Évente akár 50 tanítási napot is kénytelenek kihagyni nálunk - Skóciában tudják rá a megoldást

GettyImages-1386727366

A menstruációs szegénység világszerte fennálló probléma, amelynek orvoslásában Skócia hatalmas lépést tett, hogy megelőzzék a jelenség egész életeket károsító következményeit.

Világtörténelmet írt Skócia augusztus 15-én: törvénybe foglalták, hogy minden menstruáló embernek joga van ingyenesen menstruációs termékekhez jutni. Első hallásra is érezhetjük, hogy ez egy nagyszerű kezdeményezés, amelyet remélhetőleg más országok is bevezetnek majd a skót minta alapján, azonban ha kicsit mélyebbre ássuk magunkat a menstruációs szegénység témájában, amely Magyarországon is jelen van, még dicséretesebbnek tűnik a skót vállalás. Te tudtad, hogy itthon minden ötödik lányt érint a menstruációs szegénység? Súlyosabb következményei vannak, mint elsőre gondolnád.

Hatalmas hátrányt jelentenek a lányok számára a menstruációs szegénység következményei

Általában a hátrányosabb helyzetű nők azok, akik számára minden hónapban komoly problémát jelent a Magyar Vöröskereszt közleménye szerint, hogy menstruációjuk alatt nem megfelelő higiéniai megoldásokkal próbálják pótolni a számukra megfizethetetlen, azonban elengedhetetlenül fontos menstruációs termékeket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mivel a családjuk képtelen megfizetni a tisztasági betétek és tamponok árát, ha adományként nem jutnak ezekhez, akkor havi szinten 2-7 napot kénytelenek kihagyni a tanulmányaikból, vagy a munkahelyükre nem tudnak bejárni. 

A menstruációs szegénység azt jelenti, hogy nem minden lánynak és nőnek telik megfelelő menstruációs termékekre, aminek komoly következményei is lehetnek
A menstruációs szegénység azt jelenti, hogy nem minden lánynak és nőnek telik megfelelő menstruációs termékekre, aminek komoly következményei is lehetnekIsabel Pavia / Getty Images Hungary

Ha a legszerencsétlenebb felállást vesszük, amelyben egy lány 5 napos menstruációja a szeptembertől június közepéig tartó tanévben minden hónapban pont hétköznapokra esően jelentkezik, akkor a 181 tanítási napból 50-et, tehát a tanítási napoknak több mint egy negyedét kénytelenek kihagyni. Ha emellett egyetlen más napot sem kell kihagyniuk valamilyen egészségügyi vagy egyéb típusú probléma miatt, akkor is hatalmas hátrányba kerülnek a többiekhez képest, hiszen rengeteg tananyagot önállóan kell bepótolniuk otthon, így a kitörési lehetőségeik esélye is alacsonyabbá válik.

Azzal sem járnak jobban, ha alternatív megoldásokat keresnek a tisztasági betét helyett. Ne az újrahasznosítható termékekre gondoljunk itt, egyrészt, mivel egyszerre kifizetni egy-egy ilyen terméket szintén drága. Másrészt, mivel a szakemberek szerint nem kérnek ezekből a rászoruló nők, már csak azért sem, mivel a körülményeikhez képest undorítónak tartanák mosásukat, hiszen nem mindenhol van folyó vagy forró víz, elegendő tisztítószer vagy mosógép, áram. Az általuk használt alternatív megoldások, mint amilyen a zsepigombócok, koszos rongyok vagy a gyerekek használt pelenkája, komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek: fertőzéseket kaphatnak el, illetve tartós nőgyógyászati, akár meddőségi problémájuk is kialakulhat. 

Nem jelent megoldást a menstruációs szegénységre, ha a megfelelő termékek híján otthon maradnak a menstruáló lányok és nők
Nem jelent megoldást a menstruációs szegénységre, ha a megfelelő termékek híján otthon maradnak a menstruáló lányok és nőkVolanthevist / Getty Images Hungary

Továbbá, a lányok mentális egészségére is rányomhatja a bélyegét, hogy nekik nem telik a megfelelő termékekre: kirekesztve érzik magukat, önbizalmuk csorbul. Még mindig sok szégyenérzet társul alapból magához a menstruáció témájához is: melyik magyar tinilány nem szégyenkezett miatta legalább egyszer? A test hirtelen megváltozik, és a gyermeki és a felnőtt közötti furcsa átmeneti állapotba kerül, amelyet a látható jelek miatt a környezet is rögtön észrevesz, és teljesen máshogyan kezd el viszonyulni az általában még gyermekibb mentalitású lányokhoz: többek között ugyanazt a túlszexualizáltságot kapják meg hirtelen, mint a felnőtt nőtársaik, csak még kevesebb fogalmuk van arról, hogy ezt hogyan kezeljék. Ráadásul nincs olyan nő, aki ne ismerné és félné az intelmet: menzesz alatt ne vegyél fel fehér nadrágot. Üzenete: félj a szivárgástól, a saját természetes testi folyamatodtól, titkold el, hogy vérzel. És sokan valóban minden hónapban pár napig egy kis pluszszorongással járunk-kelünk az utcán, attól tartva, hogy szégyent hoz ránk a vérzésünk. Gondoljunk bele, hogy valódi tisztasági betét nélkül mekkora szorongást okozhatnak egy nőnek vagy kiskamasznak ugyanezek a napok.

Mivel lehetne segíteni a menstruációs szegénységen?

Nagyobb skálán és hosszú távon nézve a menstruációs szegénység problémáját a szakértők szerint két dolog segíthetné a helyzetet a leginkább: az edukáció a helyes menstruációs higiéniáról és az olcsóbb menstruációs termékek. Fontos lenne, hogy a menstruáció tabusítása helyett átfogó ismeretekkel láthassák el a lányokat (és fiúkat) arról, hogy milyen következményekkel járhat a higiéniátlan alternatívák használata és hogy mit lenne érdemes helyette tenniük, hiszen sokan úgy használnak egészségtelen eszközöket, hogy nincsenek tisztában a következményekkel. Ezt a munkát a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programja igyekszik elvégezni. 

Az újrahasznosítható menstruációs termékek adományozása itthon nem tűnik megfelelő megoldásnak a menstruációs szegénységre
Az újrahasznosítható menstruációs termékek adományozása itthon nem tűnik megfelelő megoldásnak a menstruációs szegénységreFiordaliso / Getty Images Hungary

Másrészt az is sokat segítene, ha a női tisztasági termékekre nem 27 százaléknyi „tamponadót” vetnének ki, amellyel az olyan luxuscikkek kategóriájába kerülnek, mint amilyen az alkohol és a cigaretta, hanem az egészségügyi termékek kategóriájába kerülhetnének például, amelyekre csupán 5 százalékos áfakulcsot helyeznek. Ki tudja, lehetséges, hogy Skócia nyomdokaiba lépve, akár ingyenessé is fogják tenni a menstruáló emberek számára a menstruációs termékeket a világ minden országában egy szép napon.

Szerencsére akadnak olyan kezdeményezések, amelyek igyekeznek érthetővé és kevésbé félelmetessé, természetessé tenni a menstruáció témáját a gyerekek számára is. A Menstrupédia ilyen hiánypótló képregény, amelyet nemcsak lányaink, de fiaink kezébe is bátran odaadhatunk. Jó lenne, ha a következő generációk számára már nem lenne tabutéma a menzesz.

Te hallottál már korábban a menstruációs szegénységről?

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra