A Földközi-tenger térségében élő népek, földrajzi és éghajlati viszonyaiknak is megfelelő alapanyagok felhasználásával, évszázados hagyományaikat követve táplálkoznak. Többek között a görög, ciprusi, portugál, olasz, spanyol, dél-francia, marokkói, izraeli és Egyiptom északi részén élő emberek így folyamatosan, a mára mediterrán étrend néven ismerté vált, rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, fehérjében, hüvelyesekben, tenger gyümölcseiben és diófélékben gazdag friss élelmiszerek kombinációinak előnyeit élvezhetik.
Mégis, vannak, akik ebben is veszélyt vélnek felfedezni.
A mediterrán étrenddel kapcsolatosan felállítottak egy képzeletbeli piramist, amely a friss élelmiszerek bevitelének fontosságáról és ajánlott gyakoriságáról ad érzékletes összefoglalást.
A mediterrán étrend piramisa
Erről könnyen leolvasható, hogy a táplálkozás alapját a teljes kiőrlésű gabonák mellett a friss zöldségek rostjaival tanácsos kiegészíteni, s mindezt a földközi-tengeri napsütés érlelte zamatos gyümölcsökkel érdemes még változatosabbá és egészségesebbé tenni. Erre a szintre sorolt még az olajos magvak bevitele is, ahogyan magának az olívaolajnak a használata is. A fokhagyma áldásos hatását már meg sem kell említenünk ahhoz, hogy értsük, miért ezen a beugró szinten helyezkedik el.
A következő szinten vethetjük csak ki hálónkat a halakra és a tenger egyéb gyümölcseire. Ezeket követik a baromfik, a tojás, majd pedig a tejtermékek. Egy-egy pohárka kellemes vörösbor ivását is csak ebben a magasságban engedi leginkább a szigorúan vett mediterrán étrend, amely hosszú távon betartva testsúlyvesztést is tud eredményezni, természetesen kellő mennyiségű testmozgás mellett.
Legritkábban és legkevesebb mennyiségben a vörös húsokat és az édességeket kínálja ez a diéta, mely a friss tengeri levegővel együtt kétségtelenül kedélyes, kiegyensúlyozott és gyakran szép kort jó kondícióban megélő népeket eredményez.
Vagy mégsem?
Mennyire tudható be mindez a mediterrán étrend követésének? Lehet, hogy inkább csak a friss tengeri levegő vagy a testmozgás miatt egészségesek? Vagy valami tejesen más oka van annak, hogy egy padon ülő, botjára támaszkodva a tenger végtelenjébe révedő, kicserzett és ráncos bőrű, jellegzetesen viseltes kalapú, 102 éves görög bácsi képe villan fel előttünk a mediterrán étrenden élők egészségi állapota kapcsán, miközben középkorú közép-európaiként a belvárosi dugóban, a volán mögött, egy piros lámpánál az élet nagy kérdésein filozofálunk.
Az aggályoskodók
Mindig vannak, akiknek semmi nem elég jó. Úgy tűnik, ennek esik áldozatául a sokak szerint tökéletesnek kikiáltott földközi-tengeri étrend is, hiszen egészséges voltát többen is megkérdőjelezik. Vagy legalábbis arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos jellemzőknek érdemes fokozottan a tudatában lennünk követésekor, és az esetlegesen hátrányként jelentkező faktorokat kiküszöbölni, kompenzálni.
Figyelmeztetések, intelmek
- Kevesen tudják, de egy jól megtermett olívabogyó kalóriatartalma egy darabka bonbonéval ér fel, vagyis ennek bevitelét mértékkel javallott gyakorolni.
- Az aggodalmaskodó szakemberek a diófélék magas olajtartalmára is figyelmeztetnek, s az olívaolaj is szuper, csak azt is tudni kell néha nélkülözni, különben az elhízás újfajta kockázatára mutatnak rá a kekeckedő étrendszakértők.
- A vörös húsok mellőzése miatt a szervezet vasellátottságát is fontos a mediterrán étrend mellett valahogy optimális szinten tartani.
- A csökkentett mennyiségű tejtermékbevitellel a kalciumforrások is elapadnak, tanácsos utánajárni, szükség van-e belőle mesterséges pótlásra.
- A (vörös) bor fogyasztásánál a szakemberek mindenképpen mértékletességre intenek, és bizonyos esetekben a teljes önmegtartóztatást javasolják, mint például várandós édesanyák, alkoholizmusra fogékonyak, bizonyos orvosi kezelések alatt állók vagy akár daganatos megbetegedés gyanújával küzdők esetén.
E jellegzetességek kellő gondosággal való kompenzálása esetén azonban
a mediterrán étrend segít megelőzni szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hosszabb várható élettartammal és tovább fenntartható, jó kognitív képességekkel kecsegtet.
Orvosi javallatra tehát vegyen mindenki házat magának valahol a Földközi-tenger partján egy nyugodt kis faluban, és tegye tele a konyháját helyi specialitásokkal!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés