A folsav egy vízben oldódó vitamin, a B-vitamin-család tagja. Legtöbben csak „magzatvédő vitaminként” ismerik, hiszen nélkülözhetetlen szerepet tölt be a magzat egészséges fejlődésében, ugyanakkor a folsavnak számos egyéb létfontosságú feladata van:
- részt vesz a fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék képzésében;
- javítja az étvágyat;
- segíti más fontos vitaminok és ásványi anyagok felszívódását (például a B12-ét);
- fontos a gyomor és a bélrendszer megfelelő működéséhez;
- védelmet nyújt a különböző paraziták ellen;
- szerepe van a haj növekedésében és a jó közérzet kialakításában.
Magas folsavtartalmú nyersanyagok:
A folsav/B9-vitamin elsődleges forrásai a máj, a gabonafélék, hüvelyesek és magvak.
Az egészséges ember mintegy 5-15 mg folsavat raktároz szervezetében.
A folsavszükséglet – egészséges felnőtt esetén – általában napi 1-3 mikrogramm/testtömegkilogramm.
Várandós nőknél ez az érték a hivatalos ajánlás szerint a várandósság előtt (legalább 3 hónapig) napi 400-500 mikrogramm, a terhesség első három hónapjában pedig legalább 600-800 mikrogramm, mivel ilyenkor megnő a szervezet folsavigénye.
Fontos! A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12-vitamin szükséges. A szervezet jó folsavellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen növényi táplálkozás esetén lehet veszélyes.