Tényleg rákot okoznak a forró italok? Erre figyelj télen

GettyImages-1193399582
Olvasási idő kb. 4 perc

Vajon kell-e aggódnunk amiatt, hogy a forró ital rákot okoz? A kérdés különösen aktuális télen, mert ilyenkor sok esetben teával, kávéval, csokival, esetleg a karácsonyi vásárban forralt borral melegítjük fel magunkat még akkor is, ha nem is vagyunk szomjasak. De ezek a forró italok gyakran praktikus kézmelegítőként is szolgálnak egy elviteles pohárban például akkor, amikor munkába sietünk.

Te is azok közé tartozol, akik egy kis hideg vízzel felhígítják a gyógyteájukat, ahelyett, hogy forrón elkortyolgatnák? Lássuk, vajon helyesen döntesz-e, hogy nem a tűzforró italt szürcsölgeted.

Forráspont közelében kapjuk kézbe a teánkat

Egy forró italnak számos nagyszerű dolgot köszönhetünk. Például keretbe foglalhatja a napunkat, de egy délutáni tea akár kellemesen meg is törheti egy hétköznap monotonitását. De lehetőséget nyújt arra is, hogy alkoholmentesen eltöltsünk egy beszélgetős estét a barátokkal, és kedves gesztus lehet bárki felé, akinek örömet akarunk szerezni, ha meghívjuk egy forró csokira. És azt még nem is említettük, hogy milyen jó hatással van a testünkre és a lelkünkre egy csésze tea, amikor épp náthásak, betegek vagyunk.

Egy forró ital elfogyasztása kellemes pillanata lehet a napnak
Egy forró ital elfogyasztása kellemes pillanata lehet a napnakOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Meglehet, hogy egy-egy ilyen alkalom kapcsán túl forrón fogyasztjuk el az italunkat. Ezt egy nemrégiben készült amerikai kutatás igazolta is. E szerint sok elvitelre alkalmas üzletben a kávét forráspont közelében, vagyis több mint 90 Celsius-fok fölött szolgálják fel, miközben a gyógyteák növekvő népszerűsége miatt egyre kevesebben hűtik a teájukat tejjel. Eltekintve attól, hogy a nagy sietségben le is forrázhatjuk magunkat, akár komoly következményei is lehetnek annak, ha nem hagyjuk kicsit kihűlni az italunkat.

Vannak, akik a nyelőcsőrák kockázatára figyelmeztetnek

Léteznek olyan elméletek és tudományos kutatások eredményeit összegző elemzések, amelyek azt bizonyítják, hogy a nagyon forró italok fogyasztása összefüggésbe hozható a nyelőcsőrákkal. Ezekkel az elsősorban megfigyelésen alapuló tanulmányozásokkal a szakemberek azt vizsgálták, hány embernél alakul ki idővel rák. Az eredmények arra utalnak, hogy a nagyon forró italok vagy a nagyon forró ételek, mint például a leves elfogyasztása, károsíthatja a nyelőcsövet. A kockázat a laphámsejtes karcinómához kapcsolódik, amely a rák egy fajtája, és a nyelőcső felső végén alakul ki.

Vannak olyan kutatások, amelyek összefüggésbe hozzák a forró italokat a nyelőcsőrák kialakulásával
Vannak olyan kutatások, amelyek összefüggésbe hozzák a forró italokat a nyelőcsőrák kialakulásávalm-gucci / Getty Images Hungary

A vizsgálatok eredményét azonban jelentősen befolyásolta annak módja, ahogyan a forró italokkal kapcsolatos kutatások nagy részét elvégezték. Iránban például, ahol nagyon gyakran tej nélkül fogyasztják a fekete teát, csupán érintőlegesen vizsgálták a kutatásban részt vevők dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, melyek szintén kockázati tényezői lehetnek a nyelőcsőráknak.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a nyelőcsőrák kockázata továbbra is viszonylag alacsony, függetlenül attól, hogy forrón fogyasztunk-e el valamit, vagy sem.

Az iráni tanulmányban például 2,4-szeresére nőtt a kockázat azok körében, akik rendszeresen 75 fokos italt ittak, de még ez az arány sem igazolja azt, hogy valóban kockázatos lenne a forró ital vagy étel elfogyasztása. 

Ennek ellenére hasznos, ha tisztában vagyunk a nyelőcsőrák tüneteivel, ami gyógyítható, ha korai stádiumban felismerik. A betegség sokszor nem okoz tünetet mindaddig, amíg a daganat akadályt nem képez a táplálék és a folyadékok útjában, vagy nem teszi fájdalmassá a nyelést. De okozhat egyéb tüneteket is, ilyen a fulladás, a hányás, a köhögés, a megmagyarázhatatlan mellkasi fájdalom vagy a rekedt hang.

Az egyéni tűrőképesség a határ

Ami a nyelőcsőrák megelőzését illeti, nincsenek pontosan meghatározott szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen hőmérsékletű italok vagy ételek növelik a daganat kockázatát, de ha valaki gyakran iszik forró kávét vagy teát tej nélkül, célszerű egy korty hideg vizet önteni az italba, vagy megvárni, amíg egy kicsit kihűl. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek