15 ezret használsz el belőle életedben, így spórolhatsz a költségeken

GettyImages-1353402247

Ami a menstruációval kapcsolatban először eszünkbe juthat, az talán a termékenység, a PMS vagy a fájdalomcsillapítás, de a környezetszennyezés egészen biztosan a listánk végén szerepelne. De egyáltalán lehet környezetbarát módszerekről beszélni egy ilyen témában?

Nálam a mostanában nagyon divatos zero waste kihívásokkal kapcsolatban merült fel először a kérdés. Mert vihetek a boltba cuki kis szütyőket a zöldségnek, gyümölcsnek, kérhetem a husit a saját dobozomba, vehetem a fűszereket, tésztát és egyebet kimérve csomagolásmentes boltban, de a betét és a tampon bizony a kukában végzi, és annyi a hulladékmentességnek. Persze nem én vagyok az első nő, aki csökkenteni szeretné az ökológiai lábnyomát, így szerencsére nem nekem kellett kitalálni a megoldást erre a kérdésre. Mert van megoldás, nem is egy!

A menstruáció és a műanyagok

Mielőtt megismerkednénk a környezetbarát menstruációs eszközök rejtelmeivel, nézzük, miért is jó, ha ezeket választjuk. Becslések szerint egy nő élete során 15 000 eldobható betétet és tampont használ, ami több mint 100 kg szemetet jelent. Ezek az egyszer használatos eszközök szinte teljesen műanyagból készülnek, a bennük található nedvszívó zselés anyag pedig kőolajszármazékból. A járulékos hulladék is jelentős mennyiségű, hisz higiéniai okokból minden egyes darab külön csomagolást kap. 

Amellett, hogy a műanyag lebomlási ideje több mint 500 év, az előállításuk is sok energia felhasználásával jár.

A környezetbarát megoldások nem termelnek ennyi műanyaghulladékot
A környezetbarát megoldások nem termelnek ennyi műanyaghulladékotzoranm / Getty Images Hungary

Az egészségednek is jót tehet, ha váltasz

A hagyományos menstruációs eszközök a műanyag mellett különféle vegyszerek maradványait is tartalmazhatják, amiket a gyártás, fehérítés alatt alkalmaznak. Az egyszer használatos női higiéniai termékek olyan vegyi anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek zavarják a hormonok működését. Az ilyen, endokrin rendszert károsító vegyszerek közé tartoznak a ftalátok, a parabének és a biszfenolok.

Ha még nem éreznél magadban elég vállalkozó szellemet, hogy kipróbáld a többször használatos megoldást, léteznek már organikus pamuttamponok és -betétek, melyek nem tartalmaznak műanyagot, lebomlanak és komposztálhatók.

Tampon használata esetén fennáll a toxikus sokkszindróma (TSS) veszélye is. Az 1980-as években kapott nagy nyilvánosságot ez a betegség, amely tampon használata esetén is előfordulhat. Lényegében vérmérgezés, amit a tampon anyagában és a felszívott vérben felhalmozódó baktériumok által termelt méreganyag okoz. Nem gyakori, de súlyos kimenetelű is lehet. Tünetei a hirtelen hasmenéssel járó láz, hányás, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, bőr kivörösödése. Ha időben felismerik, akkor általában gyógyítható.

A környezetbarát megoldás olcsóbb

Az egészségünk és a környezet mellett a pénztárcánknak is jót tehetünk, ha váltunk! A többször használatos eszközök ugyan drágábbak, mint az eldobható társaik, így az egyszeri kiadás nagyobb, de ha összeszámoljuk, mennyit költünk egy évben egészségügyi termékekre, rá kell jönnünk, hogy néhány hónap alatt megtérül a befektetés. Ha valaki a feledékenyebbek táborát gyarapítja, ahogy én is, nagy előny lehet, hogy elmaradnak a kínos pillanatok, amikor este tizenegykor cserélnénk, és belénk hasít a felismerés, hogy nincs mire, mert elfogyott a tartalék tartaléka is. Amellett, hogy nem fogy el, még pozitívum, hogy sok fórumon arról számolnak be, mennyivel kényelmesebb, mint a hagyományos megoldások.

Több környezetbarát eszköz is van, amiket használhatunk menstruáció alatt
Több környezetbarát eszköz is van, amiket használhatunk menstruáció alattAnSyvanych / Getty Images Hungary

Intimkehely

Már 1930-ban szabadalmaztatták, szóval nem is annyira új, mégis inkább manapság kezd elterjedni. Jó minőségű orvosi szilikonból készül, és akár 10 évig is használható. Becslések szerint a használatával a betétekből származó műanyaghulladék körülbelül 0,4%-a, a tamponok által termelt műanyaghulladék 6%-a keletkezik. A menstruáció során az egyes ürítések után elegendő forró vizes öblítés, majd mikor nincs rá szükség, vászonzsákban tárolhatjuk, és a következő ciklusnál fertőtlenítés után ismét használatra kész. Tampon kiváltására szolgál, és mivel a vér nem érintkezik közvetlenül a nyálkahártyával, így nem kell TSS-től félnünk, és nem is büdösödik. Változatos formában kapható, ezért mielőtt hirtelen felindulásból beszereznél egyet, érdemes utánaolvasni, hogyan tudod kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet.

Mosható betétek

Itt is van lehetőség többféle méret, forma közül választani. Nedvszívó belső réteggel és vízhatlan külső réteggel vannak ellátva, patenttal rögzíthetők. Nagy a választék, érdemes utánanézni, milyen anyagból készültek, és olyat választani, aminek a bőrhöz érő felülete puha, legalább OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező 100% pamut, ami lélegzik. Hideg vizes öblítés után moshatóak mosógépben, és megfelelően kezelve és mosva akár 5 év is lehet az élettartamuk.

Menstruációs bugyi

Ez lényegében egy olyan fehérnemű, ami egyben tartalmazza a nedvszívó réteget is. Nem szivárog, nem csúszik el, nem ázik át, és fazonra is teljesen átlagos. Több változat is létezik, az erősebb és gyengébb napokra. Nem kell cserélgetni, egész nap hordhatod, és ugyanúgy mosható hideg vizes öblítés után mosógépben, mint a betét. Mosásnál nem tanácsos öblítőt használni, mert gyengítheti a nedvszívó képességet.

Van, aki nem választhat

Bármelyik mellett is döntesz, a pozitív hatásai vitathatatlanok. Ha csak az anyagi részét nézzük, bár az elején nagyobb beruházást igényel, hosszú távon megtérül. Sajnos nem mindenki teheti meg, hogy ilyen célra pluszösszeget fordítson. Hihetetlen, de 2022-ben Magyarországon minden ötödik lányt érint a menstruációs szegénység, aminek súlyosabb következményei lehetnek, mint gondolnánk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek