Jobban látsz és alszol, ha ezt a minden üzletben kapható finomságot eszed

GettyImages-1222581760
Olvasási idő kb. 3 perc

A saláta egészséges, na de hogy ennyire? Nemcsak a fogyókúrázók barátja, hanem mindenkié, aki szeretné kicsit jobban érezni magát a bőrében.

A nyár vége, ősz eleje a saláta egyik fő szezonja. Bármelyik salátatípus is adja a kedvenc köreted alapját, azt ilyenkor friss idényzöldségekkel dobhatod fel: van arra is tippünk, hogyan tedd kicsit izgalmasabbá kedvencedet, de először lássuk, mitől is olyan egészséges!

A saláta minden változatában egészséges

Fejes saláta, római saláta, leveles saláta vagy éppen a felénk nem olyan gyakori szársaláta: mindegyik hasznos, de fajtától függően kicsit másban a legjobb. 

Jó, ha tudod, hogy bár a jégsaláta a legelterjedtebb közülük, hisz szinte nincsen olyan élelmiszerüzlet, amelyben ne találnád meg, mégis ez tartalmazza a legkevesebb tápanyagot.

Ha szerencsés vagy, saját kertedben is termesztheted
Ha szerencsés vagy, saját kertedben is termeszthetedThomas Barwick / Getty Images Hungary

A fajtákat így különböztetheted meg:

  • A fejes saláta nevét kerek alakjáról kapta. Ebbe a fajtába tartozik a jégsaláta és a fejes saláta is, mindkettőt gyakran árulják az élelmiszerboltokban.
  • A leveles saláták nem fejet alkotnak, hanem egy szárhoz kapcsolódnak. Néhány ilyen saláta színe sötétebb, levelei vöröses színűek lehetnek.
  • A római saláta egy másik, az élelmiszerboltokban gyakran árult salátatípus, melyet sokszor fogyasztunk cézársalátában.
  • A szársaláta jellegzetes, nagy szárral rendelkezik, Kínában elterjedt, de a nyugati világban nem fogyasztják olyan sűrűn.

Szemed, csontod őre egyben

Hogy miért is teszel magadnak jót, ha salátát rágcsálsz? Először is, mert a zöldség nagyon gazdag vízben, vagyis amikor eszed, nemcsak tápanyagot viszel be, hanem folyadékot is fogyasztasz. Ha megfonnyadt a salátád, akkor épp ennek a tulajdonságának köszönhetően még frissé is varázsolhatod:

egyszerűen tedd egy tál hideg vízbe, és hagyd ott. Meglátod, néhány óra alatt rengeteg vizet szív majd fel,

és szinte ropogósan frissé válik újra!

Ezen túl K-vitaminban is gazdag, ami csontjaid egészségét szolgálja: ha eleget viszel be ebből a vitaminból, kisebb lesz az esélyed a csonttörésre. Egy másik fontos vitamin, az A-vitamin arról gondoskodik, hogy látásod a lehető legjobb maradjon. Ami még érdekes, hogy salátakivonatokkal kapcsolatosan már kimutatták, hogy a jobb alvás érdekében is fogyaszthatók.

Mindezek mellett a saláta nem tartalmaz zsírt, 25 dekagrammnyi mennyiségben is gyakorlatilag kalóriamentes – legfeljebb 10 kcalt-t tartalmaz fajtától függően. Ha szemed egészsége a fontos, akkor római salátát egyél, mert ez az a fajta, amely a legtöbbet tartalmazza A-vitaminból.

A saláta minden formájában az egészség maga
A saláta minden formájában az egészség magaAshley Cooper / Getty Images Hungary

Így fogyaszd!

A saláta jellemzően nem allergizál, de arra oda kell figyelni, hogy alaposan megmosd fogyasztás előtt, mert E.coli-fertőzést tud terjeszteni, ha szennyezetten fogyasztod.

Szerencsére nagyon változatosan teheted étrended részéve: teheted szendvicsbe, de tépkedheted rántottád, de akár a főételed mellé is. Készíthetsz belőle smoothie-t, de a salátákat is izgalmassá lehet tenni magvak, vagy olyan gyümölcsök, mint alma vagy szőlő hozzáadásával. Jót tesz az olívaolajos salátának az is, ha némi citromlével permetezed meg.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek