A makadámdióval európai ember először a 19. század közepén találkozott: Allan Cunningham angol felfedező és botanikus ausztrál útja során figyelt fel a különös diófélére, amely fontos eleme volt az ausztrál bennszülöttek étrendjének. A dió nevét mindazonáltal nem ő adta, hanem egy másik botanikus: Ferdinand von Mueller, aki barátjáról, a skót–ausztrál filozófus John Macadamről keresztelte el a gömbölyű termésű növényt. Ausztrália után fokozatosan más országok is elkezdtek makadámdiót termeszteni: először Hawaiin próbálkoztak sikerrel a honosítással, napjainkban a legjelentősebb termelő pedig a Dél-afrikai Köztársaság.
A legtöbb dióféléhez viszonyítva a makadámdió zsírtartalma magasabb, de csupa egészséges zsírsavat tartalmaz: egyszeresen telített zsírsavakat, leginkább ómega-7 zsírsavat (palmitoleinsavat), amely hihetetlenül fontos a szervezet számára: antioxidáns, védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben, továbbá óvja az emésztőszervrendszer és a húgyutak nyálkahártyáját, emellett gyorsítja a szív anyagcseréjét is.
Miért jó tehát makadámdiót fogyasztani? Több okból is:
1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Tanulmányok már kimutatták, hogy a diófélék, így a makadámdió fogyasztása is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, csakúgy, mint a „rossz” koleszterin szintjét és a triglicerideket. Egy svéd tanulmány kimutatta: a diófélék fogyasztása csökkenti a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség kockázatát.
2. Eredményes a metabolikus szindróma és a cukorbetegség ellen
A metabolikus szindróma olyan állapotok elnevezése, amelyek növelhetik a cukorbetegség, a stroke és a szívbetegség kockázatát. A diófélék, így a makadámdió is alacsony szénhidráttartalmúak, glikémiás indexük alacsony, így fogyasztásuk cukorbetegeknek is ajánlott, hiszen nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést.
3. Rákellenes hatású
A makadámdió nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint (tokoferolt), emellett magas flavonoidtartalmának köszönhetően meggátolja a sejtkárosodást, és véd a környezeti méreganyagokkal szemben. Különösen mell-, méhnyak-, tüdő-, prosztata- és gyomorrákkal szemben hatásos.
4. Segít a fogyásban
Egy egerekkel végzett tanulmány kimutatta:
12 hét után csökkent a zsírsejtek mérete a makadámdió-olajjal táplált rágcsálók körében.
Noha emberekkel végzett kutatások még nem állnak rendelkezésre ebben a kérdésben, a makadámdió palmitoleinsav- és ómega-7 zsírsavtartalma miatt hatékonyan szabályozza az étvágyat, és fokozza a zsírégetést; fehérje- és rosttartalma pedig gondoskodik arról, hogy a jóllakottságérzet hosszabb ideig megmaradjon. Egy japán kísérletben a kenyeret makadámdióval fogyasztó résztvevők 0,4 kilogrammal többet fogytak egy hét után, mint a vajas vagy kókuszos kenyeret fogyasztó alanyok.
5. A makadámdió fogyasztása beleink számára is előnyös
Akárcsak a többi dióféle esetében, a makadámdióban található rosttartalom javítja az emésztést és a bélrendszer általános állapotát. A rostok prebiotikumként is funkcionálnak, azaz segítenek táplálni a jótékony bélbaktériumokat, amelyek védik a szervezetet a gyulladásoktól.
6. Erős, egészséges csontok
A makadámdióban található ásványi anyagok segítenek csontjaink és fogaink épségének megőrzésében is.
A benne található foszfor erősíti a csontokat és a fogakat, a kalcium a felépítésükben vesz részt, a mangán pedig segít megelőzni a csontritkulást azáltal, hogy új csontszövetet hoz létre.
A magnézium a normál csontozat fenntartásáért felelős, s mindössze napi egy adag makadámdió fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk magnéziumszükségletének több mint felét!
A ropogós, különleges ízű finomság fogyasztása tehát több szempontból is előnyös egészségünkre nézve, de nem árt észben tartani, hogy a makadámdió igen kalóriadús: 100 grammja több mint 700 kalóriát tartalmaz. Így érdemesebb azok helyett az élelmiszerek helyett fogyasztani, amelyek hasonlóan kalóriadúsak, viszont kevésbé egészségesek: összetörve szórhatjuk például krémlevesek tetejére, kruton helyett tehetjük salátába, vagy fogyaszthatjuk nassolnivalóként csipsz helyett. Hetente 2-4 maréknyi mennyiséggel már biztosan részesülünk jótékony hatásaiból. Viszont aki kutyát tart, véletlenül se kínálja kedvencét ezzel a csemegével: a makadámdió kutyáknál hátsóvégtag-bénulással járó mérgezést okozhat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés