Ezek a keserű levelek védenek ráktól és energiát adnak

GettyImages-1367213864

A rukkola kulináris és gyógyászati felhasználása az ókori római és egyiptomi időkre nyúlik vissza. Később az emberek természetes afrodiziákumként használták, illetve sokszor emésztési zavarok esetén alkalmazták. Manapság sokkal inkább salátazöldként fogyasztjuk, pedig az enyhén csípős ízéről ismert rukkola nem csupán az ételünket teszi ízletesebbé, hanem számos vitamin és ásványi anyag forrása is. Ennek a tápláló zöldségnek a rendszeres fogyasztása több szempontból is jótékony hatással lehet az egészségünkre.

Ez a Földközi-tenger térségéből származó zöldség hasznos növényi vegyületek forrása, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal ruházzák fel a salátaleveleket. Az antioxidánsokról tudjuk, hogy védenek az oxidatív stressz ellen, amely sejtkárosodáshoz vezet, és számos betegség okozója.

A rukkola az egész szervezetünket támogatja

A rukkola népszerűségéhez éppúgy köze van az egészségügyi előnyeinek, mint az ízének. Egy tanulmány szerint kiemelkedően sok rákellenes vegyületben bővelkedik.

A rukkola nemcsak az ételeinket teszi ízletesebbé, hanem az egészségünket is megóvja
A rukkola nemcsak az ételeinket teszi ízletesebbé, hanem az egészségünket is megóvjaLiliia Yurkevych / Getty Images Hungary

Az egyedi ízvilággal rendelkező finom zöldség gazdag rostokban és fitokemikáliákban. Emellett természeténél fogva alacsony a cukor-, a kalória-, a szénhidrát- és a zsírtartalma. Található benne kalcium is, amely segíti a vér normális alvadását, de a csontok és a fogak egészségéhez, az izomműködéshez és az idegműködéshez is szükséges. A benne található kálium létfontosságú a szív- és idegműködéshez, természetes vérnyomáscsökkentőként működik. 

A rukkolában található folsav és B-vitamin segíti a genetikai anyagok termelését, ezért különösen fontos a terhes, és a gyermeket tervező nők egészsége szempontjából.

A zöldség C-vitamin-tartalma miatt erős antioxidáns, támogatja az immunrendszer működését. A K-vitamin segíti a véralvadást, az A-vitamin amellett, hogy erős antioxidáns, segíti az immunrendszert, hozzájárul a sejtnövekedéshez és a szem egészségéhez, továbbá segít fenntartani a megfelelő vese-, tüdő- és szívműködést.

A testünket és a szellemünket is táplálja

A rendszeres rukkolafogyasztással csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát, miután megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és a hasnyálmirigyrák esetében figyelték meg kedvező tulajdonságait. A rukkola klorofilltartalma szintén kiváló ellenszere a daganatot okozó sejtek kialakulásának.

A rukkola kalciumtartalma erősíti a fogakat és a csontokat
A rukkola kalciumtartalma erősíti a fogakat és a csontokatCecile Lavabre / Getty Images Hungary

Talán kevesen gondolják, hogy a rukkola víztartalma vetekszik a görögdinnyéével. Nem csupán a sokak által kedvelt nyári gyümölcsben, hanem a kesernyés ízű zöldségben is nagyon sok víz van, így kiválóan alkalmas hidratálásra is.

A rukkola amellett, hogy nyolcszor több kalciumot tartalmaz, mint a jégsaláta, igen erős gyulladáscsökkentő is és jó energiaforrás is. Méregtelenítő és tisztító hatásának köszönhetően javítja az emésztést és támogatja a vastagbél egészségét. 

Ez a mediterrán vidéken őshonos salátalevél segít a szellemi frissességünk megőrzésében is, hiszen nagyon sok B-vitamin található benne. Különösen magas a folsavtartalma, melynek hiánya memóriazavart, szellemi hanyatlást is okozhat.

A rukkola gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a fogyni vágyók szervezetére is, továbbá ősidők óta alkalmazzák afrodiziákumként is, ugyanis a sötétzöld színű levelekben lévő növényi vegyületek megemelhetik a tesztoszteronszintet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek