Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok a jó és hasznos ételek, amelyek a hüvely egészségét szolgálják.
Ezek az élelmiszerek szolgálják a nők egészségét
1. Joghurt
A joghurt kiváló táplálék, amely olyan aktív kultúrákat, vagyis probiotikumokat tartalmaz, amelyek nemcsak a bélrendszernek, hanem a hüvelynek is jót tesznek. A probiotikumok segíthetnek egyensúlyban tartani a hüvely pH-szintjét, ami kulcsfontosságú annak érdekében, hogy megelőzzük a bakteriális és a gombás fertőzéseket.
Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen joghurtot fogyasztó nőknél kisebb a hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázata.
A legjobb, ha egészségünk megőrzése érdekében a görög joghurtot választjuk, mert az több fehérjét és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a többi joghurt.
2. Bogyós gyümölcsök
Az olyan bogyók, mint a ribizli, az áfonya, a málna és az eper, magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, melyek megvédik a sejteket a károsodástól. Az antioxidánsok támogatják az immunrendszert, ami segíthet megelőzni a hüvelyi fertőzéseket.
A bogyós gyümölcsök C-vitaminban is gazdagok, ami támogatja a szervezet természetes kollagéntermelését. A kollagén elengedhetetlen az egészséges hüvelyszövethez, mivel segít megelőzni a kiszáradást és fenntartani a rugalmasságot.
3. Fokhagyma
A fokhagyma olyan természetes immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek évszázadok óta segítenek a gombás fertőzések leküzdésében.
4. Leveles zöldek
A leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta és a mángold, tele vannak vitaminokkal, egyebek között A-, C-, E-, K- és B6-vitamint tartalmaznak. A B6-vitamin különösen fontos szerepet játszik a nők egészségének megőrzésében, miután segíthet a hormonszint szabályozásában, ami azért fontos, mert a hormonok befolyásolhatják a hüvely pH-értékét.
Mindemellett a leveles zöldek folátot tartalmaznak, ami elősegítheti a sejtképződést és a sejtek épségének megőrzését.
5. Édesburgonya
Az édesburgonya kiváló forrása a béta-karotinnak, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin segíthet az egészséges hüvelyszövetek megőrzésében és az esetleges fertőzések megelőzésében. Emellett az édesburgonya tele van rostokkal, ami segítheti az emésztést, és támogatja az egészséges baktériumok elszaporodását a bélben, ami fontos tényező a hüvely egészségében.
6. Citrusfélék
A citrusfélék, például a narancs, a citrom és a lime, C-vitaminban gazdag, ami a szervezet kollagéntermeléséhez elengedhetetlenül fontos. Ahogy fentebb említettük, a kollagén segíthet megőrizni a hüvelyszövet erősségét, ami óvja a kiszáradástól, és megőrzi rugalmasságát.
7. Étcsokoládé
A flavonoidokban gazdag étcsokoládé szintén jótékony hatással lehet a hüvely egészségére, hiszen elősegíti a véráramlást, és serkenti a nitrogén-monoxid-termelést, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a hüvely ne száradjon ki.
Ezeken túl azáltal, hogy az étcsokoládé dopamint és szerotonint tartalmaz, segíthet enyhíteni a feszültséget, és támogatja az általános jó közérzetet. Ehhez azonban az szükséges, hogy legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét fogyasszunk, ugyanis minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál több flavonoidot tartalmaz.
A gyógyszereken kívül az életmódváltás, beleértve a megfelelő táplálkozást, szintén sokat segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, hiszen több élelmiszer is vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Erről bővebben olvashatsz az alábbi cikkünkben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés