A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rák, Magyarországon évente mintegy hatezer ember veszti életét a betegség miatt. Bár a genetika is szerepet játszik a daganat kialakulásában, az életmódbeli változtatások az étrendben és a testmozgásban jelentősen csökkenthetik a kockázatot.
Ásványi anyagok is védelmet nyújthatnak
Nemrég tették közzé azt a tanulmányt, melyben kínai és skót egyetemi kutatók vizsgálták meg az élelmiszereket abból a szempontból, hogy melyek befolyásolják és melyek nem a vastagbélrák kialakulását. A vizsgálatba több mint 118 ezer résztvevőt vontak be, akiknek az étkezési szokásaikról kellett egy kérdőívet kitölteniük. Közülük csaknem 1500 betegnél alakult ki vastagbélrák a vizsgálat 12 éve alatt. A tanulmány feltárta, hogy az alkohol, és meglepő módon a fehér kenyér fogyasztása szorosan összefügg a betegség kialakulásával.
A tanulmány nem csupán élelmiszerekre, hanem olyan tápanyagokra is rávilágított, amelyek védenek a rák ellen.
A korábban már széles körben tanulmányozott élelmi rostok mellett a vastag- és végbélrák ellen védelmet nyújt a kalcium, a magnézium, a foszfor és a mangán.
Azt is megjegyezték, hogy a védőhatások erősebben jelentkeznek a férfiaknál, ám a nőknél nem korreláltak olyan erősen az étrendi összefüggések. A fehér kenyér és az alkoholfogyasztás mellett befolyásoló tényező volt a vastagbélrák kialakulása kapcsán a genetikai hajlandóság, a magasabb testsúly, a dohányzás és a cukorbetegség.
Ezek az élelmiszerek segíthetik a megelőzést
Érdekesség továbbá, hogy a gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből származó rostok nem nyújtanak akkora védelmet a vastagbélrák ellen, mint a gabonarostok. A kutatók szerint mindez alátámasztja azt a tényt, hogy érdemes beiktatni az étrendünkbe a teljes kiőrlésű gabonákat. Ugyanígy csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát a kalciumot és mangánt tartalmazó termékek fokozott fogyasztása, míg a rostok és a magnézium a végbélrák alacsonyabb arányával korrelált.
A kutatók kiemelték az egészséges táplálkozás fontosságát a vastag- és végbélrák megelőzése érdekében, különösen a férfiak körében. Emellett azt javasolják, hogy a túlzott cukorbevitel helyett a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend legyen számunkra mérvadó. A kutatók becslése szerint a diéta jelentős mértékben képes megelőzni a vastag- és végbélrák kialakulását, éppen ezért a férfiaknak sem kellene figyelmen kívül hagyniuk a rostbevitel növelését, az alkohol- és a vöröshús-fogyasztás csökkentését. Mindemellett szükség van a rendszeres szűrővizsgálatokra, különösen 45 éves kor fölött.
Egy korábbi kutatás során a tudósok felfedezték, hogy az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mellett vannak egyéb más olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása megakadályozza a rákos megbetegedések kialakulását. A kutatás, melynek eredményét nemrég publikálták a tudósok, érdekes felfedezést hozott – olvasd el itt!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés