Magyar lánynak köszönheti a világ, hogy a műkorcsolyázók zenére versenyeznek

Budapest XIV., Műjégpálya. Fortepan 55924

1870. január 29-én kezdte meg a korcsolyázópublikum fogadását a Városligeti Műjégpálya, amikor is Rudolf koronaherceg ünnepélyesen megnyitotta a téli sportok szerelmeseinek szentélyét. És nem kellett sokat várni arra, hogy feltűnjön egy hétéves kislány a jégen, aki hamarosan forradalmasította a műkorcsolyázás alapjait.

Azt nem tudjuk, hogy a megnyitón maga Rudolf főherceg a jégre merészkedett-e – viszont a pesti hölgyek és urak egészen biztosan. Sőt, egyre többen és többen. Megalakult a Pesti Korcsolyázó Egylet is, az eredeti épületet Lechner Ödön tervezte. A legalsó szinten volt a korcsolyakötő helyiség, fent pedig a zenekari terem, mert ilyen is volt az eredeti jégcsarnokban, ahol a korcsolyázás még csakis az urak kiváltsága lehetett.

Újított egy magyar lány

Ekkoriban indult el a magyar profi korcsolyasport, amelybe hamarosan üstökösként robbant be egy hétéves kislány, bizonyos Kronberger Lili. Akinek a révén mi, magyarok, hatalmas találmánnyal gazdagítottuk a világot, a korcsolyasport terén is.

A budapesti Kronberger Lili a női korcsolyasport megalapítója
A budapesti Kronberger Lili a női korcsolyasport megalapítója

Korcsolya: urak előnyben!

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen 1897-ben – amikor a nők még azt se tudták, hogyan kell felvenni a korcsolyát a Műjégpályán – a kis Lili már a korszak egyik híres edzőjével siklotta a köröket a Városligetben, 12 évesen pedig már versenyzett. Igaz, legelőször a férfiakkal együtt, mivel ekkoriban még olyan kevés nő korcsolyázott, hogy nem indítottak külön versenyszámot nekik.

Minden férfit legyőzött

Alig múlt 15 éves, amikor a sportág első, 1906-os, svájci világbajnokságán bronzérmet szerzett, majd 1908-ban a csehországi Troppauban világbajnok lett – mindössze 17 évesen, maga mögé utasítva a férfi versenyzőket is. Az 1908-as londoni olimpián is rendkívül esélyes lett volna, ám megfelelő háttér – azaz a piszkos anyagiak – nélkül képtelen volt felkészülni a megmérettetésre, úgyhogy Lili egy örök „mi lett volna, ha” maradt.

Sorsdöntő találkozás Kodály Zoltánnal

Ám hamarosan bekövetkezett az életében egy mindent eldöntő találkozás, méghozzá az ifjú és szépreményű Kodály Zoltánnal, a zeneszerző állítólag titkon rajongott a gyönyörű és kecses Liliért. Kodály már akkoriban is nagy nőcsábász hírében állt, és addig duruzsolt a jégdíva fülébe, hogy Lili végül kötélnek állt. Bár a sportolónő először csak azt hitte, hogy a zeneszerző „csupán” csapni akarja neki a szelet, ez mégsem így történt.

Forradalmasították a műkorcsolyát

A 28 éves, amatőr korcsolyázó Kodály forradalmi ötlettel hozakodott elő: mi lenne, ha a jövőben zenei aláfestésre tennék meg a jégművészek a kűrt? Lilit pedig nem kellett sokat győzködni, a zenét maga a muzsikavirtuóz választotta ki, a jégistennő pedig 1911-ben a bécsi világbajnokságon már elsőként a világon zenei aláfestéssel mutatta be produkcióját. S ezzel a Kronberger–Kodály kettős új korszakot nyitott a műkorcsolyázás világában.

Kodály Zoltán beszélte rá Lilit, hogy zenére korcsolyázzon
Kodály Zoltán beszélte rá Lilit, hogy zenére korcsolyázzonWikimedia Commons

Rengeteg irigye akadt

„Mozdulatainak csakis rá jellemző eleganciája és harmóniája még inkább kitűnt a zene hatására”

– fogalmazott az egyik korabeli újság. Ám nem mindenki volt ilyen kegyes a jégbalerinához. A bulvárlapok azt rótták fel neki, hogy nem szép dolog még a férfiakat is maga mögé utasítani. S ha belegondolunk: mindez az 1920-as évek derekán még valóban a bűnnel volt egyenlő. A pályatársakat azonban nem nagyon érdekelte a média rosszmájúskodása: természetesen mindenki Kronberger Lilit akarta utánozni a jégen, s manapság már el se tudjuk képzelni a korcsolyakűröket zene nélkül.

Csakis a családjának élt

Milyen szép is volna beszámolni a Kodály–Kronberger kettős örökre szóló románcáról! Ám az élet felülírta a romantikát, Lili 21 évesen elbúcsúzott a korcsolyacipőtől, házasságot kötött egy törvényszéki bíróval, és kizárólag a családjának élt. Magyarország egyik legnagyobb zeneszerzője viszont kétszer is megnősült, ám világéletében megmaradt a műkorcsolya szerelmesének.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra