Nem is hinnéd a magyarok kedvenc nyári csemegéjéről, hogy milyen hatékonyan védi a szemet

GettyImages-910214486

Szereted a főtt kukoricát? Akkor ideje megtudnod, hogy milyen fantasztikus egészségvédő hatásokkal rendelkezik.

A kukorica különlegessége, hogy zöldségként és gabonaféleként is értelmezhető, így a sörökön át a kekszeken keresztül a csipszekig számos élelmiszer gyártásához használják fel. Ez a sokoldalú alapanyag konzervként és fagyasztott formában is beszerezhető, ezért az év minden szakaszában hozzá lehet jutni, de legjobb formáját kétségkívül nyáron nyújtja, hiszen a strandokon is árusított főtt kukorica fenomenális ízével nehéz versenyre kelni. Ezt sokan úgy fogyasztják, hogy nem is sejtik: nemcsak finom, hanem egészséges is.

Ezért olyan egészséges a kukorica

Egy közepes csemegekukorica körülbelül 90 kalóriát és 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami több annál, mint amennyi más zöldségekben, például a brokkoliban, a karfiolban vagy a sárgarépában található, de cserébe többféle egészségügyi előnyt is nyújt.

A kukoricában lévő antioxidánsok jó tesznek a szem egészségének
A kukoricában lévő antioxidánsok jó tesznek a szem egészségénekkajakiki / Getty Images Hungary

A kukorica legnagyobb táplálkozástani áldása, hogy kiváló lutein- és zeaxantinforrás. Ezt a két antioxidánst – amelyek a kukorica sárga színét is adják – gyakran egy kalap alá veszik, de fontos kiemelni, hogy fő forrásaik, a leveles zöldségek a legtöbb esetben csak az egyikben vagy a másikban gazdagok. A kukorica ellenben mindkettőt ideális arányban kínálja.

A lutein és a zeaxantin rendkívüli jelentőséggel bír a szem egészsége szempontjából.

A két anyag a retinában rakódik le, különösen annak a közepén, a makulának nevezett részen, amely elnyeli a kék fényt, megvédve a szem sejtjeit a károsodástól. A luteinben és zeaxantinban gazdag étrend ezáltal csökkenti a makuladegeneráció kockázatát, amely az életkor előrehaladtával maradandó látásvesztést okozhat.

A kukorica egyúttal értékes növényi fehérjeforrás is. Egy adagja – ami 80 gramm konzerv- vagy fagyasztott, illetve egy közepes cső kukoricának felel meg, körülbelül 3,5 gramm fehérjével szolgál. Ez kevesebb, mint amennyihez a babból vagy a borsóból juthatsz, de szakemberek szerint még így is figyelemre méltó mennyiség.

„Egy átlagos adag kukorica emellett 2 gramm rostot is tartalmaz, ami a szemekben lévő vízzel kombinálva elősegíti a jóllakottság érzését” – mondja Maya Vadiveloo, a Rhode Island Egyetem táplálkozástudományi docense.

A kukorica tápértéket tovább növeli, hogy számos értékes tápanyag, köztük az A- és C-vitamin, a B-vitaminok, a magnézium, a kálium és a folsav is megtalálható benne. Az utóbbi a B1-vitaminnal egyetemben leginkább arról ismert, hogy energiával tölti fel a szervezetet.

A strandételként is népszerű főtt kukorica az emésztést is serkenti
A strandételként is népszerű főtt kukorica az emésztést is serkentiNikita Burdenkov / Getty Images Hungary

Így érdemes fogyasztani

Szezonális alapanyag lévén a kukorica frissen a legjobb, de ha éppen csak fagyasztva vagy konzervként tudod beszerezni, akkor sem tévedhetsz vele nagyot. Bár sokan úgy gondolják, hogy a mirelit zöldségek kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, megfelelő gyártási technológia esetén beltartalmi értékük csak minimálisan csökken, miközben ízük szinte változatlan marad.

Ha azonban a kukoricát feldolgozott formában veszed meg, érdemes ellenőrizned az összetevők listáját, hogy tartalmaz-e valamilyen hozzáadott anyagot, mint a nátrium vagy az extra zsiradék. Maradnál a klasszikus főtt kukoricánál? Akkor itt egy szuper tipp, melynek révén ízlelőbimbóidat soha nem látott dimenziókba röpítheted.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra