A réten találod a legjobb szert a menstruációs görcsök ellen

GettyImages-1284879884

Ez a gyógynövény nők ezreinek segíthet hónapról hónapra, hogy könnyebben vészeljék át a menstruációs időszakot. És nem is kell nagyon keresgélned, hogy rátalálj!

Sok nőnek a menstruáció nem csupán egy kis kellemetlenség, amikor figyelni kell rá, nehogy foltos legyen a ruhája és legyen nála mindig megfelelő felszerelés. A szerencsések megússzák ennyivel, de a többiek bizony hónapról hónapra fájdalmakat élnek át. Ki erősebbet, ki elviselhetőbbet, de mindenképp olyan fájdalmat, ami hatással van a közérzetére, a munkájára vagy épp tanulmányaira azokon a bizonyos napokon, ahogy emlegetni szokták.

Ilyenkor sokan nyúlnak fájdalomcsillapító után, de jó hír, hogy a gyógynövények között is találunk olyat, amit kifejezetten ajánlanak menstruációs görcsök enyhítésére.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2022-ben ezt a növényt választotta az Év Gyógynövényének: nem más ez a csodaszer, mint a cickafark. A tudományos nevén Achillea millefoliumként emlegetett közönséges cickafark igazán megérdemelte, hogy a kamilla és a levendula után felkerüljön erre a listára, hisz olyan széles körben alkalmazható. 

Mutatós gyógynövény, a nők teája

Amikor 8 éves koromban, a kiskertemben egy hatalmas tő cickafark virított, még nem is tudtam, milyen hasznos növényt nevelgetek. Nagyon büszke voltam rá, hisz magam gyűjtöttem be és ültettem a kert közepébe, mert annyira tetszettek a levelei. Engem mindig csipkére emlékeztettek, de a spanyol ajkú Új-Mexikóban és Colorado déli részén plumajillonak, vagyis „kis tollnak” nevezik, a levelek alakjára utalva. Talán nekik van igazuk, a tollra valóban jobban hasonlít.

Erről a jellegzetes levélről akkor is felismerhető, ha épp nem virágzik.

Bármelyik réten, út menti füves területen megtaláljuk, vagy akár a kertben is felbukkanhat. Szép fehér virágzata még a közönséges cickafarknak is mutatós, de nemesítettek belőle színes díszfajokat is, amikkel bátran díszíthetjük kertünket.

Nők ezreinek segíthet ez a gyógynövény fájdalmaik csillapításában
Nők ezreinek segíthet ez a gyógynövény fájdalmaik csillapításábanValter Jacinto / Getty Images Hungary

Enyhíti a menstruációs panaszokat

Gyakran nevezik a nők gyógynövényének, mert fitoösztrogén tartalma harmonizálja a rendszertelen ciklust, emellett csillapítja ez erős menstruációs vérzést, és oldja az ezzel járó görcsöket. A cickafark gazdag flavonoidokban, növényi antioxidánsokban, amelyek bizonyítottan hatásosak a görcsök megelőzésében és az izmok ellazításában. 

Egy majdnem 100, gyakori menstruációs görcsökben szenvedő nő bevonásával végzett klinikai vizsgálatban a 4 gramm cickafarkvirágból készült tea jobban csökkentette a fájdalmat, mint a placebo. A nők napi 3 csészényit ittak az első 3 napon, 2 egymást követő menstruációs ciklus alatt. 

Serkenti a sebgyógyulást

Segítheti a sebek, kötőszövetek és nyálkahártyák gyógyulását is. Összehúzó hatása a benne található tanninnak köszönhető. A kémcsövekben a cickafarkkivonat hatására a bőr kötősejtek (fibroblasztok) egyre nagyobb mértékben növekedtek, osztódtak, és kötődtek egymáshoz, ami gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. 

Egy klinikai vizsgálat során, amit több mint 100 nő bevonásával végeztek, javította a gátmetszés utáni sebgyógyulást az 5 százalékos cickafarktartalmú kenőcs. A krémet naponta kétszer használták 10 napig, így csökkentette a fájdalmat, a bőrpírt, a duzzanatot és a zúzódásokat. 

Védi a májat

Egy klinikai vizsgálatban, melyet 36, májzsugorodásban szenvedő beteggel végeztek, egy cickafarkból készült gyógynövényes gyógyszer csökkentette a májkárosodást és helyreállította a májműködést. Az emberek a cickafarkot hosszú távon szedték: fél éven át napi háromszor egy tablettát vettek be, ezzel igazolva a biztonságosságát.

Gyulladáscsökkentő

Gyomorhurut, felfázás, nőgyógyászati problémák esetén teája segít a gyulladások enyhítésében, de borogatásként, kenőcsként alkalmazva a sebek gyógyulását is támogatja ez a hatás.

Teaként is fogyaszthatjuk, de ülőfürdőt is vehetünk
Teaként is fogyaszthatjuk, de ülőfürdőt is vehetünkmaksim kulikov / Getty Images Hungary

Alkalmazása:

Teaként fogyasztható, vagy külsőleg kenőcs, borogatás, ülőfürdő formájában alkalmazhatjuk.

Ülőfürdő során csökkenti a kórokozók számát, enyhíti a gyulladást és a tüneteket:

  • krónikus petefészek-, méhnyak- és hüvelygyulladás esetén
  • felfázás során
  • aranyérproblémák esetén sebgyógyító, vérzéscsillapító is 

Teaként fogyasztva:

  • a menstruációs görcsöket oldja és csökkenti a fájdalmat
  • étkezések előtt fogyasztva serkenti az emésztést
  • étkezés után fogyasztva serkenti az epe termelődését
  • gyomorbántalmak során oldja a görcsöket, csökkenti a gyulladást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra