Vajon mi történik velünk, ha elnagyoljuk a pucolást, és a kis szöszöket is elfogyasztjuk?
Vannak, akik a legapróbb szöszöket is leszedik a gyümölcshúsról, amikor mandarint vagy narancsot pucolnak, de akadnak olyan gyümölcsfogyasztók is, akik a húson hagyják az apró fehér szálakat, szöszöket. De mi is az a fehér réteg a héj és a fogyasztandó rész között?
Hogyan tisztítsuk meg a mandarint?
A déligyümölcsök, köztük a citrusfélék, külső borítását bőrnek, illetve szőrnek nevezik, és az élőlényekkel ellentétben ezeknél a gyümölcsöknél fordított az elhelyezkedés sorrendje. A külső bőr alatt találjuk a szőrnek nevezett szöszöket. A fehér szálak gyakran a húshoz tapadnak, fajtafüggő, hogy mennyire könnyen válnak el a számunkra értékes beltartalomtól.
Sokan aprólékosan, hosszasan pucolják a mandarint annak érdekében, hogy ettől a részétől megszabaduljanak, sőt még a hártyát is lefejtik. De vajon igazuk van-e? Utánajártunk.
A mandarint borító fehér bőrt a tudomány mazocarpnak vagy albedónak nevezi. Mindkét név a szőrök tulajdonságából fakad, ugyanis ezek optimális esetben, ha egészséges a gyümölcs, fehéres színű, bőrszerű hártyaként veszik körbe. Ízük lehet teljesen semleges, néhány fajta esetén enyhén kesernyés, éles ellentétben a lédús, édes gyümölcsével. Sokan emiatt nem is kedvelik igazán, ha fogyasztás közben rajta marad a szőr a gyümölcsön, ugyanis akár az ízélményt is befolyásolhatja.
A köztes, fehér réteget azonban érdemes fenn hagyni, ugyanis nemcsak magas C-vitamin-tartalommal bír, de az emésztésre is serkentően hat, a kifejezetten rostos szálak úgynevezett emésztőrostokat tartalmaznak. Számtalan flavonoidot is találunk benne, melyek az immunrendszert erősíthetik, ha elfogyasztjuk. Felveszik a harcot a szervezetben lévő szabad gyökökkel, és az ereket, a színműködést és a vérnyomás megfelelő működését is támogatják. Érdemes tehát a gyümölcsön hagyni, ha nincs ellenvetésünk vagy nem vagyunk kifejezetten érzékenyek az eltérő textúrájú élelmiszerekre.
A héjjal bánjunk csínján
A citrusfélék fogyasztása során a kültakaróval, azaz a bőrrel – héjjal – bánjunk óvatosan! Az utóérlelt gyümölcsök héja számtalan esetben tartalmazhatja növényvédő szerek maradékát, érlelőanyagokat. Sokszor az alapos mosás sem elég – bár azt a kutatások szerint érdemes folyó víz alatt, nem pedig áztatva végezni. Amennyiben kifejezetten azért vennénk meg egy citrusfélét, mert a héját is szeretnénk felhasználni, a biogazdaságokból származóak minden tekintetben biztonságosak lehetnek. Ha a narancs, a citrom vagy a lime mellett egy igazán exkluzív fajtával is megismerkednél, kattints tovább!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés