Bizonyított tény, hogy a mustármag egyebek között csökkenti a vérnyomást és a gyulladást, segíti az anyagcserét, orvosolja a fejfájást, és még méregteleníti is a szervezetünket.
Vitaminban és ásványi anyagban gazdag
A mustármag számos ásványi anyagot tartalmaz, megtalálható benne a réz, a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a cink, a mangán és a szelén is. Emellett több vitaminnak is kiváló forrása, beleértve a C- és K-vitamint, a tiamint, a riboflavint, a B6-vitamint és a folsavat. Magas arányban tartalmaz élelmi rostot, amely az emésztésünkre van jótékony hatással. Emellett olyan értékes bioaktív vegyületek is vannak benne, mint az antioxidánsok és a többszörösen telítetlen zsírsavak.
A növény magas szelén- és magnéziumtartalma hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, valamint a reumás fájdalmak enyhítéséhez.
A mustármag akkor is hatásos, ha fejfájástól vagy migréntől szenvedünk. A magokban lévő magnézium ugyanis megnyugtatja az idegrendszerünket, enyhíti a fájdalmat és a feszültséget testünk különböző részein.
A mustármagban nagy mennyiségben van jelen a triptofán, vagyis az az esszenciális aminosav, amit a boldogság aminosavjának is szoktak nevezni.
A triptofán ugyanis a szerotonin előhormonja, ami a szervezet jólétéért felelős.
Véd a rossz baktériumok ellen
A mustármag csípős ízéért a szinigrin nevű összetevő felelős, és az emésztés során ebből keletkező vegyület széles körű antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek védelmet nyújtanak számos baktériumtörzs ellen. Szintén kutatás igazolja, hogy a bizonyos mustárfajtákban lévő szinalbin a lebomlás során még a szinigrinnél is erősebb antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Az, hogy egy mustárnak milyen erős az antibakteriális hatása, általában a mustár típusától függ, ám minden mustármag jelentős antimikrobiális aktivitással rendelkezik.
Antioxidánsként véd a rák ellen
A mustármagban előforduló fenolos vegyületek antioxidáns hatásukról ismertek. Ezek a fenolos vegyületek a szervezetben lévő szabad gyökökkel reakcióba lépve meggátolják a sejtkárosodást. A mustármag az E-vitaminok családjába tartozó úgynevezett tokoferolokat is tartalmaz. Ezek a zsírban oldódó vegyületek szintén jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
A kutatások bizonyítják, hogy a szinigrinnek is antioxidáns hatása van, amely csökkenti a szabad gyökök képződésével járó nitrogén-monoxid termelését.
A kis sárga vagy fekete mustármagok olyan értékes fitokemikáliákat tartalmaznak, melyek megvédhetik a szervezetünket a rákos sejtek növekedésétől, a rákos daganatok kialakulásától és fejlődésétől. Különösen igaz ez a gyomor- és a bélrák esetében.
Emellett a mustármagban lévő szelén is ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben, miután lassítja a rákos sejtek fejlődését, és antioxidánsként is működik.
Felgyorsítja a sebgyógyulást
A kutatók azt találták, hogy sok más jótékony hatása mellett a szinigrin fokozza a sebgyógyulást, ha lipid alapú fitoszómákkal kombinálják. A fitoszómák olyan lipid-, vagyis zsírmolekulák, amelyek fokozzák a szinigrinhez hasonló gyógynövényalapú vegyületek hatását és felszívódását.
Csökkenti a vércukorszintet
A legújabb kutatások kimutatták, hogy a mustármag kordában tarthatja a vércukorszintet. Egy Fülöp-szigeteken végzett tanulmány kimutatta, hogy a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatékonyabban fejtik ki hatásukat a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében, ha mustármagkivonatokkal együtt alkalmazzák azokat.
A szédülés, a látászavar vagy a hirtelen fellépő végtagzsibbadás nem csupán a kimerültség és a fáradtság jele lehet. Ezek a hétköznapi tünetek akár egy súlyos egészségügyi problémára is utalhatnak. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, pontosan miről is van szó.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés