A nyár vége, ősz eleje a saláta egyik fő szezonja. Bármelyik salátatípus is adja a kedvenc köreted alapját, azt ilyenkor friss idényzöldségekkel dobhatod fel: van arra is tippünk, hogyan tedd kicsit izgalmasabbá kedvencedet, de először lássuk, mitől is olyan egészséges!
A saláta minden változatában egészséges
Fejes saláta, római saláta, leveles saláta vagy éppen a felénk nem olyan gyakori szársaláta: mindegyik hasznos, de fajtától függően kicsit másban a legjobb.
Jó, ha tudod, hogy bár a jégsaláta a legelterjedtebb közülük, hisz szinte nincsen olyan élelmiszerüzlet, amelyben ne találnád meg, mégis ez tartalmazza a legkevesebb tápanyagot.
A fajtákat így különböztetheted meg:
- A fejes saláta nevét kerek alakjáról kapta. Ebbe a fajtába tartozik a jégsaláta és a fejes saláta is, mindkettőt gyakran árulják az élelmiszerboltokban.
- A leveles saláták nem fejet alkotnak, hanem egy szárhoz kapcsolódnak. Néhány ilyen saláta színe sötétebb, levelei vöröses színűek lehetnek.
- A római saláta egy másik, az élelmiszerboltokban gyakran árult salátatípus, melyet sokszor fogyasztunk cézársalátában.
- A szársaláta jellegzetes, nagy szárral rendelkezik, Kínában elterjedt, de a nyugati világban nem fogyasztják olyan sűrűn.
Szemed, csontod őre egyben
Hogy miért is teszel magadnak jót, ha salátát rágcsálsz? Először is, mert a zöldség nagyon gazdag vízben, vagyis amikor eszed, nemcsak tápanyagot viszel be, hanem folyadékot is fogyasztasz. Ha megfonnyadt a salátád, akkor épp ennek a tulajdonságának köszönhetően még frissé is varázsolhatod:
egyszerűen tedd egy tál hideg vízbe, és hagyd ott. Meglátod, néhány óra alatt rengeteg vizet szív majd fel,
és szinte ropogósan frissé válik újra!
Ezen túl K-vitaminban is gazdag, ami csontjaid egészségét szolgálja: ha eleget viszel be ebből a vitaminból, kisebb lesz az esélyed a csonttörésre. Egy másik fontos vitamin, az A-vitamin arról gondoskodik, hogy látásod a lehető legjobb maradjon. Ami még érdekes, hogy salátakivonatokkal kapcsolatosan már kimutatták, hogy a jobb alvás érdekében is fogyaszthatók.
Mindezek mellett a saláta nem tartalmaz zsírt, 25 dekagrammnyi mennyiségben is gyakorlatilag kalóriamentes – legfeljebb 10 kcalt-t tartalmaz fajtától függően. Ha szemed egészsége a fontos, akkor római salátát egyél, mert ez az a fajta, amely a legtöbbet tartalmazza A-vitaminból.
Így fogyaszd!
A saláta jellemzően nem allergizál, de arra oda kell figyelni, hogy alaposan megmosd fogyasztás előtt, mert E.coli-fertőzést tud terjeszteni, ha szennyezetten fogyasztod.
Szerencsére nagyon változatosan teheted étrended részéve: teheted szendvicsbe, de tépkedheted rántottád, de akár a főételed mellé is. Készíthetsz belőle smoothie-t, de a salátákat is izgalmassá lehet tenni magvak, vagy olyan gyümölcsök, mint alma vagy szőlő hozzáadásával. Jót tesz az olívaolajos salátának az is, ha némi citromlével permetezed meg.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés