A tavasz egyik csodaszere a mángold, aminek szezonja áprilistól júniusig tart. Ez a vitaminban és ásványi anyagban gazdag zöld leveles növény attól olyan különleges, hogy egyedülálló módon képes hasznosítani a termőtalajban lévő tápanyagokat.
Milyen növény az a mángold?
A Földközi-tenger vidékén őshonos mángoldnak nagy, vastag, puha, mélyzöld levelei és vastag, ropogós fehér, lila vagy piros szárai vannak. Bár nem rokonok, de a mángold küllemre leginkább a spenóthoz hasonlít, ám az íze erősebb, karakteresebb, egyesek szerint kesernyés. A mángold levélnyelének színe nem befolyásolja a növény ízét, legfeljebb kis különbség lehet közöttük, talán a piros szárú mángoldnak valamivel erőteljesebb az íze.

Ezek a mángold egészségügyi előnyei
Ennek az emberi szervezet számára igen előnyös zöldségnek nemcsak a levelei, hanem a szára is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és hasznos növényi vegyületet tartalmaz. Egy kis adag főtt mángold fedezi a napi K-vitamin-szükségletet, és bőséges adag A-vitamint, C-vitamint és magnéziumot tartalmaz. Sőt, a mángold jó vas-, réz-, kálium-, kalcium- és E-vitamin-forrás is.

Mindemellett a mángoldnak magas az antioxidáns-tartalma, amely megvédi a szervezetet a daganatos betegséget okozó szabad gyököktől. A mángold fogyasztása csökkentheti a gyulladásokat és bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét is, de segíthet megelőzni a szívbetegségeket azáltal, hogy mérsékli a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.
Gazdag rosttartalma segíti az emésztést
A rost alapvető tápanyag, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben. Például táplálja a jótékony bélbaktériumokat, elősegíti a rendszeres bélmozgást, segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet, és lassítja az emésztést a vércukorszint stabilizálása érdekében. Mindössze 1 csésze, körülbelül 175 grammnak megfelelő főtt mángold 4 gramm rostot biztosít.
Az egészségügyi ajánlások szerint a felnőtteknek naponta legalább 25-30 gramm rostot kellene fogyasztaniuk.
A rostban gazdag étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával, valamint a súlycsökkenéssel.
Erősíti a csontokat is
A mángold kiváló K-vitamin-forrás, ami a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyag. De jó hatással van az inzulinrezisztenciára és a vércukorszintre is, ezáltal csökkenti a szívbetegségek és az elhízás magas kockázatát is.
Lehetséges egészségügyi kockázatok
Bár a mángold egy igen tápláló zöldség és kiváló alapanyag lehet egy egészséges étrendben, vannak, akiknek korlátozniuk vagy mérsékelniük kell a fogyasztását.
A túlzott K-vitamin-fogyasztás például befolyásolhatja a vérhígító gyógyszerek hatását. Továbbá a növény magas oxaláttartalma befolyásolhatja a vesekőképződést.
Bár nem gyakori tünet, de a mángold allergiás reakciót, csalánkiütést, viszketést vagy duzzanatot is kiválthat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés