Nem csak gyógyszerrel csökkentheted a vérnyomásodat: ezek az ételek segítenek

GettyImages-1401541878

A helyes, nátriumban szegény étrend megválasztásával eredményesebben felvehetjük a harcot a magas vérnyomással. De vajon melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek?

A magas vérnyomás sok egyéb betegség kockázatát növelheti, beleértve a szívrohamot, a stroke-ot és a látászavart. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk a magas vérnyomás kezelése érdekében, beleértve a természetes gyógymódokat, a könnyű, de rendszeres testmozgást, a meditációt, vagy akár a helyes étrendet.

Ez a diéta csökkenti a vérnyomást

Kifejezetten a vérnyomáscsökkentés egyik leghatásosabb eszköze az úgynevezett DASH-diéta. A rövidítés az angol Dietary Approches to Stop Hypertension kifejezésből származik, amely szó szerint azt jelenti, hogy kimondottan a hipertónia megszüntetéséhez javasolt diétás megközelítések. A DASH célja a sóbevitel visszafogása, a zöldség-, gyümölcs- és soványhús-fogyasztás növelése, illetve a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és hüvelyesek beiktatása az étrendbe. Ezek közül az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat, ami segíthet a helyes étrend összeállításában.

A magas vérnyomás csökkentésének egyik kulcsa a sóbevitel csökkentése
A magas vérnyomás csökkentésének egyik kulcsa a sóbevitel csökkentéseJamie Grill / Getty Images Hungary

Leveles zöldségek

A legtöbb leveles zöldség, beleértve a rukkolát, a kelkáposztát, a spenótot és a zöldfűszereket is, mind-mind jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. A káliumban gazdag étrend segít kiüríteni a szervezetből a felesleges nátriumot, amiről köztudott, hogy növelheti a vérnyomást. A magnézium az egészséges véráramlást segíti elő. 

A rukkolában lévő ásványi anyagok csökkentik a vérnyomást
A rukkolában lévő ásványi anyagok csökkentik a vérnyomástWirestock / Getty Images Hungary

Lefölözött tej

A kutatók szerint egy pohár tejben elegendő kalcium és D-vitamin van ahhoz, hogy akár 10 százalékkal is csökkentsék a vérnyomást. Lehet, hogy ez első hallásra nem tűnik túl soknak, de a szívbetegségek kockázatának akár 15 százalékos csökkenését jelentheti. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb kalciumbevitel alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomással jár. 

Brokkoli

Ez a keresztes virágú zöldség jó forrása a vérnyomást szabályozó ásványi anyagoknak, a magnéziumnak, a kalciumnak és a káliumnak. Valójában sok olyan élelmiszer, amely csökkenti a vérnyomást, nagy mennyiségben tartalmazza ezt a három ásványi anyagot. Ezen túlmenően a brokkolicsírában bőséggel vannak olyan vegyületek, amelyek segíthetnek csökkenteni az artériák károsodását, ami szintén szerepet játszhat a magas vérnyomásban.

Céklalé

A céklában lévő nitrát kitágítja az ereket, így segíti a véráramlást. De a cékla tartalmaz egyebek között kalciumot, vasat és káliumot, így jót tesz a szívnek, az emésztésnek és az általános egészségnek.

A cékla értágító hatása miatt lehet fontos része az étrendnek
A cékla értágító hatása miatt lehet fontos része az étrendnekNurPhoto / Getty Images Hungary

Szezám- és rizskorpaolajok

A szezámolaj és rizskorpaolaj keverékével való főzés csökkenti az enyhén magas vérnyomást. A kutatók úgy vélik, hogy a hatás az olajok zsírsavainak és antioxidánsainak köszönhető.

Banán

A banán gazdag káliumforrás. A kutatások szerint minden banán körülbelül 420 milligramm káliumot tartalmaz, ami fedezi a napi javasolt káliumbevitel 11 százalékát. A banánon kívül sok zöldségnek szintén ugyanilyen magas a káliumtartalma. Ilyen például a mángold, a főtt fehérbab és az avokádó.

Étcsokoládé

Ez a keserédes étel gazdag antioxidánsokban, flavanolokban, amelyek rugalmasabbá teszik az ereket, ezáltal csökkentik a vérnyomást és javítják a szív vérellátását. A legjobb hatást akkor érjük el, ha mandulával együtt fogyasztjuk, mert egy tanulmány szerint a kettő együtt csökkentheti a szívbetegség kockázatát. 

Naponta egy kocka étcsokoládé is segíthet kordában tartani a vérnyomást
Naponta egy kocka étcsokoládé is segíthet kordában tartani a vérnyomástEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Fontos, hogy a csokoládénak legalább 70 százalékos legyen a kakaótartalma.

Lenmag

Nagy hatással lehet a vérnyomásértékre, ha őrölt lenmagot szórunk az ételekre. Egy tanulmány szerint, ha a magas vérnyomásban és perifériás artériás betegségben szenvedők naponta 30 gramm őrölt lenmagot fogyasztanak fél éven keresztül, vérnyomásuk legfelső értéke átlagosan 15 Hgmm-rel, az alsó pedig 7 Hgmm-rel csökken. 

Fehérbab

A fehérbab kalciumban, magnéziumban és káliumban gazdag fehérjeforrás. Egy amerikai orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a hüvelyesek, és nem csupán babfélék, hanem például a borsó és a csicseriborsó is, csökkentik a magas vérnyomást.

Zabpehely

Számos kutatás igazolta már, hogy a zabpehely a benne lévő speciális rostnak, a béta-glükánnak köszönhetően csökkentheti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. Mindemellett a rostok segíthetnek fenntartani az egészséges testsúlyt és megelőzni az elhízást, amely a magas vérnyomás kockázati tényezője. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra