Hasznos összefoglalóra bukkantunk, amelyben Rachel MacPherson személyi edző osztotta meg kedvenc légsütős receptjeit. Mindegyik annyira egyszerű, hogy akkor is belevághatsz, ha semmilyen konyhai gyakorlatod nincs; ráadásul ezek a finomságok jó eséllyel sokkal izgalmasabbak az összes receptnél, amiket eddig készítettél ebben az eszközben.
„Nagy család vagyunk, így olykor kihívást jelent olyan ételeket készíteni, amelyek mindenki ízlésének tetszőek, és egészségesek. Nem zárkózunk el a kevésbé tápláló ételektől (mindent mértékkel), de étkezéseink többsége a sovány fehérjék, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek, tejtermékek és egészséges zsírok köré épül” – kezdte beszámolóját a szerző, aki azt is elmondta, mit szeret a legjobban forró levegős minieszközében.
„Imádom, hogy a légsütők segítenek megteremteni azt a ropogós, sült állagot anélkül, hogy egy csomó zsírt hozzáadnának az ételhez.
Míg a zsírok rendkívül táplálóak tudnak lenni, az étkezés során bevitt szénhidrátok és fehérjék arányában érdemes tudatosan fogyasztanunk azokat” – fejtette ki, majd megosztotta kedvenc receptjeit.
Sonkás-tojásos kosárkák
Szilikonkapszliban készülnek ezek a pofonegyszerű minimuffinok, amelyekben tészta ugyan nincs, de fehérje annál több kerül a falatokba.
A sonkás-tojásos falatok elkészítése körülbelül 15 percet vesz igénybe.
„Bélelj ki minden szilikonpohárkát egy szelet sonkával. Keverd össze a tojást sóval, borssal és bármilyen ízesítővel, például Worcestershire-szósszal és csilipehellyel. Óvatosan helyezd a sonkával bélelt kapszlikat a légsütőbe, és mindegyikbe önts tojásos keveréket. Adj hozzá ízlés szerint bármilyen zöldséget, például apróra vágott spárgát vagy főtt spenótot, majd szórd meg sajttal” – sorolta az egyszerű recept lépéseit, amivel kapcsolatban elárulta: reggelire ez a család egyik legnagyobb kedvence.
Spárga és paradicsom légsütőben
„Bármilyen zöldséget használhatsz, ami kéznél van” – kezdi az édesanya. „A légsütővel könnyedén megfőzhetek reggelente mindenféle zöldséget, így már reggel hozzájuthat a szerveztünk némi tápanyaghoz. Szívesen használok spárgát és paradicsomot, és párosítom azokat buggyantott tojással” – vezette fel az újabb receptet.
Az étel elkészítése körülbelül 12 percet vesz igénybe, és jól összeillik a pirítóssal is. Béleld ki a sütőt alufóliával, és 10-12 percre állított időzítővel melegítsd elő közepesen forró hőfokra. A fogás előkészítéseképp a spárgát megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. A koktélparadicsomot egy tálba tesszük a spárgával, meglocsoljuk olívaolajjal, és sózzuk, borsozzuk.
„Süssük készre, majd tálaljuk tojással és pirítóssal, hogy kitunkoljuk a finom levet”
– javasolja MacPherson.
Csirkeparmezán anélkül, hogy egy tonna olajon kéne megsütni a szeleteket
A tengerentúl egyik kedvence, a magyarra csirkeparmezánként, parmezános csirkeként fordítható fogás ebben az eszközben is elkészíthető, ráadásul jóval egészségesebb változatban.
„Egyébként is az egyik kedvenc kényelmi ételem, és a légsütő segítségével anélkül készíthetem el, hogy a serpenyőben olajban pirítanám a fehérjét. Két nagy adag csirkemellhez körülbelül negyed csésze parmezán sajtra és 1 csésze zsemlemorzsára lesz szükséged. Szükséged lesz még két tojásra, Marinara szószra és mozzarellára a feltéthez” – sorolta a receptet a szerző, aki egyszerűen parmezános morzsában rántja ki a húsokat, majd paradicsomszósszal és mozzarellával is süti még egy keveset.
A fűszerezett tökmag remek, egészséges snack
A kömény, a só, a Cayenne-bors, a fokhagymapor és a füstölt paprika fantasztikus választás a magvak fűszerezésére, de lehetsz kreatív az ízekkel. Fűszerezheted a magokat édesre vagy sósra.
„Fűszerezd be a magokat, majd közepesen forró sütőben 12 percen át süsd. Imádni fogod a végeredményt”
– lelkesedett MacPherson, aki gyakran egy kevés olajjal segít eloszlatni a fűszereket a magokon.
Az idő letelte után ellenőrizd a ropogósságot, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis időt.
A sült alma a kedvencünk, ráadásul nagyon egészséges is
Légsütőnket nem csak sós ételek készítésére használhatjuk. A gyümölcsök, például banán, körte és alma sütése klassz módja annak, hogy kihozzuk a természetes cukrokat, és egészséges desszerteket készítsünk.
Ezt a desszertet kevesebb mint 30 perc alatt elkészítheted. Egyszerűen keverj össze 1 vagy 2 evőkanál zsiradékot, például vajat vagy kókuszolajat ugyanannyi zabbal, apróra vágott dióval, kókuszreszelékkel vagy bármi mással, amit szeretnél töltelékként. Adj hozzá édesítőszert, mézet vagy juharszirupot, és néhány melegítő fűszert, például fahéjat és szerecsendiót.
Töltsd meg az almát az elkészített keverékkel, és süsd 20 percig előmelegített légsütőben. A tetejére kanalazz fagyasztott vaníliás joghurtot, fagylaltot vagy tejszínhabot.
Saját tortillacsipszet is készíthetsz a légsütőben
„Sok tacót készítünk kukoricatortillával, és az ételpazarlás elkerülése érdekében, csipszeket is készítünk tortillalapokból. Kevesebb mint 10 perc alatt elkészülnek, és jól illenek egy nagy adag házi salsa mellé” – meséli a szerző.
A kisebb kukoricatortillákat vágd negyedekre (a nagyobbakat több tetszőleges szeletre). Az egészet locsold meg egy kis olívaolajjal, ízesítsd sóval. Részletekben süsd készre anélkül, hogy átfednék egymást, három perc után fordítsd meg egyenként a darabokat. Fogyaszd el frissen, vagy tárold légmentesen záródó edényben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés