Évszázadok óta pozitívan hat az egészségre
A mézet már évszázadok óta használják betegségek kezelésére. Antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, így energiafokozóként és immunrendszer-erősítőként szolgál. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt alkalmas a torokfájás és a köhögés enyhítésére. Sokak szerint az allergián is javíthat, mivel kis mennyiségű virágport tartalmaz, ami segít a szervezetnek toleranciát kialakítani. Ezenkívül a méz természetes cukrai gyors energiaforrást biztosítanak.
A méz számos egészségügyi problémán segít
A Torontói Egyetem kutatói készítettek egy átfogó tanulmányt a mézről, amely 18 kontrollált vizsgálatot és 1100 résztvevőt tartalmazott. Megállapították, hogy a méz beillesztése az egészséges étrendbe csökkentett számos egészségügyi problémát, köztük az éhgyomri vércukorszintet (cukrot), a „rossz” koleszterintet, a triglicerideket (zsírokat) és a gyulladást. Ezenkívül a „jó” koleszterinszintet növelte.
Tekintettel a méz magas cukor- és szénhidráttartalmára ez akár meglepő is lehetne. Mind az 1100 résztvevő egészséges étrendet követett. Az általuk fogyasztott méz átlagos mennyisége 40 gramm volt naponta, ami körülbelül 2 evőkanálnyi mézet jelent.
A méz hatása a szívre
Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az egyik fő halálozási okot, becslések szerint évente mintegy 17,9 millióan halnak meg ezekkel összefüggő betegségekben. A szív- és érrendszeri betegségeknek kétféle kockázati tényezőjük van. A nem módosítható kockázati tényezők, amelyek nem változtathatók. Ezek közé tartozik az etnikai hovatartozás, az életkor és a genetika. A módosítható kockázati tényezők közé tartozik a testsúly, az emelkedett vércukorszint, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a táplálkozási szokások és a fizikai inaktivitás.
Több tanulmány is vizsgálta a méz szívre gyakorolt hatását. Ezekben arra jutottak, hogy a méz védi a szívet az antioxidánsok segítségével. Segít helyreállítani a szívverést, segít a vérnyomásproblémákon, csökkenti a szívinfarktus területét, és öregedésgátló tulajdonságai vannak. Valamint megakadályozza az érszűkületet, ami az érkárosodások az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb formája.
Sebgyógyító hatása
A felhasználása a sebkezelésben az ókorig nyúlik vissza, amikor is a különböző kultúrák felismerték a gyógyulást elősegítő és fertőzésmegelőző képességét. Az orvosi minőségű mézet ma már a modern sebkezelésben alkalmazzák, hatékony az égési sérülések, fekélyek és más bőrbetegségek kezelésében.
Hogyan készül a méz?
A mézet gyakran folyékony aranyként is emlegetik. Létrehozásában óriási szerepe van a méheknek. A rovarok a virágokból nektárt gyűjtenek, ezután a speciális gyomrukban tárolják, ahol enzimek hozzáadásával megkezdődik a mézzé történő átalakulás. A kaptárba visszatérve a méhek egymásnak adják át a nektárt, ezzel is segítve az erjedési folyamatot. Az enzimaktivitás, a nedvesség csökkentése és az idő kombinációja révén az egykor vékony nektárból az a sűrű, édes anyag lesz, amelyet mézként ismerünk.
Nemcsak az alkohol vagy a citrusfélék okozhatnak gyomorégést, hanem olyan ételek, italok, szokások is, amikről nem is gondolnád. Az alábbi cikkünkben összeszedtük ezeket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés