Ezekkel a zöldségekkel ezreseket spórolhatsz

GettyImages-1365312223

Számos olyan zöldség van, amely otthon, az erkélyen vagy akár a konyhaablakban is megterem, és így nem kell értük vagyonokat fizetnünk a piacon. Ráadásul így mindig friss, és biztos, hogy vegyszermentes spenótot, újhagymát, paprikát vagy paradicsomot ehetünk. A tavasz kiváló alkalmat kínál arra, hogy saját kis konyhakertet varázsoljunk magunknak, függetlenül attól, hol élünk.

Sok zöldség termesztéséhez egyáltalán nincs szükség óriási kertre, sokkal inkább gondoskodást, odafigyelést, vizet, megfelelő hőmérsékletet és napfényt igényelnek a növények. A saját magunk által megtermelt vitaminbomba mellé pedig akár fűszernövényeket is ültethetünk, így két legyet üthetünk egy csapásra. Összegyűjtöttük, melyek azok a zöldségek, amelyeket akár bent, a lakásunkban vagy az erkélyünkön is gond nélkül termeszthetünk.

Így láss hozzá otthon a zöldségtermesztéshez

1. Az első számú tényező, amely meghatározza, hogy mit termeszthetsz, és mit nem, az a helyszín. Minél naposabb, annál jobb. Ha déli vagy nyugati fekvésű az erkélyed, akkor szinte egész nap oda süt a nap, ami azt jelenti, hogy bármit termeszthetsz. A keleti fekvésű erkély reggel kap napfényt, amely elegendő a legtöbb zöld leveles és fűszernövénynek vagy gyökérzöldségnek.

Az otthon megtermelt zöldség biztos, hogy vegyszermentes lesz
Az otthon megtermelt zöldség biztos, hogy vegyszermentes leszWestend61 / Getty Images Hungary

Az északi fekvésű erkély általában egész évben árnyékos marad, ezért ott nem könnyű zöldséget termeszteni. Próbálj meg salátát, petrezselymet, borsót, koriandert, zöldhagymát vagy mustár zöldjét nevelni, ezek mind jól tűrik az árnyékot.

2. Szerezd be a termesztéshez szükséges edényeket: balkonládákat, szaporítótálcákat és ablakba tehető dobozokat, melyekben akár több növény is együtt nőhet. A korlátra függeszthető virágcserepekbe teheted akár a futó fűszernövényeket is. Fontos, hogy az edények mérete megfeleljen a növények igényeinek. 

3. A cserépben termesztett zöldségek laza, jó vízelvezetésű, termékeny és tápanyagban gazdag talajt igényelnek. Ennek megfelelően szerezd be a termőföldet, műtrágyát vagy komposztot. 

4. A palántázható növényeket érdemes palánta formában beszerezni, így nem nekünk kell magról nevelni. Ezzel is megkönnyítjük az otthoni zöldségtermesztést. Minden könnyen átültethető zöldség kiválóan alkalmas arra, hogy az erkélyen konténerben termesszük. A magokat azonban a lakásban is csíráztathatjuk, majd átültethetjük őket nagyobb edénybe. Ügyeljünk arra, hogy a palántákat mindig nedves talajba tegyük, és vigyázzunk arra, hogy a gyökerek körül lévő földlabda ne rázódjon le. 

Ezek a zöldségek és fűszernövények nálad is megteremnek

Termeszthetsz az erkélyen padlizsánt, borsót, paprikát, koktélparadicsomot, spenótot, salátát, zöldhagymát, retket, articsókát, spárgát, mángoldot, céklát, cukkinit vagy sóskát.

Akár padlizsán is termeszthető az erkélyen
Akár padlizsán is termeszthető az erkélyenVeena Nair / Getty Images Hungary

A fűszernövények közül megterem a bazsalikom, borsmenta, fodormenta, citromfű, kakukkfű, kapor, metélőhagyma, rozmaring, oregánó és a petrezselyem is.

Vízre mindig szükségük lesz a növényeknek

Gyakori hiba, hogy megfeledkezünk a növények öntözéséről. Ügyelj arra, hogy ne csak a virágaidat, hanem az erkélyen kialakított konyhakertedben növekvő és termő növényeket is rendszeresen locsold meg. 

A sérült, megsárgult leveleket mindig távolítsuk el a növényekről
A sérült, megsárgult leveleket mindig távolítsuk el a növényekrőlLisa Schaetzle / Getty Images Hungary

A legjobb, ha reggel öntözöd a növényeket, mert az éjszakai locsolás gombás megbetegedések kialakulásához vezethet, ami sebezhetővé teszi a zöldségeket a kártevőkkel szemben. 

Miután a zöldségek alkalmazkodtak az erkély mikroklímájához, csak öntözésre, trágyázásra, az elhalt és sérült levelek időnkénti levágására van szükségük. 

Általában 2-4 hetente javasolt tápoldatos vízzel meglocsolni a növényeket. Ha komposzttal gondoskodunk a talaj tápanyag-utánpótlásáról, akkor vegetációs időszakban kétszer komposzttal dúsítsuk a földet.

A kártevőket legpraktikusabb kézzel eltávolítani a növényekről, ha nem szeretnénk permetezni. Továbbá nevelhetünk az erkélyen kifejezetten olyan növényeket is, amelyek elriasztják a kártevőket. Csak végső esetben válasszuk a vegyi permetezőszereket és a gombaölőket, ha a biokertészetet részesítjük előnyben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra