Kicsi, de nagyszerű segítség a rákmegelőző fűszer még az agyadnak is

GettyImages-167456373
Olvasási idő kb. 5 perc

Bár a mustármag valódi kulináris értékkel bír a csípős ízek kedvelőinek körében, azt csak kevesen tudják, hogy ennek az apró magnak számos jótékony hatása van az egészségünkre. A modern tudomány mostanra kezdte felismerni a növény gyógyászati előnyeit.

Bizonyított tény, hogy a mustármag egyebek között csökkenti a vérnyomást és a gyulladást, segíti az anyagcserét, orvosolja a fejfájást, és még méregteleníti is a szervezetünket.

Vitaminban és ásványi anyagban gazdag

A mustármag számos ásványi anyagot tartalmaz, megtalálható benne a réz, a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a cink, a mangán és a szelén is. Emellett több vitaminnak is kiváló forrása, beleértve a C- és K-vitamint, a tiamint, a riboflavint, a B6-vitamint és a folsavat. Magas arányban tartalmaz élelmi rostot, amely az emésztésünkre van jótékony hatással. Emellett olyan értékes bioaktív vegyületek is vannak benne, mint az antioxidánsok és a többszörösen telítetlen zsírsavak. 

A migrén tüneteit is enyhítheti, ha mustármagot fogyasztunk fejfájás esetén
A migrén tüneteit is enyhítheti, ha mustármagot fogyasztunk fejfájás eseténJamie Grill / Getty Images Hungary

A növény magas szelén- és magnéziumtartalma hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, valamint a reumás fájdalmak enyhítéséhez.

A mustármag akkor is hatásos, ha fejfájástól vagy migréntől szenvedünk. A magokban lévő magnézium ugyanis megnyugtatja az idegrendszerünket, enyhíti a fájdalmat és a feszültséget testünk különböző részein.

A mustármagban nagy mennyiségben van jelen a triptofán, vagyis az az esszenciális aminosav, amit a boldogság aminosavjának is szoktak nevezni.

 A triptofán ugyanis a szerotonin előhormonja, ami a szervezet jólétéért felelős.

Véd a rossz baktériumok ellen 

A mustármag csípős ízéért a szinigrin nevű összetevő felelős, és az emésztés során ebből keletkező vegyület széles körű antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek védelmet nyújtanak számos baktériumtörzs ellen. Szintén kutatás igazolja, hogy a bizonyos mustárfajtákban lévő szinalbin a lebomlás során még a szinigrinnél is erősebb antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

A mustármagban lévő vegyületek szinte az egész szervezetünkre hatással vannak
A mustármagban lévő vegyületek szinte az egész szervezetünkre hatással vannakollo / Getty Images Hungary

Az, hogy egy mustárnak milyen erős az antibakteriális hatása, általában a mustár típusától függ, ám minden mustármag jelentős antimikrobiális aktivitással rendelkezik.

Antioxidánsként véd a rák ellen

A mustármagban előforduló fenolos vegyületek antioxidáns hatásukról ismertek. Ezek a fenolos vegyületek a szervezetben lévő szabad gyökökkel reakcióba lépve meggátolják a sejtkárosodást. A mustármag az E-vitaminok családjába tartozó úgynevezett tokoferolokat is tartalmaz. Ezek a zsírban oldódó vegyületek szintén jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. 

Főként az emésztőrendszert érintő daganatok megelőzésében van fontos szerepe a mustármagnak
Főként az emésztőrendszert érintő daganatok megelőzésében van fontos szerepe a mustármagnakbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A kutatások bizonyítják, hogy a szinigrinnek is antioxidáns hatása van, amely csökkenti a szabad gyökök képződésével járó nitrogén-monoxid termelését.

A kis sárga vagy fekete mustármagok olyan értékes fitokemikáliákat tartalmaznak, melyek megvédhetik a szervezetünket a rákos sejtek növekedésétől, a rákos daganatok kialakulásától és fejlődésétől. Különösen igaz ez a gyomor- és a bélrák esetében.
Emellett a mustármagban lévő szelén is ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben, miután lassítja a rákos sejtek fejlődését, és antioxidánsként is működik. 

Felgyorsítja a sebgyógyulást

A kutatók azt találták, hogy sok más jótékony hatása mellett a szinigrin fokozza a sebgyógyulást, ha lipid alapú fitoszómákkal kombinálják. A fitoszómák olyan lipid-, vagyis zsírmolekulák, amelyek fokozzák a szinigrinhez hasonló gyógynövényalapú vegyületek hatását és felszívódását.

Csökkenti a vércukorszintet

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a mustármag kordában tarthatja a vércukorszintet. Egy Fülöp-szigeteken végzett tanulmány kimutatta, hogy a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatékonyabban fejtik ki hatásukat a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében, ha mustármagkivonatokkal együtt alkalmazzák azokat. 

A szédülés, a látászavar vagy a hirtelen fellépő végtagzsibbadás nem csupán a kimerültség és a fáradtság jele lehet. Ezek a hétköznapi tünetek akár egy súlyos egészségügyi problémára is utalhatnak. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, pontosan miről is van szó.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek