Jobban látsz és alszol, ha ezt a minden üzletben kapható finomságot eszed

GettyImages-1222581760

A saláta egészséges, na de hogy ennyire? Nemcsak a fogyókúrázók barátja, hanem mindenkié, aki szeretné kicsit jobban érezni magát a bőrében.

A nyár vége, ősz eleje a saláta egyik fő szezonja. Bármelyik salátatípus is adja a kedvenc köreted alapját, azt ilyenkor friss idényzöldségekkel dobhatod fel: van arra is tippünk, hogyan tedd kicsit izgalmasabbá kedvencedet, de először lássuk, mitől is olyan egészséges!

A saláta minden változatában egészséges

Fejes saláta, római saláta, leveles saláta vagy éppen a felénk nem olyan gyakori szársaláta: mindegyik hasznos, de fajtától függően kicsit másban a legjobb. 

Jó, ha tudod, hogy bár a jégsaláta a legelterjedtebb közülük, hisz szinte nincsen olyan élelmiszerüzlet, amelyben ne találnád meg, mégis ez tartalmazza a legkevesebb tápanyagot.

Ha szerencsés vagy, saját kertedben is termesztheted
Ha szerencsés vagy, saját kertedben is termeszthetedThomas Barwick / Getty Images Hungary

A fajtákat így különböztetheted meg:

  • A fejes saláta nevét kerek alakjáról kapta. Ebbe a fajtába tartozik a jégsaláta és a fejes saláta is, mindkettőt gyakran árulják az élelmiszerboltokban.
  • A leveles saláták nem fejet alkotnak, hanem egy szárhoz kapcsolódnak. Néhány ilyen saláta színe sötétebb, levelei vöröses színűek lehetnek.
  • A római saláta egy másik, az élelmiszerboltokban gyakran árult salátatípus, melyet sokszor fogyasztunk cézársalátában.
  • A szársaláta jellegzetes, nagy szárral rendelkezik, Kínában elterjedt, de a nyugati világban nem fogyasztják olyan sűrűn.

Szemed, csontod őre egyben

Hogy miért is teszel magadnak jót, ha salátát rágcsálsz? Először is, mert a zöldség nagyon gazdag vízben, vagyis amikor eszed, nemcsak tápanyagot viszel be, hanem folyadékot is fogyasztasz. Ha megfonnyadt a salátád, akkor épp ennek a tulajdonságának köszönhetően még frissé is varázsolhatod:

egyszerűen tedd egy tál hideg vízbe, és hagyd ott. Meglátod, néhány óra alatt rengeteg vizet szív majd fel,

és szinte ropogósan frissé válik újra!

Ezen túl K-vitaminban is gazdag, ami csontjaid egészségét szolgálja: ha eleget viszel be ebből a vitaminból, kisebb lesz az esélyed a csonttörésre. Egy másik fontos vitamin, az A-vitamin arról gondoskodik, hogy látásod a lehető legjobb maradjon. Ami még érdekes, hogy salátakivonatokkal kapcsolatosan már kimutatták, hogy a jobb alvás érdekében is fogyaszthatók.

Mindezek mellett a saláta nem tartalmaz zsírt, 25 dekagrammnyi mennyiségben is gyakorlatilag kalóriamentes – legfeljebb 10 kcalt-t tartalmaz fajtától függően. Ha szemed egészsége a fontos, akkor római salátát egyél, mert ez az a fajta, amely a legtöbbet tartalmazza A-vitaminból.

A saláta minden formájában az egészség maga
A saláta minden formájában az egészség magaAshley Cooper / Getty Images Hungary

Így fogyaszd!

A saláta jellemzően nem allergizál, de arra oda kell figyelni, hogy alaposan megmosd fogyasztás előtt, mert E.coli-fertőzést tud terjeszteni, ha szennyezetten fogyasztod.

Szerencsére nagyon változatosan teheted étrended részéve: teheted szendvicsbe, de tépkedheted rántottád, de akár a főételed mellé is. Készíthetsz belőle smoothie-t, de a salátákat is izgalmassá lehet tenni magvak, vagy olyan gyümölcsök, mint alma vagy szőlő hozzáadásával. Jót tesz az olívaolajos salátának az is, ha némi citromlével permetezed meg.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra