Étvágycsökkentőnek használjuk, pedig magas vérnyomásra is kiváló ez a nyomelem

GettyImages-925368696
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha fogyni szeretnénk, nem elég, ha csak a szénhidrátbevitelt csökkentjük. A karcsúsodást segíthetjük azzal is, ha tudatosan olyan vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztunk, amelyek hozzájárulnak a kívánt cél eléréséhez. Ilyen nyomelem a króm is, ami nemcsak az étvágyat csökkenti, hanem felgyorsítja az anyagcserét, megakadályozza az izomvesztést, és még a vérnyomást is kordában tartja.

Manapság a krónikus betegségek legfőbb oka az elszabadult vércukor- és inzulinszint. Bár számos szakértő szerint az inzulinproblémák kezelésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldása a szénhidrátfogyasztás csökkentése, a krómbevitel is megfontolandó lehet.

Csak kis mennyiségben szükséges

A króm esszenciális nyomelem, amely javítja az inzulinérzékenységet és fokozza a fehérje-, szénhidrát- és lipidanyagcserét. Erre a fémes kémiai elemre – bár igen nagy a jelentősége az egészségünk szempontjából – csak nagyon kis mennyiségben van szüksége az emberi szervezetnek.

A megfelelő krómbevitel hozzájárul a vércukorszint csökkenéséhez is
A megfelelő krómbevitel hozzájárul a vércukorszint csökkenéséhez isDeFodi Images / Getty Images Hungary

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a nyomelem pótlására kifejlesztett króm-pikolinát-étrend-kiegészítők nem mindenkire lehetnek előnyös hatással, éppen ezért a szakértők az étrend-kiegészítők helyett a krómban gazdag élelmiszereket tartalmazó diétát javasolják a legjobb krómforrásként. A króm megfelelő bevitele nők esetében napi 21–25 mikrogramm, míg a férfiaknak 25–35 mikrogramm.

A szervezetben lévő krómmennyiség mérése nem jellemző, hiszen ritkán fordul csak elő krómhiány.

Bár a kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a króm pontosan milyen jótékony hatással van a szervezetünkre, feltételezések szerint vannak olyan egészségügyi problémák, melyeket a nem megfelelő krómbevitel okoz. Ilyen például a csökkent glükóztolerancia, ami a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének csökkenéséhez vezet; a koleszterinszint rossz szabályozása, ami érelmeszesedést és szívbetegséget okoz. 

Ezek a magas krómtartalmú élelmiszerek

Az egészséges táplálkozás a legjobb és legbiztonságosabb tápanyagforrás az ásványi anyagok pótlására. Igaz ez a króm esetében is. A legjobb krómforrások közé tartozik a brokkoli, a máj és a sörélesztő. De a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonák, a tenger gyümölcsei, a húsok, az alma és a narancs is tartalmaz krómot. Azonban jó tudni, hogy a legtöbb tejtermék alacsony krómtartalmú.

Így támogatja egészségünket a króm

Számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos esetekben a krómtartalmú étrend-kiegészítők szedése javíthatja a cukorbetegek vércukorszintjét és a szervezet inzulinra adott válaszát. 

A króm csak kismértékben hozható összefüggésbe a súlycsökkenéssel
A króm csak kismértékben hozható összefüggésbe a súlycsökkenésseloonal / Getty Images Hungary

A kutatók arról számoltak be, hogy a króm agyra gyakorolt hatása csökkentheti az éhséget, az ételek utáni sóvárgást és a depressziós tüneteket is.

Mindezek ellenére a jelenlegi bizonyítékok alapján a króm-pikolinát nem hatékony a túlsúly jelentős csökkenését illetően, de még a normál testsúllyal rendelkezők fogyását sem befolyásolja még akkor sem, ha a fogyni vágyók sportolnak is.

A magas vérnyomás egyik oka jellemzően az inzulintúltermelés és az inzulinrezisztencia. A vércukorszint – krómbeviteltől függő – csökkenése és emelkedése stimulálja a szervezet szimpatikus idegrendszerét, és ez segít a vérnyomás szabályozásában.

Érdemes tudni azt is, hogy ha az öregedés hatására a vérkeringés lecsökken a szervezet egyes részein, akkor ezeken a területeken a szöveteknek igen nagy szükségük van oxigénre és tápanyagokra, egyebek között krómra. Az artériák egészségét támogató étrend-kiegészítők közül pedig messze a króm a leghatékonyabb.

Nem árt óvatosnak lenni 

A megfigyelések szerint az étrend-kiegészítő formájában bevitt króm-pikolinát hatására a szervezetben káros molekulák, úgynevezett hidroxilgyökök képződhetnek. Ezek a molekulák károsíthatják a DNS-t, valamint egyéb problémákat is okozhatnak. De a túlzásba vitt krómfogyasztás akár súlyos veseproblémákhoz is vezethet. 

Az étrend-kiegészítők helyett jobb, ha élelmiszerek útján, természetes forrásból jutunk hozzá a krómhoz
Az étrend-kiegészítők helyett jobb, ha élelmiszerek útján, természetes forrásból jutunk hozzá a krómhozAnastasia Dobrusina / Getty Images Hungary

Mindemellett arra is figyelni kell, hogy a krómkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel is. 

Az említett esetleges egészségügyi aggályok miatt a szakértők azt javasolták, hogy a króm-pikolinátot ne szedjük étrend-kiegészítőként. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek