Ezért vedd az orrodon a levegőt, amikor csak lehet: még az arcbőröd is hálás lesz érte

GettyImages-1181806308
Kofrán Eszter

A tudomány gyakran meglepő felvetésekkel rukkol elő: most egy olyan szépészeti tippet járunk körül, amely az orron keresztül vett levegő archidratáló hatásait taglalja.

Arclemosó, hámlasztó, hidratáló, naptej, arcmaszkok, kezelések, gyümölcsfogyasztás, sportolás… és még a végtelenségig sorolhatnánk, mi mindent meg nem teszünk a ránctalan, hidratált arcbőrért. Mindegy, mi sarkall a babapopsi simaságú álom arcbőr elérésére: hogy az öngondoskodási rutinod része, vagy az öregedéstől rettegsz (mert öregedni ugyebár snassz és egy picit tabu is társadalmunkban, főként, ha nő vagy), ezzel a végtelenül egyszerű és ingyenes szokással bővítheted „hidratárházad”: az orrodon keresztül vedd a levegőt! És azt is megmondjuk, miért.

A tudomány teóriái – avagy miért ne a szádon keresztül lélegezz, hanem az orrodon keresztül

Azonfelül, hogy senki sem szereti igazán a szájlélegzők társaságát, mivel a szőr is feláll a hátunkon, amikor az illető sorozatgyilkoshoz méltó hörgő hangokat hallatva szívja magába az éltető oxigént, még azért is érdemes az orrodon keresztül lélegezned, mert ellenkező esetben nettó 42%-os vízveszteséggel számolhat a tested. Az orroddal ellentétben a szádnak nincs természetes szűrőrendszere, így jóval több por és baktérium hatol a tüdődbe ezen testnyílásodon keresztül az ilyen módon szárazabban és gyorsabban beáramló levegővel. Például ezért olyan száraz a szád, amikor felkelsz, ha alvás közben nyitott szájjal lélegeztél.

Ha orrodon keresztül lélegzel, arcod hidratált örömtáncot járhat
Ha orrodon keresztül lélegzel, arcod hidratált örömtáncot járhatmikkelwilliam / Getty Images Hungary

Kutatások azt mutatták, hogy a test belső hidratáltsága hatással van a bőrére is és annak vastagságára. Ugyan a pontos összefüggést a két jelenség között még nem találták meg, de nagyon úgy fest a helyzet, hogy a több vízfogyasztás az arcbőrt is segíti. És mivel a szájlégzés vízveszteséggel jár – plusz transzepidermiális vízvesztéssel (a bőr mélyebb rétegeinek vízveszteségével) is, amely gyulladáshoz, pirossághoz és irritációhoz vezethet –, feltételezhető, hogy csak ront a helyzeten.

Ráadásul még a szépítő alvásnak is keresztbe tesz a szájon keresztül történő légzés, ugyanis ilyenkor a nyelv hátrabucskázik, és kevesebb oxigént enged be a szervezetedbe. Az éjjeli jó alvásminőség pedig valóban szépít, ugyanis növekedési hormonokat termel a testben, amelyek segítik a test szöveteinek megújulását.

További pluszpontja az orrlégzésnek, hogy olyan nitrogén-oxidot termel, amely elősegíti az oxigén keringését és sejtekbe szállítását, ami pedig egészségtől csillogó arcbőrhöz vezet.

Összességében tehát, ha nem is derült még fény az orron keresztüli légzés és az arcbőr hidratáltsága közötti kapcsolatra, minden tudományos jel afelé mutat, érdemesebb az orrunkat használnunk a szánk helyett, hogy üde és hamvas legyen az arcbőrünk, ráadásul mindez még a sportteljesítményünket is növelheti.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra