegesen magassá.

A sónak megvan a maga szerepe az életünkben: ízesíti az ételeinket, emellett segít megelőzni a nátriumhiányt, ami elég ritka, de akár halálos is lehet. A Lifehacker ugyanakkor felhívja a figyelmet, ez független attól, hogy a só fehér vagy rózsaszínű.

Szépnek legalább szép

Hékás, a Himalájából származik, és különben is rózsaszínű, akkor valamiben csak különleges, ugye? A „Himalája-só” vagy a „himalájai sólámpa” ugyan kétségkívül egzotikusan hangzik, de attól, hogy a nevükben egy távoli hely szerepel, semmivel sem lesznek jobbak. Persze, ha tetszenek a sólámpák, nyugodtan gyönyörködj a látványukban, csak ne nagyon ringasd magad abban a hitbe, hogy ettől majd egészségesebb leszel.

Tényleg vannak benne ásványi anyagok, de elhanyagolható mennyiségben
Tényleg vannak benne ásványi anyagok, de elhanyagolható mennyiségbenShutterstock

Jó, de nem eléggé

A só nem más, mint nátrium-klorid. Habár szervezetünknek mindkét elemre szüksége van, csak egy bizonyos mértékig (a magas vérnyomású betegekre például gyakran ráparancsolnak, hogy nátriumbevitelüket sürgősen fogják vissza). A másik fontos idevágó tudnivaló, hogy

a só nyomokban más ásványi anyagokat is tartalmazhat.

A biztonság kedvéért elismételjük még egyszer, hogy egyértelmű legyen: NYOMOKBAN! A rózsaszín só például a vastól színeződik el, ennek a mennyisége azonban nem éri el azt a szintet, hogy bármiféle hatással legyen az egészségünkre. Innentől kezdve már nem nehéz belátni, hogy milyen sok sebből vérzenek azok a marketingszövegek, melyekkel a Himalája-só kapcsán tömik a fejünket.

Kész átverés

De hát a vas jó nekünk, nem? Nagyon is, viszont hozzájuthatsz a marhahúsból, a csirkehúsból, a lencséből, a spenótból és egy halom másik élelmiszerből is, amiket nem drága pénzen importálnak a Himalájából (ami egyébként a Himalája-só esetében sem teljesen állja meg a helyét, mivel 300 kilométerre a hegyektől, pakisztáni bányákban termelik ki).

De összesen 84 ásványi anyagot tartalmaz! Igaz, ám ettől a 98 százaléka még mindig nátrium-klorid marad. Tudod, miből juthatsz még ennyi ásványi anyaghoz? A többi hagyományos élelmiszerből, amit nap mint nap fogyasztasz.

A konyhasó káros a szívünkre nézve! Ez már egy fokkal összetettebb kérdés. Ha viszont abból indulunk ki, hogy a rózsaszín és a hagyományos só egyaránt só, annyira mégsem az. Amennyiben a fehér só ártalmas, akkor a rózsaszín is.

A Himalája-só antibakteriális és gombaölő. Abban az értelemben, hogy semmi nem él meg az üvegben, amiben tartod, tényleg az, ám sajnos ettől sem fog gyökeresen megváltozni az életed.

A Himalája-só tehát hiába hangzik olyan kecsegtetően, bárki, bármit is állít, a só az csak . Különbségek legfeljebb a feldolgozás módjából adódhatnak, ami abból a szempontból szintén érdekes kérdés, hogy a vegyszertartalomra is kihatással lehet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra