Összekeverheted a fűvel az ízletes zöldséget, ami a demencia és a rák ellen is hatásos lehet

GettyImages-121761419

Az újhagyma és a póréhagyma is közeli rokona a metélőhagymának, melyet snidling néven is ismerhetsz: sok ételt tehetsz ízletesebbé, ha hozzáadod!

Sokan erkélyünkön vagy az ablakba helyezett ládákban nevelgetjük a metélőhagymát, a szerencsésebbek kertjét azonban fűszerűen is ellepheti a snidling. Jellemzően ízesítésre használjuk ezt a hagymafélét, melynek számos jótékony hatása van – ezek miatt érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztanunk.

Ezért tegyél metélőhagymát az ételekbe!

Aki szereti a snidlinget, az tudja: íze valahol a fokhagyma és a hagyma közt található, akkor a legjobb, ha frissen szedve fogyasztjuk el. A levágott snidlingszálakat aprítás után szoktuk legkülönbözőbb ételeinkre szórni: lányom egyik nagy kedvence volt hónapokon át a sajtos melegszendvics némi snidlinggel meghintve.

Újhagyma vagy fokhagyma helyett felhasználhatjuk a snidlinget a legkülönbözőbb ételek készítésekor, hiszen akár nyersen, akár sülve-főve fogyasztható ez a hagymaféle.

Keverheted zöldsalátába, gyúrhatod vajba, hozzáadhatod fasírthoz vagy hamburgerpogácsához, megszórhatod vele szendvicsedet: egy kis fantáziával sokféleképp étrendedbe illesztheted a snidlinget.

A metélőhagyma szendvicsre szórva is finom
A metélőhagyma szendvicsre szórva is finomWestend61 / Getty Images Hungary

Megelőzheti a rákot

Sok tanulmány bizonyította már, hogy a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében és azok leküzdésében is nagy szerepe lehet a snidling fogyasztásának, mivel

a benne található vegyületek egy része megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését vagy terjedését a szervezetben.

Bár ezek a tanulmányok még korai stádiumban vannak, mind azt sugallják: a metélőhagyma és más apróhagymafélék segíthetnek a rák megelőzésében.

A csontritkulás kialakulását is kivédheted vele

A metélőhagyma tele van K-vitaminnal, ez a vitamin pedig elengedhetetlenül fontos azért, hogy megtartsd optimális csontsűrűséged. A K-vitamin szedését gyermekkorban és kora csecsemőkorban ajánlják a csontsűrűség egész életen át tartó javítása érdekében, az A-vitamin-tartalmú élelmiszerek, mint például a metélőhagyma, pedig segíthetnek megelőzni a csontritkulás kialakulását későbbi életkorban.

Sok ételbe keverheted a finomra vágott metélőhagymát
Sok ételbe keverheted a finomra vágott metélőhagymátWestend61 / Getty Images Hungary

A memóriádat is javítja

A metélőhagyma kolint és folsavat is tartalmaz, melyek külön-külön is javítják a memóriát. Tanulmányok szerint azok a felnőttek, 

akik több kolint tartalmazó ételt fogyasztanak, jobban teljesítenek a kognitív teszteken,

míg a kevesebb kolint fogyasztóknál nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A metélőhagymában található kolin és folsav kombinációja javíthatja a memóriát, és megelőzheti az olyan állapotok kialakulását, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek