Az indiai sáfrányként is emlegetett, Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos kurkuma (Curcuma longa) az indiai konyha egyik jellegzetes fűszere, amelyhez a gyömbérszerű növény gyöktörzsében és gumójában megtalálható, az ételeknek élénksárga színt kölcsönző kurkumin nevű növényi vegyületet használják fel.
Erről a táplálékkiegészítő formájában is elérhető polifenolról úgy tartják, hogy magas antioxidáns-tartalma révén csökkenti a gyulladást, miközben csillapítja az ízületi fájdalmakat és javítja a mobilitást. Egy újabb kutatásból már azt is tudjuk, hogy mindemellett a súlyos bél- és gyomorrendszeri panaszokra is gyógyírként szolgálhat.
Így segíthet a kurkuma a gyomron
„Thaiföldön a kurkumát fűszerként és táplálékkiegészítőként is alkalmazzák különféle gyomor-bél rendszeri tünetek, köztük a puffadás és az emésztési zavarok csillapítására” – mondja dr. Krit Pongpirul, a bangkoki Chulalongkorn Egyetem orvostudományi docense.
Egy, a BMJ Evidence-Based Medicine című tudományos folyóiratban publikált tanulmány során dr. Pongpirul és munkatársai éppen azt vizsgálták, hogy a kurkumintartalmú táplálékkiegészítők enyhülést hozhatnak-e a gyomorfájdalommal, hányingerrel és puffadással járó funkcionális diszpepszia esetén.
A nyolchetes kísérlet keretében a kutatók 206 betegnél vizsgálták meg a vegyület hatását, ami meglepő konklúzióival zárult.
A kurkumin éppen olyan hatékonynak bizonyult a funkcionális diszpepszia tüneteinek csökkentésében, mint a betegség kezelésére széles körben előírt gyógyszer, ráadásul úgy, hogy a résztvevőknél kevesebb mellékhatás jelentkezett.
A szakemberek ennek ellenére megjegyzik, a kurkumin bél- és gyomorrendszerre gyakorolt előnyeinek megerősítéséhez, valamint potenciális kockázatainak pontos felméréséhez hosszabb távú vizsgálatokra lenne szükség.
A kurkuma további egészségügyi előnyei
A kurkumából kivont kurkumin a legtöbbet vizsgált étrend-kiegészítők közé tartozik. Kutatások arra is rávilágítottak, hogy bár rossz a biológiai felszívódása, bizonyos anyagok elősegíthetik a hasznosulását. Ilyen például a fekete borsban lévő piperin, amely jelentős mértékben, mintegy 2000 százalékkal növeli a növényi vegyület biológiai hozzáférhetőségét, így ezzel együtt fogyasztva további egészségügyi előnyöket kínálhat.
Egy márciusban közzétett átfogó tudományos áttekintés során a kutatók 389 klinikai vizsgálatot értékeltek ki, hogy megtudják, a kurkumin alapú táplálékkiegészítők hogyan befolyásolhatják az olyan egészségügyi állapotokat, mint az emésztési rendellenességek, a 2-es típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a demencia vagy a rák.
Ezek a kutatási eredmények feltárták, hogy a készítmények valószínűleg hasznosak az ízületi gyulladásban szenvedők, és potenciálisan hasznosak lelhetnek az inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdők számára.
Más tanulmányok megerősítették, hogy a kurkuma – pontosabban a kurkumin – gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, javíthatja a memóriát, enyhítheti a depressziós tüneteket, védheti a szív egészségét, és akár még a fogyásban is segíthet.
A kurkumint tartalmazó táplálékkiegészítőkről ugyanakkor az is kiderült, hogy – legalábbis a tengerentúlon – káros szennyező anyagokat tartalmazhatnak, a hatásfokozó mechanizmusa miatt hozzáadott piperin pedig megzavarhatja egyes gyógyszerek hatását.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés