Ezt az élelmiszert eddig rákkeltőnek bélyegezték, de az ellenkezője igaz

GettyImages-479195108 (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

A tudósok felfedezték, hogy az antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mellett vannak egyéb más olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása megakadályozza a rákos megbetegedések kialakulását. A kutatás, melynek eredményét nemrég publikálták a tudósok, érdekes felfedezést hozott.

Egy új tanulmány szerint a vörös hús és a tejtermékek fogyasztása segíthet a rák elleni küzdelemben.

Laborvizsgálatok segítettek

A tudósok felfedezték, hogy a marha-, a bárány- és a tejtermékekben található specifikus zsírsav hozzájárul ahhoz, hogy az emberi szervezet felvegye a harcot, és legyőzze a daganatot.
A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha a vérben magasabb a transzvakcénsavként (TVA) ismert zsírsav szintje, a rákos betegségben szenvedők szervezete jobban reagál az immunterápiára. Mindez azt sugallja, hogy az említett élelmiszerek hatékonyan kiegészíthetik a rákos betegek gyógyterápiáját.

A kutatók szerint a marhahús fokozhatja a daganatellenes immunválaszt
A kutatók szerint a marhahús fokozhatja a daganatellenes immunválasztLauriPatterson / Getty Images Hungary

Világszerte számos kutatás zajlott már annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan milyen kapcsolat van az étrendünk és az egészségi állapotunk között. A mögöttes mechanizmusokat azért nehéz megérteni, mert az emberek sokféleképpen étkeznek, és különféle ételeket fogyasztanak, melyek mind másként befolyásolják a fiziológiát és a patológiát.

Éppen ezért a vizsgálat során a szakértők egyféle tápanyagra kezdtek el koncentrálni, és megfigyelték, hogy vannak olyan ételek, amelyek aktiválhatják a T-sejtes immunválaszokat, és találtak olyanokat is, amelyek valóban fokozzák a daganatellenes immunválaszt azáltal, hogy aktiválják az immunrendszerünkben lezajló folyamatokat.

Továbbra is javasolt mértékkel fogyasztani

A fenti kritériumoknak megfelelően összeállítottak egy élelmiszerlistát, hogy megfigyeljék, a bennük lévő vegyületek alapján melyik képes és melyik nem képes befolyásolni a daganatellenes immunitást.

A változatos étrend, melynek része a hús, a tejtermék, a zöldség és a gyümölcs, sokat segít az egészségünk megőrzésében
A változatos étrend, melynek része a hús, a tejtermék, a zöldség és a gyümölcs, sokat segít az egészségünk megőrzésébenfcafotodigital / Getty Images Hungary

Az értkelést követően a tudósok azt tapasztalták, hogy a megfigyelt tápanyagelemek közül a TVA teljesített a legjobban. Mind az embereken, mind pedig az egereken elvégzett vizsgálatok során arra az eredményre jutottak, hogy a TVA-val dúsított ételek csökkentették a melanoma és a vastagbélrák daganatnövekedési potenciálját, és mindemellett fokozták a szervezet daganat ellen folytatott harcát is. Ez utóbbit az is bizonyította, hogy a limfóma miatt immunterápiás kezelés alatt álló kórházi betegek vérmintájából kiderült, hogy a magasabb TVA-szinttel rendelkezők jobban reagáltak a kezelésre. 

Mindezen túl a kutatók arra is rájöttek, hogy a TVA fokozza az immunterápiás gyógyszer leukémiás sejtekre gyakorolt pusztító hatását.

A kutatók a vizsgálati eredménytől függetlenül nem hiszik, hogy a túlzott vöröshús-fogyasztás megoldást jelenthet a rák legyőzésére, hiszen egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról is, hogy a túl sok vörös hús és tejtermék fogyasztása egészségkárosító hatással van a szervezetünkre. A teljes körű kutatás érdekében a szakemberek azt tervezik, hogy megvizsgálják a növényi eredetű zsírsavak hatását is.

Hogy mennyire nehéz a szervezet számára legmegfelelőbb mértékben és kombinációban bevinni a tápanyagokat, arra világít rá az alábbi cikkünk is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek