20 perc alatt másfél órás edzést tudhatsz le az űrhajósok módszerével

GettyImages-1143463955

Létezik egy edzésforma, amit az űrkutatásnak köszönhetünk, és olyan izmokat is megmozgat, amiknek a létezéséről sem tudtunk. Mindezt ráadásul rekordidő alatt.

Először az első terhességem után próbáltam ki a speed fitnesst, ami pontosan azt nyújtotta, amit ígért is: elképesztően időtakarékos és hatásos, ugyanakkor kímélő edzést. Tavaly nyáron már rutinos tornázóként bújtam a „Lara Croft is megirigyelné” típusú edzőfelszerelésbe, de csak ekkor tudtam meg az edzőm révén, mennyivel érdekesebb és sokrétűbb a speed fitness, mint ahogy addig gondoltam.

Mi is az a speed fitness?

Nem új keletű ez az edzésforma, Magyarországon is már évek óta működik az elektromos izomstimulációt alkalmazó edzésmódszer. Egy EMS-készülékkel vagyunk összekötve, ami egyetlen edzés alatt 40 000 izom-összehúzódást vált ki, miközben mi egyszerű tornagyakorlatokat végzünk. A jóleső fáradtság és a másnapi izomláz itt sem marad el, annak ellenére, hogy összesen 15-20 percet mozogtunk. Ráadásul a módszer annyira kíméletes, hogy nem kell tartanunk a sportsérülésektől sem. 

A speed fitness kíméli az ízületeket is
A speed fitness kíméli az ízületeket isGroup4 Studio / Getty Images Hungary

Honnan ered a módszer?

A 1700-as években Luigi Galvani boncolt békákon kísérletezve felfedezte az elektromosság és az izommozgás közti kapcsolatot. Ahhoz, hogy a módszert biztonságosan lehessen használni, még pár száz évet várni kellett, egészen az űrkutatás koráig. Az űrhajósoknak ugyanis nemcsak azzal a kihívással kellett megküzdeniük, hogy eljussanak a Holdra vagy az űrállomásra, hanem azzal is, hogy hogyan akadályozzák meg az izomzatuk leépülését a súlytalanság állapotában. 

Így hát kifejlesztették az első izomstimuláló eszközt, ami nem sokáig maradt a légüres térben dolgozók kiváltsága.

A földi versenysport nemsokára lecsapott rá, hiszen kiváló kiegészítője lehetett az élsportnak. Később az orvosi rehabilitációban is elterjedt a használata, mivel nagyszerű segítség a balesetek, sportsérülések utáni felépülésben. Ma pedig már a fitneszvilág is felfedezte a technológia sokoldalúságát, és létrehozta a speed fitnesst, ahol az EMS-t nemcsak izomépítésre, hanem zsírégetésre, narancsbőr ellen és nyújtásra is lehet használni.

A testneveléstanár is csak ajánlani tudja

Somogyi Gábor testnevelő tanár maga is tart edzéseket, ahol ő is nap mint nap tapasztalja az EMS sokoldalúságát. „A speed fitness kiváló mozgásforma azok számára, akiknek nincs idejük másfél órás edzésre, de nem akarnak lemondani a sportolásról; vagy éppen idejük lenne, de nincsenek olyan fizikai állapotban, hogy megerőltessék magukat; hosszú kihagyás után újra mozognának és kíméletesebb sportolási lehetőséget keresnek” – sorolja Gábor, aki több évtizede futballedzőként is dolgozik, így tudja, milyen jól jön az EMS, amikor például sportsérülés utáni felépülésről van szó.

„Nem mindenkinek való a konditermi edzés, és ha valakinek eleve fájdalmai vannak, akkor még veszélyes is lehet.

Fitneszterembe úgy biztonságos járni, ha edző segít megmutatni a különböző gépek használatát, és kidolgozni egy edzéstervet, ami a fokozatosságra épül.” Gábor ezért arra biztat, hogy lehetőleg mindig vegyünk igénybe szakértői segítséget, mivel csak a szabályosan végzett gyakorlat biztonságos és hatékony. „A speed fitness edzések mindig edző jelenlétében és irányításával zajlanak. Nagyon fontos, hogy mindig személyre szabott edzéstervvel dolgozunk, ahol figyelembe vesszük a testi adottságokat, a formálandó területeket és persze az életkort is.”

Gábornál mindig jó hangulatban telnek az edzések
Gábornál mindig jó hangulatban telnek az edzésekTakács Zoltán

A speed fitness egyik nagy előnye valóban az, hogy 14 év felett az életkortól függetlenül bárki elkezdheti. 

„Idősebb korban különösen ajánlott ez a mozgásforma, hiszen ekkor kezd el leépülni az izomzat” – mondja a szakember. „A speed fitness úgy segít erősíteni az izomzatot és dolgoztatja meg az egész testet, hogy közben kíméli az ízületeket. Ha a tartó-, a váz- és a mélyizmok karban vannak tartva, akkor idősebb korban is sokkal könnyebbé válik mindenféle mozgásforma. A nyugdíjas vendégeim arról számolnak be, hogy olyan mozdulatokra is képesek, amikre korábban nem voltak (például újra lehajolnak), valamint sokkal fittebbnek, energikusabbnak érzik magukat. Kati néninek például az egyik oldalán csípőprotézise van, a másik oldalra is ez várna, de lehet, hogy már nem lesz szükség a műtétre, olyan sokat javult az állapota a rendszeres edzésnek köszönhetően.”

Kismamák is járnak hozzánk, hiszen számukra is fontos, hogy ne megerőltető sporttal próbálják visszanyerni szülés előtti alakjukat.

Náluk igazán fontos az időfaktor is, hogy siethessenek haza a gyermekükhöz – igaz, arra is volt már példa, hogy gyerekkel érkeztek az anyukák a rövid edzésekre” – avat be Gábor, hozzátéve, hogy a szülés utáni regenerálódásba is besegíthetünk a speed fitnesszel, ugyanis – mivel az EMS a mélyizmokat is megmozgatja – intimtornának is kiváló. „Kifejezetten javasolt ülőmunkát végzőknek is, akik derék- vagy vállfájdalmakkal küzdenek, mivel az EMS hatására az izmokban kialakult görcsök oldódnak, ezáltal a hátfájásos panaszok kedvezően javulhatnak” – idéz Gábor egy orvosi szakvéleményből.

Nem mindenkinél alkalmazható

Természetesen a speed fitness esetében is vannak kivételek, akiknél nem alkalmazható a speciális edzés. „Nem tarthatunk edzéseket 14 éven aluliak számára, trombózison átesetteknek, epilepsziásoknak, daganatos betegeknek, szívritmuszavarban szenvedőknek, így a pacemakerrel élőknek sem. Terhes nőknek sem ajánljuk, illetve azoknál a kismamáknál, akik még szoptatnak, kerüljük a mellizomzat edzését” – sorolja az edző, majd gyorsan el is oszlat egy speed fitnesszel kapcsolatos félelmet, nevezetesen azt, hogy az impulzusok káros hatással lehetnek a belső szervekre, például a szívre. „Ez lehetetlen, ugyanis az EMS csak a harántcsíkolt izomzatra hat; vagyis a belső szervek simaizmára és a szívizomra nem.”

Gábor nem azt mondja, hogy a speed fitness jobb bármilyen sportnál, de kíméletesebb, ugyanakkor az edzések során ugyanúgy felszabadul az adrenalin, az endorfin nő, a stresszhormon csökken, mint akármelyik sport űzésekor. Jobban érezzük magunkat, energikusabbak vagyunk, látjuk a testünk formálódását. Igazi örömforrás, és ezt én is tanúsíthatom.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek