A sütőtök az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlenül került az ínyencségek élvonalába. Illata már önmagában csábító, elkészíthető édesen és sósan, megsütve fogyasztható önmagában, kiváló összetevője lehet desszerteknek, de akár levest is főzhetünk belőle. A kávérajongók körében nagy kedvencnek számít a sütőtökkel fűszerezett tejeskávé, de ízesíthetünk vele tésztát vagy a reggeli zabpelyhünket is.
A tök könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe
A sütőtökrajongóknak igazán nem nehéz kreatívnak lenniük, ha mindennap szeretnék az étkezésükbe beiktatni az őszi csemegét. Miután dr. Patricia Varacallo amerikai háziorvos nem szeret sok időt eltölteni a reggelije elkészítésével, a kísérleti héten napindító étkezése gyakran egy sütőtökből készült turmix volt, ilyenkor a tökpürét a reggeli italába keverte. A legtermészetesebb ízélmény és az egészséges életmód jegyében tudatosan bio-sütőtökpürét fogyasztott.
A tökmag is hamar a kedvence lett, így gyakran elropogtatott belő néhány szemet nassolnivalóként, de salátára szórva is fogyasztotta. A vacsorára főzött tésztát gyakran sütőtökből készült krémes szósszal ízesítette.
Miután a doktornő a hét végére valami újra vágyott, beült egy étterembe, ahol elfogyasztott egy sütőtöktálat, melynek alapja egy banánnal és acaibogyóval kevert sütőtökpüré volt, amit granolával és tökmaggal szórtak meg, valamint mézzel ízesítettek.
A sütőtök egészségügyi előnyei
A sütőtök alacsony kalóriatartalmú, és kiváló rostforrás, továbbá A-vitamint, C-vitamint és káliumot is tartalmaz. Az A-vitamin jótékony hatással van a bőrre, a szemre, illetve a szív és a tüdő működésére. A C-vitamin megvéd az őszi vírusoktól, és segíti a pihentető alvást.
Egy 2022-es kutatás bebizonyította, hogy a sütőtök jó hatással van a férfiak termékenységére, segíti a sebgyógyulást, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, és megakadályozza a fekély kialakulását.
Mindemellett a sütőtök ígéretesnek bizonyult a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésében is.
A tökmag jó fehérje-, rost- és ásványianyag-forrás, ezért ha fahéjjal, curryporral vagy csak tengeri sóval meghintjük, remek nassolnivaló lehet.
Segíti az emésztést
A mindennapi sütőtökfogyasztás egyik előnyeként a fokozott emésztést említi beszámolójában az amerikai orvos. Ez elsősorban a zöldségben lévő rosttartalomnak köszönhető. Kutatások igazolják, hogy a rostokban gazdag étrend segíthet a bélrendszer egészséges működését.
Szebb lett a bőre
Dr. Patricia Varacallo azt tapasztalta, hogy a bőre is szebb lett a sütőtöktől, ráadásul teljesen eltűntek a pattanásai. Ez az előny a béta-karotinnak köszönhető, amely antioxidáns, és A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin pedig fontos szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében.
Pihentetőbb lesz tőle az alvás
A sütőtök legérdekesebb „mellékhatása” az orvos szerint a pihentető alvás volt. A tökmag triptofánt és tirozint tartalmaz, melyek az alvást segítő szerotonin és a dopamin előfutárai, illetve mindkettő köztudottan szerepet játszik a szorongás és a stressz szabályozásában.
Javasolt mértékkel fogyasztani
Dr. Varacallo fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár a friss sütőtök és a feldolgozott, konzerv változata ugyanolyan tápláló, az utóbbinak gyakran magasabb a cukortartalma. Fogyasztását azonban nem javasolt túlzásba vinni a vesebetegségben szenvedőknek a magas káliumtartalom miatt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés