Hazánk az EU legészakibb kajszibarack-termelő országa, a sokoldalúan felhasználható gyümölcs mintegy 5 ezer hektáron terem nálunk. Magyarországon a kajszibarack nemesítése több mint 70 éves múltra tekint vissza, így számos magyar eredetű fajta létezik. A legismertebbek talán a Gönci magyar kajszi, a Mandulakajszi és a Ceglédi óriás. Hazai körülmények között a nappali meleg és a hűvös éjszakák váltakozása miatt a gyümölcsben kiváló cukor-sav arány, illetve harmonikus ízek és finom zamatok alakulnak ki, ám azt nemcsak emiatt éri meg fogyasztani, hanem értékes összetétele miatt is.
Egyik legértékesebb gyümölcsünk a kajszibarack
A melegkedvelő gömbölyű, kissé lapított, középbarázdával rendelkező, bársonyos héjú gyümölcs, amely megérve narancsossárga, míg a naposabb oldalán pirosas színű, különféle vitaminokat (A-, C-, E-vitamint), ásványi anyagokat (magnéziumot, káliumot), rostokat és antioxidáns vegyületet, köztük béta-kriptoxantint, luteint, zeaxantint, klorogénsavat, katekint és kvercetint tartalmaz. Az utóbbi vegyületek
rendkívül fontos szerepet játszanak szerveztetünk védelmében.
Mint ismert, az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabad gyökök sejtkárosító hatását. Hiányukban ezért gyengül a szervezet védelme, és oxidatív stressz lép fel, melynek következtében a szervezetben különféle krónikus rendellenességek keletkezhetnek. Ide tartoznak a gyulladások, az allergiák, az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a látásproblémák, a hallási elégtelenségek és a rákos elváltozások.
A bőrrák ellen is véd a kajszibarack
A kajszibarack kiemelkedő forrása az olyan látásvédő anyagoknak, mint a béta-karotin, a lutein, a zeaxantin és az E- vitamin. A C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin hatékonyan veszi fel a küzdelmet a bőrkárosító hatásokkal is, amelyek jobb esetben csak ráncokat, rosszabb esetben akár bőrrákot is okozhatnak – hívja fel a figyelmet a Magyar Mezőgazdaság.
A bőséges karotinellátottság ráadásul a napégés kockázatát is csökkenti, ami a bőrrák egyik ismert kockázati tényezője.
A C-vitamin ugyancsak nélkülözhetetlen a kollagénszintézishez, ami egészségesen és rugalmasan tartja a bőrt. A kajszibarack fogyasztásának további előnye, hogy mivel jelentős mennyiségű kálium található benne, szerephez juthat a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, az idegi jelátvitel zökkenőmentes működésében és a folyadékegyensúly fenntartásában. Sőt, magas víztartalma révén – amely eléri a 85 százalékot – a hidratálásban is segíthet.
Így érdemes fogyasztani az ízletes és egészséges gyümölcsöt
A különféle fitokemikáliákat és rostokat tartalmazó héj általában fontos része a különböző gyümölcsöknek. Nem kivétel a barack sem, amelyet ezért
nyersen, héjastól érdemes fogyasztani.
Ettől függetlenül számos felhasználási módja ismert, készülhet belőle leves, ivólé, aszalvány, befőtt és persze lekvár is. Némelyik fajtának a magbele is hasznosítható, így például készülhet belőle percipán (a marcipán pótlására). Nem árt azonban az óvatosság. Fontos tudni, hogy csak bizonyos fajták édes magja használható, a kesernyés változatok ugyanis nagyobb mennyiségben mérgezőek lehetnek ciántartalmuk miatt.
Van egy másik barackféle is, amely hasonló rákellenes hatással bír. Erről itt olvashatsz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés