Az etikai és elvi kérdések mellett sajnos sok esetben előfordul, hogy a tejtermékekről bizonyos betegségek miatt kell lemondani. Manapság a laktózérzékenység egyre gyakrabban felmerülő állapot, melyet megfelelő étrendi átalakításokkal teljesen tünetmentessé lehet tenni. Azonban sokszor nemcsak a laktóz/tejcukor okoz problémát, hanem a tejfehérje is. Tejfehérje-érzékenység esetén teljesen le kell mondani a tejről és a tejtermékekről. Ez elsőre nagyon bonyolultnak és ijesztőnek tűnhet, hiszen a tejtermékek napi fogyasztása fontos részét képezi az étrendnek, azonban ha nyitott szemmel járunk az üzletekben, láthatjuk, hogy napjainkban – szerencsére – igen sok növényi alternatívával találkozhatunk. Ezeknek a termékeknek a segítségével és egy kis átalakítással ugyanolyan egészséges és teljes étrended lehet, mint eddig.
Rizstej, zabtej és az ezekből készült tejtermék-helyettesítők
A köznyelvben tejként hivatkozunk ezekre a termékekre, de ez helytelen, mert semmi közük a tejhez. Éppen ezért a boltok polcain rizsitalként és zabitalként találkozhatsz velük. Az ízük a tejhez hasonlóan egészen natúr, úgyhogy nagyon jól használhatók főzéshez, sütéshez, sőt akár a kávét is lehet ízesíteni velük. Hozzáadott cukrot leggyakrabban nem tartalmaznak, de erre érdemes odafigyelni, mert az ízesített (például vaníliás) változatokat gyakran cukorral/glükózsziruppal keverik. Szénhidráttartalmuk többszöröse a tejének, ugyanakkor a napi mennyiségeket figyelembe véve nem számottevő. Gyakran vitaminokkal és ásványi anyagokkal (köztük kalciummal) dúsítják, úgyhogy érdemes mindenképpen átböngészni a készítmények címkéjét, hogy a lehető legértékesebb tápanyagtartalmút tudd választani. Főzéshez, sütéshez jól használhatók a gabonákból készült „tejszínek” és joghurtok is, érdemes ezeket is kipróbálni és használni.
Mandulatej, kókusztej, magtejek és az ezekből készült tejtermék-helyettesítők
Ezek a „tejkészítmények” általában alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, mint az előzőek, ugyanakkor – alapanyaguk jellegéből adódóan – magasabb a zsírtartalmuk. Az ízük markáns, fogyasztásuk után sok esetben „diós”, vagy „csonthéjas” utóízt tapasztalhatunk, ami miatt nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja ezeket a tejeket. Süteményekbe, kávéba kiválóan használhatók (a kókusztej például finom, kókuszos ízt ad), de olyan ételekhez, amelyeknél kiütközhet az ízük, inkább ne ezeket használd!
Amennyiben a tejérzékenység következtében bőrproblémáid is vannak (ekcéma, gyulladások, pattanások), válaszd inkább a gabonából készült tejtermék-helyettesítőket, ugyanis az olajos magvakat tartalmazó készítmények késleltethetik a gyógyulást, valamint előfordulhat, hogy tovább fenntartják a bőrgyulladást.
Szójatej, szójajoghurt és az ezekből készült tejtermék-helyettesítők
Évekkel ezelőtt, amikor a vegetáriánus étrend terjedni kezdett, a tejtermékek helyettesítésére szinte kizárólag szójaalapú készítményeket lehetett elérni és választani. A szójatej és a szójaalapú vegán és vegetáriánus készítmények ma is elterjedtek, ám szerencsére egyéb növényi termékek is megjelentek a piacon, így az ízlésünknek és a szempontjainknak megfelelően többféle termékből választhatunk. A szójaalapú tejtermék-helyettesítőknek igen különleges és sajátos íze és állaga van, ezért nem biztos, hogy mindenkinek ízlenek, de mivel a szójatermékek igen magas a fehérjetartalmuk, nem érdemes teljesen lemondani róluk. A szójafehérje (a tejfehérjéhez hasonlóan) is gyakran okoz allergiát, ráadásul a szójában találhatók olyan anyagok, amelyek befolyással lehetnek a hormonháztartásunkra, ezért fogyasztásuk körültekintően és mértékkel ajánlott.
A szója nagyon sokszor alapanyaga és adalékanyaga egyéb, akár nem növényi élelmiszereknek is, úgyhogy annak érdekében, hogy ne vidd túlzásba a szójabeviteled, mindenképp nézd meg és böngészd át a készítmények összetevőit!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés