Nem csak gyógyszerrel csökkentheted a vérnyomásodat: ezek az ételek segítenek

GettyImages-1401541878

A helyes, nátriumban szegény étrend megválasztásával eredményesebben felvehetjük a harcot a magas vérnyomással. De vajon melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek?

A magas vérnyomás sok egyéb betegség kockázatát növelheti, beleértve a szívrohamot, a stroke-ot és a látászavart. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk a magas vérnyomás kezelése érdekében, beleértve a természetes gyógymódokat, a könnyű, de rendszeres testmozgást, a meditációt, vagy akár a helyes étrendet.

Ez a diéta csökkenti a vérnyomást

Kifejezetten a vérnyomáscsökkentés egyik leghatásosabb eszköze az úgynevezett DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezésből származik, amely szó szerint azt jelenti, hogy kimondottan a hipertónia megszüntetéséhez javasolt diétás megközelítések. A DASH célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség-, gyümölcs- és soványhús-fogyasztás növelése, illetve a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és hüvelyesek beiktatása az étrendbe. Ezek közül az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat, ami segíthet a helyes étrend összeállításában.

A magas vérnyomás csökkentésének egyik kulcsa a sóbevitel csökkentése
A magas vérnyomás csökkentésének egyik kulcsa a sóbevitel csökkentéseJamie Grill / Getty Images Hungary

Leveles zöldségek

A legtöbb leveles zöldség, beleértve a rukkolát, a kelkáposztát, a spenótot és a zöldfűszereket is, mind-mind jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. A káliumban gazdag étrend segít kiüríteni a szervezetből a felesleges nátriumot, amiről köztudott, hogy növelheti a vérnyomást. A magnézium az egészséges véráramlást segíti elő. 

A rukkolában lévő ásványi anyagok csökkentik a vérnyomást
A rukkolában lévő ásványi anyagok csökkentik a vérnyomástWirestock / Getty Images Hungary

Lefölözött tej

A kutatók szerint egy pohár tejben elegendő kalcium és D-vitamin van ahhoz, hogy akár 10 százalékkal is csökkentsék a vérnyomást. Lehet, hogy ez első hallásra nem tűnik túl soknak, de a szívbetegségek kockázatának akár 15 százalékos csökkenését jelentheti. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb kalciumbevitel alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomással jár. 

Brokkoli

Ez a keresztes virágú zöldség jó forrása a vérnyomást szabályozó ásványi anyagoknak, a magnéziumnak, a kalciumnak és a káliumnak. Valójában sok olyan élelmiszer, amely csökkenti a vérnyomást, nagy mennyiségben tartalmazza ezt a három ásványi anyagot. Ezen túlmenően a brokkolicsírában bőséggel vannak olyan vegyületek, amelyek segíthetnek csökkenteni az artériák károsodását, ami szintén szerepet játszhat a magas vérnyomásban.

Céklalé

A céklában lévő nitrát kitágítja az ereket, így segíti a véráramlást. De a cékla tartalmaz egyebek között kalciumot, vasat és káliumot, így jót tesz a szívnek, az emésztésnek és az általános egészségnek.

A cékla értágító hatása miatt lehet fontos része az étrendnek
A cékla értágító hatása miatt lehet fontos része az étrendnekNurPhoto / Getty Images Hungary

Szezám- és rizskorpaolajok

A szezámolaj és rizskorpaolaj keverékével való főzés csökkenti az enyhén magas vérnyomást. A kutatók úgy vélik, hogy a hatás az olajok zsírsavainak és antioxidánsainak köszönhető.

Banán

A banán gazdag káliumforrás. A kutatások szerint minden banán körülbelül 420 milligramm káliumot tartalmaz, ami fedezi a napi javasolt káliumbevitel 11 százalékát. A banánon kívül sok zöldségnek szintén ugyanilyen magas a káliumtartalma. Ilyen például a mángold, a főtt fehérbab és az avokádó.

Étcsokoládé

Ez a keserédes étel gazdag antioxidánsokban, flavanolokban, amelyek rugalmasabbá teszik az ereket, ezáltal csökkentik a vérnyomást és javítják a szív vérellátását. A legjobb hatást akkor érjük el, ha mandulával együtt fogyasztjuk, mert egy tanulmány szerint a kettő együtt csökkentheti a szívbetegség kockázatát. 

Naponta egy kocka étcsokoládé is segíthet kordában tartani a vérnyomást
Naponta egy kocka étcsokoládé is segíthet kordában tartani a vérnyomástEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Fontos, hogy a csokoládénak legalább 70 százalékos legyen a kakaótartalma.

Lenmag

Nagy hatással lehet a vérnyomásértékre, ha őrölt lenmagot szórunk az ételekre. Egy tanulmány szerint, ha a magas vérnyomásban és perifériás artériás betegségben szenvedők naponta 30 gramm őrölt lenmagot fogyasztanak fél éven keresztül, vérnyomásuk legfelső értéke átlagosan 15 Hgmm-rel, az alsó pedig 7 Hgmm-rel csökken. 

Fehérbab

A fehérbab kalciumban, magnéziumban és káliumban gazdag fehérjeforrás. Egy amerikai orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a hüvelyesek, és nem csupán babfélék, hanem például a borsó és a csicseriborsó is, csökkentik a magas vérnyomást.

Zabpehely

Számos kutatás igazolta már, hogy a zabpehely a benne lévő speciális rostnak, a béta-glükánnak köszönhetően csökkentheti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. Mindemellett a rostok segíthetnek fenntartani az egészséges testsúlyt és megelőzni az elhízást, amely a magas vérnyomás kockázati tényezője. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek