Ezért nem híznak el az olaszok, hiába esznek tésztát tésztával

Karsa Tímea
GettyImages-1495887816
Olvasási idő kb. 5 perc

Tudvalévő, hogy az olaszok nem spórolnak a kalóriával, hiszen a sok tésztaféle mellett számtalan édességük van, ráadásul reggelire is előszeretettel fogyasztanak valamilyen édes péksüteményt. Érthetetlen, hogy miért nincsenek elhízva, de megvan rá a magyarázat!

Az olaszokról köztudott, hogy élik a dolce vitát, ami többek közt az ételekben is megmutatkozik. Ám hiába a sok tészta, pizza vagy a fenséges panna cotta és tiramisu, kevés elhízott olaszt látni, és ez a statisztikákban is megmutatkozik! Egy 2023-as kutatás szerint Európában az olaszok a legkevésbé elhízottak: míg Magyarországon az emberek 59,9 százaléka el van hízva, addig az olaszoknál csupán a népesség 45,7 százaléka esik ebbe a kategóriába.

Az olaszok titka

Az olaszok mediterrán ország lévén számos olyan ételt esznek, ami a mediterrán országokban alapvető élelmiszernek számít. A tenger gyümölcsei, az olívaolaj, valamint a napérlelte zöldségek és gyümölcsök hatalmas kínálata áll rendelkezésre.

Hiába a sok tésztaféle, az olaszok nem híznak el, aminek a titka a mennyiségben és a minőségben rejlik
Hiába a sok tésztaféle, az olaszok nem híznak el, aminek a titka a mennyiségben és a minőségben rejlikBuena Vista Images / Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy az úgynevezett mediterrán étrend is egy az étkezési reformok közül. Az olaszok ugyanis rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a húsfélét pedig leginkább a hal és a baromfi képezi. Bár fogyasztanak tejterméket, főleg sajt formájában; erre utal az is, hogy délelőtt tizenegy után már nem isznak cappuccinót, merthogy a tej a reggeli része. Nem maradhatnak ki az étkezésükből a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabona. Fontos még a vörösbor is, ami módjával fogyasztva számos előnnyel bír. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, a vérnyomásra és a 2-es típusú cukorbetegségre is.

Azonban nemcsak a bor, hanem a mediterrán étrend is hasonló jótékony hatásokkal bír, így nem véletlen, hogy az olaszok

bár sokat esznek, mivel jó minőségű élelmiszereket fogyasztanak, nem látszik meg az alakjukon.

A nem elhízás művészete a mindennapokban

Ugyan fontos maga az étrend, önmagában nem elég a jó alakhoz, merthogy az olaszok számára az étkezés nem egy elkapkodott valami, és ebben is rejlik a titkuk. Az étkezések ugyanis általában a társadalmi élethez vannak kötve. A nagy lakomákat összekötik a lazítással és a beszélgetéssel, éppen ezért órákig is eltarthat egy-egy étkezés. Vacsora előtt és után jószerivel tesznek egy sétát a városban, ami az úgynevezett passeggiata. Ez igencsak fontos szerepet játszik abban, hogy megtartsák az alakjukat, de ha nem sétálnak, előszeretettel ülnek biciklire, ami ugyancsak égeti a kalóriákat.

Reggelire jellemzően tejet vagy tejeskávét isznak, hozzá pedig pékárut vagy valami gabonafélét. Ebédre általában szendvicset fogyasztanak salátával, vagy egy kis adag tésztát esznek, amit egy kis szelet csirke vagy hal követ zöldségekkel. Bár sok olasz édesség van, ügyelnek arra, hogy ha édesre vágynak, különböző gyümölcsökkel csillapítsák ilyen jellegű vágyaikat.

Kifejezetten szeretik a babot, ami remekül eltelít, magas a fehérjetartalma, még sincs benne sok kalória. Bár nem olyan leveskedvelők, mint mi, magyarok, többféle levesbe is tesznek babot, melyek jellemzően zöldséges vagy paradicsomos alapúak.

Előszeretettel használják a balzsamecetet mint ételízesítőt, így gondoskodva arról, hogy a salátákra nem kell majonézből készült kalóriadús dresszinget készíteni.

A zöldségek, gyümölcsök, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabona fontos az olasz étrendben
A zöldségek, gyümölcsök, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabona fontos az olasz étrendbenTom Werner / Getty Images Hungary

Ha kedvünk támad olasz módra étkezni

Fontos még, hogy törekszenek a természetes, házias ízekre, éppen ezért szeretik az ételeiket, mivel ezek kifejezetten ízletes finomságok, amiket jó enni. Minden régiónak megvan a maga különlegessége, amellyel még ízletesebbé teszik a fogásokat, így délen az articsóka igen népszerű, míg a középső régiókban kedvelt ízesítő a szarvasgomba.

Mivel az olaszok megtanulják, hogy hogyan kell jól enni, lelkiismeret-furdalás nélkül tudják élvezni az evést úgy, hogy az alakjuk miatt sem kell aggódniuk.

Ha mi is megpróbálnánk olasz életérzéssel, dolce vita módra fogyni, mellőzzük a különböző krémes szószokat a tésztákra, és készítsük őket zöldségből. A salátákat extraszűz olívaolajjal vagy balzsamecettel ízesítsük, vagy használjunk citromot, fűszernövényeket és kapribogyót.

Bár látszólag sokat esznek az olaszok, valójában inkább sokfélét és mindenből egy keveset. Az is fontos, hogy az evés étkezés legyen. Adjuk meg a módját, figyeljünk az ételre és arra, akivel elfogyasztjuk. Próbáljunk meg házi készítésű ételeket enni, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebben étkezzünk, mintha rendelnénk, vagy előre elkészített ételt választanánk.

Ha pedig jóízűen megettük a finom falatokat, menjünk ki egy kicsit sétálni, és máris úgy élünk, mint az olaszok: gondtalanul, élvezve az ízeket, és nem aggódva a kalóriák miatt.

Ha szívesen olvasnál még a mediterrán étrend előnyeiről, itt megteheted!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek