4000 kalória naponta: Mark Zuckerberg étrendjének van veszélye is

GettyImages-1327685522
Vermes Nikolett

Egyes táplálkozási tanácsadók szerint őrültséget művel, a dollármilliárdos zseni azonban nem hallgat senkire. Tömi magát, hogy fogyjon.

Igen, a Facebook alapítója, a 21. század egyik legismertebb és leggazdagabb embere azért eszik iszonyatos mennyiségű ételt, hogy lefogyjon. Mindebben a legmeghökkentőbb, hogy úgy tűnik, sikerül neki! Ezt hogyan érte el?

Köretnek sajtburger

Zuckerberg a közösségi médiában rendszeresen beszámol arról, hogy mennyit és hogyan eszik. Nemrég a világszerte ismert gyorsétterem nyilvános üzenetben kérdezte meg tőle, hogy mit küldhetnek neki. Erre a programozó 20 csirkefalatot, szendvicset, fagylaltot, nagy adag sült krumplit és almás pitét kért, és mindezek mellé jó pár sajtburgert is – köret gyanánt. Ez több mint 2000 kalóriányi étel! Az internet közönsége csak ámult, amikor Zuckerberg megjegyezte, hogy ezzel kész is egy étkezés, hiszen még egyszer ennyit kell elfogyasztania ahhoz, hogy meglegyen a napi 4000 kalória. Vagyis ameddig minden fogyókúrázó ember azon igyekszik, hogy csökkentse a napi kalóriabevitelt, addig Mark Zuckerberg teljesen ellentétesen diétázik. Az egészben a legérdekesebb, hogy mégis egyre jobban néz ki. Nem mondanánk, hogy indulhat a Mr. Olympia címért, de meg kell hagyni, hogy jó formában van, méghozzá pontosan azért, mert az étkezést kiegészíti némi testmozgással.

Zuckerbergnek bejött a diéta
Zuckerbergnek bejött a diétaGettyImages

Az izomépítés a cél

Az izomépítés két alapvető feltétele: a többletkalória és a magas fehérjebevitel. Aki gondoskodik ezekről, és mellette rendszeresen végez intenzív edzéseket, hónapok alatt láthatóan átformálhatja a testét. Így tesz Zuckerberg is, jól tudja, hogy ezek nélkül hiába emel egyre nagyobb súlyokat, és hiába teljesít kardiovaszkuláris edzéseket, sokkal lassabban fog épülni az izomzat.

Valójában a profi testesítők is ennek a trükknek köszönhetik irigylésre méltó alakjukat.

Csakhogy sok szakértő nem javasolja ezt az életformát. Zuckerberg diétája hallatán megannyi dietetikus és táplálkozási tanácsadó kezdett kommentháborút, a legtöbben ellenzik a módszert.

Lassan járj, tovább érsz

Le kell szögezni, hogy a kalóriák tekintetében nem csak az számít, mennyit eszel, az elfogyasztott ételek minősége ugyanolyan fontos tényező, érdemes a megnövelt fehérjebevitel mellett lassan felszívódó szénhidrátokat, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Továbbá az, hogy hány kalóriát kell bevinned, teljesen egyénfüggő, és számos tényező befolyásolja, az életkorodtól és nemedtől kezdve egészen az edzés intenzitásáig. A napi 4000 kalória mindenesetre extrémnek tekinthető, de Zuckerbergnek látszólag bevált, viszont hosszú távon lehetséges, hogy kárt okoz magának. Abban a pillanatban, ahogy felhagy a rendszeres testmozgással, a napi 4000 kalória rövid időn belül elhízáshoz vezet.

A jókora úszógumi még hagyján, ennek következtében az anyagcsere is teljesen felborul, továbbá komolyabb szív- és érrendszeri problémákat is okozhat.

A dolgok hátulütője, hogy ha Zuckerberg valóban felhagy a rendszeres edzésekkel, akkor hiába csökkenti felére a kalóriabevitelt, a hízás elkerülhetetlen, hiszen csak fokozatosan tudja mérsékelni a bevitt kalóriamennyiséget, máskülönben garantáltan a feje tetejére áll az anyagcseréje. Összességében elmondható, hogy a tömegelésen alapuló diéta rövid távon lehet hatékony, de hosszú távon nem javasolt. Hogy Zuckerberg mennyi ideig folytatja ezt az életmódot, nem tudni, mindenesetre még nagyon lelkes, és mi várjuk, hogy mikor ismeri fel: nem mindent lehet egy csapásra tökéletesen csinálni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra