Így kerüld el a nyári bőrbetegségek 3 fő veszélyforrását

GettyImages-1151155827

A nyári melegben sokkal hamarabb rúgjuk le papucsunkat, és közlekedünk mezítlábasan, mint bármikor máskor, de ennek veszélyei is lehetnek. A nyári bőrbetegségek elkerülésének érdekében érdemes betartani néhány pofonegyszerű szabályt.

Nagyon kellemetlen, ha a strandolásnak maradandó emléke lesz valamilyen fertőzés következtében: márpedig évről évre sokan vannak olyanok, akiknek bőrgyógyászhoz kell rohanniuk egy kellemetlen panasz miatt. Orvostól kértünk tanácsot arra, hogyan kerülhetjük el ezt a helyzetet.

Ha nyár, akkor bőrbetegség?

A gombás megbetegedések mellett a vírusos szemölcsök lehetnek nem várt „ajándékai” a nyári időszaknak: dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza szerint nagyban hozzájárulhat ehhez az, ha nem viselünk papucsot.

„Gyakran mezítláb mászkálunk a közös zuhanyzókban, strandokon: ezeken a helyeken nemcsak a gombás fertőzést lehet elkapni, de a vírusos szemölcsöket is.

Ezek a vírusok különböző tárgyakon életképesek maradnak egy ideig – ha előttünk egy olyan ember sétált végig az adott felületen, akinek volt egy szemölcse, arról néhány vírusrészecske rákerül a csempére vagy akármilyen felületre, és ha a bőrünkön van egy kis mikrosérülés (ami egyébként állandóan keletkezik), azon ez a vírus be tud hatolni, és szemölcsöt tud kialakítani” – ismertette a Dívány olvasóival a vírusos szemölcsök terjedésének mikéntjét a bőrgyógyász.

A nyári bőrbetegségek egyik oka, hogy sokszor vagyunk mezítláb
A nyári bőrbetegségek egyik oka, hogy sokszor vagyunk mezítlábFluxFactory / Getty Images Hungary

Ő azt javasolja mindezek fényében, hogy bármilyen strandra, wellnessbe is megyünk, vegyük fel papucsunkat attól függetlenül, hogy mennyire tiszta a környezet, hiszen nemcsak az számít, hanem az is, hogy az intézményt velünk együtt használók bőrének egészsége milyen.

„Sajnos amikor a vízbe megyünk, akkor nem tudjuk ezt kiküszöbölni, de legalább akkor igyekezzünk kivédeni a fertőzést, amikor lehetséges” – tette hozzá dr. Kósa Péter.

Ezért se maradj vizes fürdőruhában

Nem csak a papucs hiánya gond: ha magunkon hagyjuk a nedves fürdőruhát, annak is lehet nem kívánt következménye.

„Ez nem olyan ritka dolog: irritatív kontakt bőrgyulladást tud okozni, ha a műszálas fürdőruha tartósan van rajtunk. 

Ahogyan a műszálas anyag a bőrhöz dörzsölődik, az irritációt vált ki, ami egy idő után vörössé válik, esetleg hámlik, súlyos esetben akár fel is hólyagosodhat, de mindenféleképpen viszketni fog.

Ezekben a műszálas fürdőruhákban nem jó hosszan tartózkodni: egy egynapos fürdőzésnél még ritkák az ilyen problémák, de egyhetes fürdőzésnél már nem. A vizes fürdőruhát érdemes mindig szárazra cserélni” – avatott be dr. Kósa Péter, aki szerint ha bőrgondokat tapasztalunk, ne a közismert gombaölő kenőcsért rohanjunk a patikába, hanem inkább szakembert keressünk fel, aki pontosan és biztosabban alakít majd ki diagnózist, így megoldva a problémát kísérletezés helyett.

Mindig cseréld szárazra a fürdőruhád is!
Mindig cseréld szárazra a fürdőruhád is!John Lamb / Getty Images Hungary

A szökőkutat csak nézd

A kánikulai napokon a városokban közlekedők számára nagyon vonzóvá válhatnak a szabadtéri szökőkutak is: mindenki látott már olyan embereket, akik akár csak átszaladtak ezeken egy kis felfrissülést keresve, de még gyakoribb az, hogy a szülők felhevült gyermekeiket játszani engedik be a szökőkutakba.

„A szökőkutak esetén szintén hasonló a probléma. Azokban azért klórozott víz van, ezt lehet általában érezni az illatukon: ezzel próbálják megelőzni, hogy megtelepedjenek bennük az algák, kórokozók, gombák.

De azért mégiscsak ott vannak a szabadban, tehát a fertőzés kockázata nem elhanyagolható,

ráadásul a szökőkutakban előfordulhatnak olyan vegyi anyagok is, amelyek károsak a bőrre – hiszen nem fürdésre lettek kitalálva” – vélekedik dr. Kósa Péter. Gyönyörködni tehát bátran lehet egy szökőkútban, de semmiképp ne gyalogoljunk bele.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra