Amikor 2 hétre kiüt a menzesz úgy, hogy még meg sem jött – mindent a PMDD-ről

GettyImages-1312271190

Néhány ember számára a menstruáció megérkezése előtti hetek és napok elviselhetetlennek tűnhetnek. Amikor a tünetek akadályozzák a mindennapi életet, az már nem egyszerű premenstruációs szindróma, hanem menstruáció előtti diszfóriás zavar, azaz PMDD.

A menstruáló nők túlnyomó többsége a menzesz előtti egy-két hét során tapasztal menstruáció előtti tüneteket. A premenstruációs szindróma (PMS) hangulati változásokkal, puffadással, fáradtsággal, fejfájással és alhasi görcsökkel járhat. A szakértők egyetértenek abban, hogy a fő különbség a PMS és a PMDD között a tünetek súlyossága. Míg a PMS-t a nők 90%-a megtapasztalja, addig a PMDD a termékeny korban lévő nők 3-8%-át érinti. Szerencsére mind a PMS, mind a PMDD kezelhető.

Mi az a PMDD?

Marra Ackerman, a New York-i NYU Langone pszichiátere szerint a PMDD egy diagnosztizálható pszichiátriai rendellenesség, amely A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. kiadásában is szerepel. A PMDD-nek 11 tünete van, és ahhoz, hogy valakit ezzel diagnosztizáljanak, legalább öt tünetet kell tapasztalnia (beleértve a felsorolt első négy közül legalább egyet).

A PMDD hasonló a premenstruációs tünetekhez, csak sokkal erősebb
A PMDD hasonló a premenstruációs tünetekhez, csak sokkal erősebbCharday Penn / Getty Images Hungary

Ezekről a tünetekről ismerhető fel a PMDD

 • Depresszió vagy reménytelenség érzése
 • Szorongás vagy rossz érzés
 • Erős hangulati ingadozások
 • Düh vagy ingerlékenység
 • Csökkent érdeklődés a hobbik és a barátok iránt
 • Koncentrációs nehézségek
 • Fáradtság
 • Változások az étvágyban vagy bizonyos étel utáni sóvárgás
 • Alvási problémák
 • Túlterheltség érzése, kontrollvesztés
 • Fizikai tünetek, mint a mellérzékenység, fejfájás, fájdalom és puffadás

Nem depresszió, hanem PMDD?

A PMS-hez hasonlóan a PMDD-t az különbözteti meg a többi hangulatzavartól, hogy következetesen a luteális fázisban, a menstruáció előtti egy-két hétben jelentkezik, majd egy-két nappal a menstruáció kezdete után megszűnnek a tünetek. Az általános depresszióhoz képest a PMDD ingadozik. A hangulatváltozások drasztikusabbak, mint a PMS-ben szenvedőknél, és nehezebben kezelhetők. 

Mi okozza a PMDD-t?

Ma sem tisztázott, hogy egyesek miért tapasztalnak PMDD-t, míg mások csupán PMS-t, de valószínűleg az ösztrogén- és a progeszteronszint változásaihoz köthető; nagyobb lehet az ingadozás azoknál, akik PMDD-től szenvednek. Emellett megfigyelték, hogy ha valakinek más hangulati zavara (például szorongásos vagy bipoláris zavara) van, nagyobb a PMDD kockázata. Növelheti az esélyét a B6-vitamin-hiány, valamint a szénhidrátanyagcsere-zavar is.

Segít a PMDD-s tünetek enyhítésében a hangulatjavító testmozgás
Segít a PMDD-s tünetek enyhítésében a hangulatjavító testmozgásCommercial Eye / Getty Images Hungary

Hogyan kezelhető a PMDD?

Egészségügyi szakember által felállított diagnózis az első lépés a PMDD kezelésében. Fordulhatunk háziorvoshoz, nőgyógyászhoz vagy mentálhigiénés szakemberhez a problémánkkal, hogy kizárhassuk az egyéb betegségeket. Ha megállapítják valakinél a PMDD-t, akkor a háziorvos, a nőgyógyász, valamint a pszichiáter egyaránt segíthet a kezelésben. Bizonyítottan segítenek az antidepresszánsok, valamint az életmódbeli változások – úgymint a testmozgás (ami hangulatjavító), az alkoholfogyasztás (ami lehangol) korlátozása, valamint, ha olyan tevékenységekre fókuszálunk, amik örömet okoznak. A fájdalom kezelésére fájdalomcsillapító és melegítőpárna javasolt. Előfordul, hogy hormonális fogamzásgátlást írnak fel a fájdalom vagy a hangulatváltozások enyhítésére.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra