A legtöbben túlzásba visszük, de kis mennyiségben nagy szüksége van rá testünknek

GettyImages-1319956088

A cukor mellett ebből is könnyű túl sokat fogyasztani – pedig kis mennyiségben kell is szervezetünknek.

Ne tegyél rá annyi sót – hányszor hallottad már, na és hányszor mondtad ki te magad? Nem véletlenül: ha túlzásba viszed a sófogyasztást, annak következményei vannak. Na de azt tudtad, hogy bizonyos mennyiségű sóra nagy szüksége van szervezetednek?

Rengeteg ételben bújik meg

A só a legjelentősebb nátriumforrás táplálkozásunkban, kapható jóddal, vagy akár vassal dúsított változatban is. Még az édes élelmiszerek is tartalmaznak belőle valamennyit, így egy részét láthatatlanul viszed be testedbe.

Tradicionálisan bányászat vagy lepárlás útján jut hozzá az ember, felhasználása pedig évezredes múltra tekint vissza: eleink sózással tartósítottak, amit csak tudtak,

a só ugyanis gátolja a baktériumok elszaporodását.

Só kell ugyan a szervezetnek, de a sok, feldolgozott élelmiszerrel bevitt mennyiség nagyjából már elég is – sőt
Só kell ugyan a szervezetnek, de a sok, feldolgozott élelmiszerrel bevitt mennyiség nagyjából már elég is – sőtAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Ezt okozza a túl sok só

Azt a legtöbben jobban tudjuk, hogy mit okoz, ha túl sokat fogyasztunk belőle, mint ahogy mi a következménye annak, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségben. Aki túlzásba viszi az ételek sózását, annál magas vérnyomás is kialakulhat: szerencse, hogy ha a sóbevitel csökkentik az érintettek, azzal vérnyomásukon is javíthatnak.

A szívbetegség, valamint az abból fakadó halálozás esélyét is növeli a só nagymértékű fogyasztása egyes kutatások szerint,

ám ezt más eredmények nem tudták alátámasztani, így a sófogyasztás és a szívbetegségek közti kapcsolatot illetően a tudomány eddig nem jutott konszenzusra.

A gyomorrák kialakulásában is szerepe lehet annak, ha valaki nagyon sok sót fogyaszt, melyben a húskészítményeknek és savanyúságnak nagy szerep jut. A só szerepe a jelenségben még nem teljesen tisztázott, az is elképzelhető, hogy a Helicobacter pylori szaporodik el az érintettek gyomrában, ezáltal a gyulladások és a fekélyek kialakulásának esélye nagyobb, végső soron pedig akár gyomorrák is kialakulhat a nagy sófogyasztók szervezetében.

Valamennyi kell belőle szervezetednek

Azt ugyanakkor kevesebben tudnák felsorolni, milyen problémája lehet annak, aki túl kevés sót visz be szervezetébe: ennek is komoly következményei lehetnek pedig.

  • Az első az alacsony vérnyomás: ez szédüléssel, ájulással, kiszáradással, homályos látással, ájulásokkal kísért állapotot jelenthet.
  • Érdekes, hogy kiszáradáshoz is vezethet a nátriumhiány: mivel ez a nyomelem fontos szervezetünk vízháztartásának szabályzásában, az alacsony sótartalmú diéta is ahhoz vezethet, hogy szervezetünk vízhiányos állapotba kerül. A száraz bőr mellett szájszárazság és szomjúságérzet fémjelzi ezt az állapotot, melynek súlyossága esetén kórházi kezelésre is szüksége lehet az érintetteknek. A kiszáradás akár halálhoz is vezethet.
  • A vér alacsony nátriumszintje is olyan probléma lehet, amiért az alacsony sóbevitel hibáztatható. Ez súlyos neurológiai problémákhoz vezethet: módosult mentális állapot mellett görcsöket, agyvizesedést, de akár kómát is kialakíthat a dolog. Ezek a veszélyek főleg az idősebb felnőtteknél állnak fenn.
Egy instant leves például tele van sóval
Egy instant leves például tele van sóvalYarygin / Getty Images Hungary

Ennyit egyél belőle legfeljebb

Mindezen túl emelkedett koleszterin- és trigliceridszint kialakulását is okozhatja az, ha nem viszel be elegendő sót szervezetedbe: ehhez azonban tudni kell azt is, mennyi az annyi. Napi 5 gramm só a maximum: ennél jóval többet viszünk be ugyanakkor szervezetünkbe, az MDOSZ 2012-es adatai nőknél 12, férfiaknál 17 gramm sófogyasztást rögzítettek. Ennek háromnegyede a feldolgozott élelmiszerekből ered, így érdemes odafigyelni, mennyi sót veszünk magunkhoz ezekkel.

A legsódúsabb élelmiszerek a következők:

  • Kenyér.
  • Felvágottak, szalámik, kolbászok, szalonna.
  • Sós rágcsálnivalók.
  • Sajtok és sajttermékek.
  • Gabonaalapú desszertek: muffinok, sütemények, kekszek.
  • Levesek por, konzerv formában.

Ha tehát ezeket rendszeresen eszed, kalkulálj azzal is, hogy így extra sót viszel be szervezetedbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra