Egy egészséges ember sík területen, ha nincsenek előtte akadályok, akár 5 kilométerre is ellát, azonban kevésszer kerülünk olyan helyzetbe, hogy ezt kipróbálhassuk, s a mindennapi életben már jó pár ezer éve nem is vesszük hasznát eme képességünknek. Sokkal fontosabb az, hogy a közvetlen közelünkben lévő tárgyakat képesek vagyunk-e megfelelő minőségben észlelni.
Bár az emberiség evolúciós sikerei szempontjából kiemelt szerepe volt a látás élességének, hiszen a rosszul fókuszálók kevesebb táplálékhoz juthattak és kevésbé kerülték el a veszélyes helyzeteket is, a téma a szemmel és a látással foglalkozó tudomány egyik mostohagyerekének számított. Egy, a napokban nyilvánosságra hozott tanulmány azonban megoldást kínál a szem öregedésével járó látásromlásra.
Vedd észre az első jeleket
Megfelelő működés esetén a látóidegek a retinán képezik le, amit figyelünk, ettől alakul ki a megfelelően éles kép az agyban. Amennyiben bármilyen fénytörési hiba miatt közelre vagy távolra nem látunk jól, a kép homályossá válik.
Hazánkban minden második embert érint a rövidlátás. A myópiának is nevezett szemprobléma esetén a szembe érkező, párhuzamos fénysugarak a retina előtt érintkeznek egymással, amitől a tőlünk távol eső tárgyak képe homályossá válik.
A második leggyakoribb szembetegségre, a túllátásra a vélt logika alapján gyakorta ennek ellentettjekét tekintünk, azonban ez egy élettani, velünk született tulajdonság. A csecsemők szeme ugyanis arányaiban kisebb, ám optimális esetben az első évet követően korrigálódik magától. Ha a szemgolyó méretbeli eltérése nem tűnik el a csecsemőkorral, a szem össztörőereje csökken, s a fókuszpont előrébb kerül. Ezen a későbbiekben látást korrigáló eszközökkel lehet csak segíteni.
Leggyakrabban negyvenéves kor körül alakul ki olyan szemprobléma, mely befolyással van a látás élességére. Ekkora válik ugyanis olyan mértékűvé a szem romlása, hogy szemüveget kell viselnie az érintetteknek.
Van megoldás!
A myópiában érintettek eszerint szerencsésebb helyzetben vannak, hiszen a szem fényre adott reakciója nem veleszületett vagy fejlődési eltérés, hanem az öregedési folyamatok és a környezeti feltételek hatására alakul ki. A szemészettel foglalkozó kutatók régóta feltételezték, hogy a fentiek miatt létezik megoldás arra, hogy elkerülhetővé váljon a rövidlátás kialakulása. A napokban nyilvánosságra hozott eredmények alapján pedig már egyértelmű, hogy helyes volt a feltételezés. Az American College of Sports Medicine szakemberei ugyanis rájöttek arra, melyek azok az anyagok, melyek befolyással lehetnek szemünk fénytörésére.
A kutatás eredményeképp sikerült meghatározni azt a két vegyületet, melyek képesek a kromatikus kontrasztot javítani, csökkenthetik a csillogást, és felgyorsíthatják a fotostresszből való felépülést.
A vizsgálat során sportolók szemeit vizsgálták a látásélesség és a fókuszálás szempontjából. Mint kiderült, némely tápanyag komoly hatást gyakorol a látásélességre, és azok a résztvevők, akiknél fokozták a lutein és a zeaxantin fogyasztását, sokkal hatékonyabb fókuszra voltak képesek.
A karotinoidok közé tartozó lutein és zeaxantin képes a makula közepén felhalmozódni, így segítve látásunkat. Ha tehát szeretnénk megőrizni szemünk világát, érdemes karotinoidokban gazdag ételeket fogyasztani.
A legismertebb mind közül a sárgarépa, melynek nemcsak narancssárga, de lila vagy citromsárga fajtája is kiváló A-vitamin- és karotinoidforrás. Ráadásul nem csak a szemünket, a bőrünket is védelmezi. A harsogó zöld brokkoli is kiváló választás lehet, hiszen a rostokban dús C- és K-vitamin-forrás számtalan antioxidánst, A-vitamint, folsavat, káliumot, foszfort és szelént is tartalmaz.
Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a kelbimbó is, mely szintén valóságos vitaminbomba. A káposztaféléknek ezt a fajtáját ráadásul még azok is szívesen eszik, akiknek a menzás káposztafőzelék jut csak a növényről az eszükbe. A változatosan elkészíthető kis gombócok kiváló alapját képezhetik a könnyű, nyári menüknek.
Szemünk védelmében nagy szerepet játszhat a rendszeres burgonyafogyasztás is. Bár szénhidrátban is bővelkedik, amivel érdemes csínján bánnunk, itt olvashatsz arról, miként lehet egészségesebbé tenni a fogyasztását.
A bogyós gyümölcsök is jót tesznek a szemnek, a málna, a ribizli, az eper és az egres egyaránt tele van a látást segítő alkotóelemekkel. Ha sikerül feltankolnunk belőlük, a szürke hályog és a makuladegeneráció ellen is sokat tehetünk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés