Makacs, elpusztíthatatlan, a legkisebb zölden maradt résekben is felüti a fejét. Masszív gyökereivel kapaszkodik az anyaföldbe, és napok alatt termésének százait szórja szét a szélben. Nem mindenki kedveli, hiszen rendkívül nehéz tőle megszabadulni, de már azt is tudjuk, hogy porrá őrölve, teaként, tinktúraként és salátaként fogyasztva is hozzájárulhat egészségünk fenntartásához.
Gyermekláncfű, sárgavirág, békavirág, kákics – számtalan néven ismerjük a pitypangot. A fészekvirágzatúak családjába tartozó gyógynövény minden kis zöldfelületen megterem. Rendkívül különleges szerepet játszik az ökoszisztémában. Ellenállósága, erős gyökérzete képes a talajt előkészíteni a nála nemesebbnek tartott növények számára.
Gyom- vagy gyógynövény?
Ugyan gyomnak nevezünk minden olyan növényt, mely az akaratunk ellenére fordul földünkben termőre, vannak közöttük olyanok, melyek jelenléte kifejezetten áldásos már akkor is, ha az egészségügyi értékével nem számolunk. Ilyen a pitypang is.
A vadvirágok, gyom- és gyógynövények a szél és a beporzók munkájának köszönhetően mindenhova eljutnak, megtelepedni azonban csak ott fognak, ahol valamiért szükség van rájuk, egyértelműen jelezve a talaj minőségét. Ezt a kert kialakításánál és rendben tartásánál már figyelembe is vehetjük a hatékonyabb munkához. Ezek a növények azonban ezen túlmenően is kapóra jönnek – főként, ha ismerjük gyógyhatásukat. A pitypang például számtalan betegség esetén megoldást nyújtó gyógynövényünk, mely komplex vitamintartalmával képes támogatni szervezetünket.
Minden egyes része fogyasztható, gyökerétől a virágáig. Leveleiből salátát készíthetünk, de főzelékként is fogyaszthatjuk. Teája alkalmas epehólyag- és májbántalmak kezelésére. Virága serkenti a memóriát. Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják, de a legfrissebb kutatások szerint gyökérkivonatának fogyasztása a vastag- és végbélrák esetén képes érdemi javulást eredményezni.
Bár eredendően a depresszió kezelésében és a gyulladáscsökkentésben való szerepe miatt kezdték a pitypang gyökeréből készült kivonatot vizsgálni, a kutatás során rájöttek, hogy sikerrel képes felvenni a harcot a béltraktus daganatos elváltozásai ellen. Nemcsak megelőzi az újabb rákos sejtek kialakulását, hanem programozott sejthalált okoz a már jelen lévőkben anélkül, hogy az egészséges sejtekre káros hatással lenne. Két nap alatt az érintett sejtek közel 95 százalékát sikerült elpusztítani a kivonat segítségével.
A hasnyálmirigyrákban, vastagbélrákban szenvedők számára a kutatók szerint a pitypanggyökér szájon át történő fogyasztása a ma elérhető hagyományos rákterápia új, nem toxikus alternatíváját jelentheti.
A pitypang fogyasztása azonban akkor is előnyös lehet számunkra, ha kevésbé komoly egészségügyi panaszaink vannak. Levele és virága is vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas A-, B-, C- és D-vitamin-, cink-, vas-, magnézium-, kálium- és kalciumtartalmú. Keserűanyag-tartalma révén védi a máj működését, a májsejtek működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, a sárgaság ellen is hatékony. A népi gyógyászat egyik kedvelt növénye, évszázadok óta ismert vértisztító, méregtelenítő, emésztést elősegítő és gyomorjavító tulajdonsága, de a reumás panaszokat is enyhíti. Gyökerét megszárítva és porrá őrölve például pótkávét is készíthetünk belőle. A pitypangkávé a fekete kiváló alternatívája lehet, ha kedveljük az aromás reggeli italt, ám valami miatt nem fogyaszthatunk koffeint.
Vannak azonban olyan betegségek, melyek esetén kifejezetten ellenjavallt a fogyasztása. Bár az epeműködést segíti, azonban epevezeték-elzáródás, epekövesség, epehólyag-gyulladás esetén semmiképpen ne együnk vagy igyunk pitypangból készült ételeket és italokat, ugyanis képes túlzott gyomorsavtermelést okozni, ami a fenti esetekben könnyen gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat.