Szívbetegségek és epekő ellen is hatásos ez a finomság, de van, aki számára veszélyes

GettyImages-1161449332

Fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag a mogyoró, előnyös hatásai mellett ugyanakkor a rá allergiások számára nagyon veszélyes lehet.

A földimogyoró a hiedelem ellenére nem a diófélék közé tartozik: hüvelyesként a bab, a lencse és a szója rokona. 

Nyersen is jó ropogtatnivaló, de különböző ételeket is feldobhatsz vele, sőt, mogyoróvaj formájában is fogyasztható.

Tanulmányok szerint a földimogyoró még a fogyásban is segíthet, és összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Teli van hasznos tápanyagokkal

Az olajos magvak közé sorolható mogyoró zsírtartalma 44–56 százalék között mozog, főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, amelyek legnagyobb részét olaj- és linolsav alkotja.

Kiváló fehérjeforrás is, kalóriatartalmának 22–30 százaléka protein.

Épp ettől olyan veszélyes is azonban azok számára, akik allergiásak rá. A benne leggyakrabban előforduló fehérjetípusok ugyanis akár életveszélyes allergiás reakciót is kiválthatnak.

A mogyoró sok finom étel alapanyaga is
A mogyoró sok finom étel alapanyaga isJordan Lye / Getty Images Hungary

A mogyoró szénhidráttartalma ugyanakkor alacsony, viszont vitaminok és ásványi anyagok nagyszerű forrása. A következők mind megtalálhatók benne:

  • biotin, melyre terhesség alatt van a nőknek szüksége
  • réz, melynek hiánya a szív egészségét veszélyezteti
  • niacin, mely a szívbetegségek kockázatát csökkenti
  • folsav, mely szintén az állapotos nőknek fontos
  • mangán, mely egyes hormonok előállításához elengedhetetlen
  • E-vitamin, egy igen erős antioxidáns
  • tiamin, más néven B1-vitamin: nélkülözhetetlen a szív, az izmok és az idegrendszer működéséhez
  • foszfor: a testszövetek növekedésében játszik komoly szerepet
  • magnézium: ez az alapvető ásványi anyag is védi szíved

Segíti a testsúlykontrollt

A mogyoró meglepő tulajdonsága, hogy segít testsúlyod megtartásában: bár zsírban és kalóriában gazdag, a kutatások alapján úgy tűnik, nem okoz fogyasztása testsúlynövekedést. Sőt, éppen ellenkezőleg: ha rendszeresen fogyasztod, 

hozzájárulhat ahhoz, hogy megtartsd súlyod az egészséges tartományban, és ne hízz.

Egy megfigyelésen alapuló, fél éven át tartó, egészséges nőkön végzett vizsgálat azt mutatta meg, hogy amikor az alacsony zsírtartalmú étrend egyéb zsírforrásait földimogyoróval helyettesítették, a nők 3 kilogrammot fogytak annak ellenére, hogy ez nem volt cél. A magyarázat talán abban rejlik, hogy a mogyoró fogyasztása növeli a teltségérzetet, aki pedig nagyobb mennyiséget fogyaszt belőle, az más élelmiszerből kevesebbet visz be. A nem alaposan megrágott mogyoródarabok mindezen felül emésztetlenül hagyják el testünket, a sok fehérje és telítetlen zsírsav pedig gyorsítják a kalóriák égetését. Oldhatatlan rosttartalmuk is hozzájárul ahhoz, hogy ne hízz el, ha mogyorót fogyasztasz.

A mogyoró hatása allergiásokra végzetes lehet
A mogyoró hatása allergiásokra végzetes lehetCavan Images / Getty Images Hungary

Mindezen túl az epekövesség megelőzésében és a szív egészségének védelmében is számíthatsz a mogyoró áldásos hatására.

A mogyorónak lehet potenciálisan halálos hatása is

Vannak ugyanakkor olyanok, akik számára halálos méreg a mogyoró: a súlyos, anafilaxiás allergiások esetében már kis mennyiségű mogyoró fogyasztása is hatalmas veszély. 

Akár perceken belül megjelenhetnek rajtuk kiütések, bedagadhat arcuk, szájuk, nyelvük. Nehezen vesznek levegőt, hányhatnak vagy görcsölhet hasuk, amit ájulás, akár fulladás is követhet.

Ebbe az allergiás rohamba bele lehet halni, ha az érintett közelében nincs autoinjektor, mely valóban életet menthet.

Ez a fajta allergia sokaknál csak akkor derül ki, amikor először lesz rohamuk mogyorótartalmú élelmiszert fogyasztva: ha a te közeledben ilyen, súlyosan allergiás ember él, fontos odafigyelned arra, hogy őt ne kínáld soha olyan élelmiszerrel, ami mogyorót tartalmaz. Ugyanezen megfontolásból játszótéren sem jó mogyorótartalmú ételt adni a gyermekeknek, akik sokszor megkínálják egymást: felelős viselkedéseddel egy ember életét mentheted meg. Ha viszont te nem vagy rá allergiás, fogyassz bátran mogyorót: megéri!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra