A legtöbb ember a főzésnél levágja a petrezselyem és a koriander szárát, majd automatikusan kidobja a szemétbe. A szakemberek azonban ezt nagy pazarlásnak tartják, mivel a leveleikhez hasonlóan értékes vitaminokat és növényi vegyületeket tartalmaznak.
Tele vannak vitaminnal
A petrezselyem és a koriander egyaránt kiváló vitaminforrás. A rákellenes hatásáról is ismert petrezselyem K-vitamint tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, az erős csontozathoz és a szív egészségéhez, valamint megtalálható benne a B- és a C-vitamin is – csakúgy, mint a korianderben.
Mindkét növény számos antioxidánst, illetve olyan anyagot tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyulladást, vagy késleltetnek bizonyos típusú sejtkárosodásokat.
Magas antioxidáns-tartalma miatt a koriander fogyasztása a szív- és érrendszerre nézve is előnyös lehet, mivel elősegíti a vérnyomás és a szívritmus szabályozását.
Így használd fel a petrezselyem szárát
A petrezselyem szárától sokan azért is idegenkednek, mert keményebb állagú és intenzívebb aromájú a levelekhez képest, ám ettől még ugyanúgy ehető, és megfelelő módon elkészítve ízletes is lehet. A szakemberek elsősorban alaplevekhez, levesekhez, illetve babfélék, sült halak ízesítéséhez ajánlják. De turmixolt formában felhasználhatod akár pesztószósz készítéséhez is, vagy apróra vágva hozzáadhatod salátákhoz, ezzel újszerű, ropogós textúrát kölcsönözve neki.
Ami a koriander szárát illeti, ezt a petrezselyemszár alternatívájaként használhatod. Emellett apróra vágva különféle készételek, sültek, curryk és salátaöntetek kiegészítője lehet, illetve feldobhatod vele akár a sült krumplit is. Csak arra figyelj, hogy
vágd le róluk a túl kemény, göcsörtös vagy megfeketedett darabokat, amelyek elronthatják az összhatást.
Ha a szárakat éppen nem tudod semmilyen ételhez felhasználni, megoldás lehet, ha lefagyasztod őket, így később még bármikor hasznukat veheted. Végső esetben pedig még mindig ott a lehetőség, hogy a komposztba kerüljenek. Ezáltal hasznos tápanyaggal szolgálhatnak a kertben termő növények számára.
Szívesen olvasnál bővebben is a magyar konyha kötelező elemének számító petrezselyem által nyújtotta egészségügyi előnyökről? Akkor kattints ide!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés