Rostból is megárt a sok: ez történik, ha a kelleténél többet eszel

GettyImages-638528726

Ha túl sok rostot fogyasztasz, a szervezeted figyelmeztetni fog rá. Ilyenkor fontos, hogy megtedd a szükséges lépéseket, nehogy tovább romoljon a helyzet.

A rostok alapvető tápanyagok, amelyek részt vesznek az emésztés, a koleszterinszint és a vércukorszint szabályázásban. De ez még nem jelenti azt, hogy minden mennyiségben jót tesznek neked. Cikkünkből megtudhatod, mi történhet a testeddel, ha túl sok rostot viszel be, és ilyen esetben mi a teendő.

Milyen célt szolgának a rostok?

A rostok egyfajta szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni vagy felszívni. Sajátosságuk, hogy kizárólag növényi alapú élelmiszerekben, így gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, magvakban és teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók meg.

A rostokban gazdag ételek támogatják az emésztőrendszer egészségét
A rostokban gazdag ételek támogatják az emésztőrendszer egészségétfcafotodigital / Getty Images Hungary

Kategóriájukat tekintve a rostoknak kétféle típusa létezik. Az úgynevezett oldható rostok folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képeznek a belekben, ami jótékonyan hat az emésztőrendszerre, illetve a „rossz” LDL-koleszterinhez kötődve elősegítik annak távozását a szervezetből.

Az oldható rostok forrásai közé tartozik a banán, az alma, a zab, az avokádó és a bogyós gyümölcsök.

Az oldhatatlan rostok ezzel szemben – ahogy nevük is mutatja – nem oldódnak vízben, ezért könnyen áthaladnak a bélrendszeren, ami serkenti a bélmozgást, hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez, és javítja az inzulinérzékenységet.

Az oldhatatlan rostokhoz a kukoricából, diófélékből, magvakból, teljes kiőrlésű lisztekből, valamint számos zöldség-gyümölcs héjából juthatsz hozzá.

A megfelelő rostfogyasztás elengedhetetlen az emberi test egészségéhez. Legfontosabb előnyei a következők:

  • a koleszterinszint kezelése
  • a szívbetegségek megelőzése
  • a vércukorszint stabilizálása
  • az emésztőrendszer egészségének elősegítése
  • a székrekedés kezelése vagy megelőzése
  • a jóllakottság elősegítése

Mi történik, ha túl sok rostot eszel?

Az optimális rostbeviteli érték az életkortól és a nemtől függően változhat. Az általános ajánlás az, hogy

a férfiaknak naponta 30–38 gramm, míg a nőknek 21–25 gramm rost elfogyasztása javasolt.

Mivel azonban a rosttolerancia egyénenként eltérő lehet, előfordulhat, hogy valaki számára már az ajánlott napi mennyiség is sok – pláne akkor, ha étrendjében jellemzően kevés rostokban gazdag étel szerepel.

Ha meghaladod az ajánlott mennyiséget, vagy hirtelen megnöveled a rostbeviteled, az alábbi potenciális panaszokkal számolhatsz.

Gázképződés és puffadás

A rostbevitel gyors növelése kellemetlen gyomor-bél rendszeri tüneteket, köztük gázképződést és puffadást okozhat. A szakemberek ezért azt javasolják, ha növelni szeretnéd a rostbeviteled, azt mindig fokozatosan tedd.

A túlzott rostfogyasztás kellemetlen bélrendszeri panaszokkal járhat
A túlzott rostfogyasztás kellemetlen bélrendszeri panaszokkal járhatPaul Bradbury / Getty Images Hungary

Alulevés

A rostok fogyasztása hozzájárul az jóllakottság érzéséhez, de a rosttartalmú ételek általában alacsony kalóriatartalmúak. Ez azt jelenti, hogy ha túl sok rostot viszel be, más ételekből kevesebbet ehetsz, így megeshet, hogy nem jutsz hozzá minden szükséges mikro- és makrotápanyaghoz.

Bár a legtöbben inkább a túlevés miatt aggódnak, az alulevésnek is negatív következményei lehetnek – különösen krónikus esetben.

Székrekedés

A rostfogyasztást gyakran ajánlják székrekedés ellen, de ez csak akkor hatásos, ha a rostbevitel növelése lassan, egyenletesen, a hidratációra odafigyelve történik. Enélkül ugyanis éppenhogy súlyosbodhat a székrekedés.

Mivel a rostok felszívják a vizet a belekből, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.

Bélelzáródás

Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a rostok olyan mértékben felhalmozódnak a bélrendszerben, hogy elzáródást okoznak, ami az elégtelen emésztési hatékonyság és a bélfal csökkent rugalmassága miatt nagyobb kockázatot jelent az idősekre vagy bizonyos emésztőrendszeri betegségekben szenvedőkre nézve, de közrejátszhat benne akár a helytelen rágási technika is.

Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket?

Enyhe vagy közepesen súlyos tünetek esetén panaszaidon többféle módon is enyhíthetsz:

  • Igyál több folyadékot. Ez segít mozgásban tartani az emésztőrendszer tartalmát, illetve megelőzheti a magas rostbevitel miatt fellépő dehidratációt.
  • Korlátozd a rostbeviteled. Amíg a tüneteid nem enyhülnek, alacsonyabb rosttartalmú ételeket egyél, hogy megelőzhesd a panaszok súlyosbodását, illetve hagyj elegendő időt a szervezetednek a már elfogyasztott rostok megemésztésére.
  • Mozogj egy keveset. A könnyű fizikai aktivitás, mint a séta vagy a nyújtás, hatékony lehet a puffadás és a székrekedés ellen.
  • Kerüld a szénsavas italokat és a rágózást. Ezek levegőt juttathatnak a gyomor-bél rendszerbe, ami súlyosbíthatja a puffadást, és további kellemetlenséghez vezethet.

Ha viszont olyan tüneteket tapasztalsz, mint az émelygés, a hányás, a láz, az erős hasi fájdalom vagy a gáz- vagy székletürítés képtelensége, ne próbáld házilag kezelni a problémát, mielőbb fordulj orvoshoz, mert ez bélelzáródásra utalhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek