Nem is hinnéd a magyarok kedvenc nyári csemegéjéről, hogy milyen hatékonyan védi a szemet

GettyImages-910214486
Olvasási idő kb. 4 perc

Szereted a főtt kukoricát? Akkor ideje megtudnod, hogy milyen fantasztikus egészségvédő hatásokkal rendelkezik.

A kukorica különlegessége, hogy zöldségként és gabonaféleként is értelmezhető, így a sörökön át a kekszeken keresztül a csipszekig számos élelmiszer gyártásához használják fel. Ez a sokoldalú alapanyag konzervként és fagyasztott formában is beszerezhető, ezért az év minden szakaszában hozzá lehet jutni, de legjobb formáját kétségkívül nyáron nyújtja, hiszen a strandokon is árusított főtt kukorica fenomenális ízével nehéz versenyre kelni. Ezt sokan úgy fogyasztják, hogy nem is sejtik: nemcsak finom, hanem egészséges is.

Ezért olyan egészséges a kukorica

Egy közepes csemegekukorica körülbelül 90 kalóriát és 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami több annál, mint amennyi más zöldségekben, például a brokkoliban, a karfiolban vagy a sárgarépában található, de cserébe többféle egészségügyi előnyt is nyújt.

A kukoricában lévő antioxidánsok jó tesznek a szem egészségének
A kukoricában lévő antioxidánsok jó tesznek a szem egészségénekkajakiki / Getty Images Hungary

A kukorica legnagyobb táplálkozástani áldása, hogy kiváló lutein- és zeaxantinforrás. Ezt a két antioxidánst – amelyek a kukorica sárga színét is adják – gyakran egy kalap alá veszik, de fontos kiemelni, hogy fő forrásaik, a leveles zöldségek a legtöbb esetben csak az egyikben vagy a másikban gazdagok. A kukorica ellenben mindkettőt ideális arányban kínálja.

A lutein és a zeaxantin rendkívüli jelentőséggel bír a szem egészsége szempontjából.

A két anyag a retinában rakódik le, különösen annak a közepén, a makulának nevezett részen, amely elnyeli a kék fényt, megvédve a szem sejtjeit a károsodástól. A luteinben és zeaxantinban gazdag étrend ezáltal csökkenti a makuladegeneráció kockázatát, amely az életkor előrehaladtával maradandó látásvesztést okozhat.

A kukorica egyúttal értékes növényi fehérjeforrás is. Egy adagja – ami 80 gramm konzerv- vagy fagyasztott, illetve egy közepes cső kukoricának felel meg, körülbelül 3,5 gramm fehérjével szolgál. Ez kevesebb, mint amennyihez a babból vagy a borsóból juthatsz, de szakemberek szerint még így is figyelemre méltó mennyiség.

„Egy átlagos adag kukorica emellett 2 gramm rostot is tartalmaz, ami a szemekben lévő vízzel kombinálva elősegíti a jóllakottság érzését” – mondja Maya Vadiveloo, a Rhode Island Egyetem táplálkozástudományi docense.

A kukorica tápértéket tovább növeli, hogy számos értékes tápanyag, köztük az A- és C-vitamin, a B-vitaminok, a magnézium, a kálium és a folsav is megtalálható benne. Az utóbbi a B1-vitaminnal egyetemben leginkább arról ismert, hogy energiával tölti fel a szervezetet.

A strandételként is népszerű főtt kukorica az emésztést is serkenti
A strandételként is népszerű főtt kukorica az emésztést is serkentiNikita Burdenkov / Getty Images Hungary

Így érdemes fogyasztani

Szezonális alapanyag lévén a kukorica frissen a legjobb, de ha éppen csak fagyasztva vagy konzervként tudod beszerezni, akkor sem tévedhetsz vele nagyot. Bár sokan úgy gondolják, hogy a mirelit zöldségek kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, megfelelő gyártási technológia esetén beltartalmi értékük csak minimálisan csökken, miközben ízük szinte változatlan marad.

Ha azonban a kukoricát feldolgozott formában veszed meg, érdemes ellenőrizned az összetevők listáját, hogy tartalmaz-e valamilyen hozzáadott anyagot, mint a nátrium vagy az extra zsiradék. Maradnál a klasszikus főtt kukoricánál? Akkor itt egy szuper tipp, melynek révén ízlelőbimbóidat soha nem látott dimenziókba röpítheted.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek