A megfelelő folsavbevitel nem csak a kismamáknak fontos! Infografikán a legjobb természetes források

Olvasási idő kb. 2 perc

A folsav mindenki számára nélkülözhetetlen vitamin, amely számos táplálékunkban megtalálható. Megmutatjuk, mely élelmiszerek és nyersanyagok tartalmazzák a legtöbb folsavat.

A folsav egy vízben oldódó vitamin, a B-vitamin-család tagja. Legtöbben csak „magzatvédő vitaminként” ismerik, hiszen nélkülözhetetlen szerepet tölt be a magzat egészséges fejlődésében, ugyanakkor a folsavnak számos egyéb létfontosságú feladata van:

  • részt vesz a fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék képzésében;
  • javítja az étvágyat;
  • segíti más fontos vitaminok és ásványi anyagok felszívódását (például a B12-ét);
  • fontos a gyomor és a bélrendszer megfelelő működéséhez;
  • védelmet nyújt a különböző paraziták ellen;
  • szerepe van a haj növekedésében és a jó közérzet kialakításában.

Magas folsavtartalmú nyersanyagok:

A folsav/B9-vitamin elsődleges forrásai a máj, a gabonafélék, hüvelyesek és magvak.

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

Az egészséges ember mintegy 5-15 mg folsavat raktároz szervezetében. 

A folsavszükséglet – egészséges felnőtt esetén – általában napi 1-3 mikrogramm/testtömegkilogramm.

Várandós nőknél ez az érték a hivatalos ajánlás szerint a várandósság előtt (legalább 3 hónapig) napi 400-500 mikrogramm, a terhesség első három hónapjában pedig legalább 600-800 mikrogramm, mivel ilyenkor megnő a szervezet folsavigénye. 

Fontos! A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12-vitamin szükséges. A szervezet jó folsavellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen növényi táplálkozás esetén lehet veszélyes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek