Sokan érzékenyek erre az élelmiszerre, pedig megelőzheti a vastagbélrákot

GettyImages-1282421395 (1)

Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy a gabonafélék és a belőlük készült ételek, így például a fehér kenyér és a sör rosttartalmuknak köszönhetően megelőzhetik a vastag- és a végbélrák kialakulását.

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rák, Magyarországon évente mintegy hatezer ember veszti életét a betegség miatt. Bár a genetika is szerepet játszik a daganat kialakulásában, az életmódbeli változtatások az étrendben és a testmozgásban jelentősen csökkenthetik a kockázatot. 

Ásványi anyagok is védelmet nyújthatnak

Nemrég tették közzé azt a tanulmányt, melyben kínai és skót egyetemi kutatók vizsgálták meg az élelmiszereket abból a szempontból, hogy melyek befolyásolják és melyek nem a vastagbélrák kialakulását. A vizsgálatba több mint 118 ezer résztvevőt vontak be, akiknek az étkezési szokásaikról kellett egy kérdőívet kitölteniük. Közülük csaknem 1500 betegnél alakult ki vastagbélrák a vizsgálat 12 éve alatt. A tanulmány feltárta, hogy az alkohol, és meglepő módon a fehér kenyér fogyasztása szorosan összefügg a betegség kialakulásával.

A gabonarost nagyobb védelmet nyújt, mint a zöldségekben és a gyömölcsökben lévő rost
A gabonarost nagyobb védelmet nyújt, mint a zöldségekben és a gyömölcsökben lévő rostAnatolie Voiculet / 500px / Getty Images Hungary

A tanulmány nem csupán élelmiszerekre, hanem olyan tápanyagokra is rávilágított, amelyek védenek a rák ellen. 

A korábban már széles körben tanulmányozott élelmi rostok mellett a vastag- és végbélrák ellen védelmet nyújt a kalcium, a magnézium, a foszfor és a mangán.

Azt is megjegyezték, hogy a védőhatások erősebben jelentkeznek a férfiaknál, ám a nőknél nem korreláltak olyan erősen az étrendi összefüggések. A fehér kenyér és az alkoholfogyasztás mellett befolyásoló tényező volt a vastagbélrák kialakulása kapcsán a genetikai hajlandóság, a magasabb testsúly, a dohányzás és a cukorbetegség.

Ezek az élelmiszerek segíthetik a megelőzést

Érdekesség továbbá, hogy a gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből származó rostok nem nyújtanak akkora védelmet a vastagbélrák ellen, mint a gabonarostok. A kutatók szerint mindez alátámasztja azt a tényt, hogy érdemes beiktatni az étrendünkbe a teljes kiőrlésű gabonákat. Ugyanígy csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát a kalciumot és mangánt tartalmazó termékek fokozott fogyasztása, míg a rostok és a magnézium a végbélrák alacsonyabb arányával korrelált. 

A gabona mellett a kalciumot tartalmazó élelmiszerek is csökkentik a rák kialakulását
A gabona mellett a kalciumot tartalmazó élelmiszerek is csökkentik a rák kialakulásátfcafotodigital / Getty Images Hungary

A kutatók kiemelték az egészséges táplálkozás fontosságát a vastag- és végbélrák megelőzése érdekében, különösen a férfiak körében. Emellett azt javasolják, hogy a túlzott cukorbevitel helyett a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend legyen számunkra mérvadó. A kutatók becslése szerint a diéta jelentős mértékben képes megelőzni a vastag- és végbélrák kialakulását, éppen ezért a férfiaknak sem kellene figyelmen kívül hagyniuk a rostbevitel növelését, az alkohol- és a vöröshús-fogyasztás csökkentését. Mindemellett szükség van a rendszeres szűrővizsgálatokra, különösen 45 éves kor fölött.

Egy korábbi kutatás során a tudósok felfedezték, hogy az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mellett vannak egyéb más olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása megakadályozza a rákos megbetegedések kialakulását. A kutatás, melynek eredményét nemrég publikálták a tudósok, érdekes felfedezést hozott – olvasd el itt!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek