Manapság a krónikus betegségek legfőbb oka az elszabadult vércukor- és inzulinszint. Bár számos szakértő szerint az inzulinproblémák kezelésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldása a szénhidrátfogyasztás csökkentése, a krómbevitel is megfontolandó lehet.
Csak kis mennyiségben szükséges
A króm esszenciális nyomelem, amely javítja az inzulinérzékenységet és fokozza a fehérje-, szénhidrát- és lipidanyagcserét. Erre a fémes kémiai elemre – bár igen nagy a jelentősége az egészségünk szempontjából – csak nagyon kis mennyiségben van szüksége az emberi szervezetnek.
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a nyomelem pótlására kifejlesztett króm-pikolinát-étrend-kiegészítők nem mindenkire lehetnek előnyös hatással, éppen ezért a szakértők az étrend-kiegészítők helyett a krómban gazdag élelmiszereket tartalmazó diétát javasolják a legjobb krómforrásként. A króm megfelelő bevitele nők esetében napi 21–25 mikrogramm, míg a férfiaknak 25–35 mikrogramm.
A szervezetben lévő krómmennyiség mérése nem jellemző, hiszen ritkán fordul csak elő krómhiány.
Bár a kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a króm pontosan milyen jótékony hatással van a szervezetünkre, feltételezések szerint vannak olyan egészségügyi problémák, melyeket a nem megfelelő krómbevitel okoz. Ilyen például a csökkent glükóztolerancia, ami a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének csökkenéséhez vezet; a koleszterinszint rossz szabályozása, ami érelmeszesedést és szívbetegséget okoz.
Ezek a magas krómtartalmú élelmiszerek
Az egészséges táplálkozás a legjobb és legbiztonságosabb tápanyagforrás az ásványi anyagok pótlására. Igaz ez a króm esetében is. A legjobb krómforrások közé tartozik a brokkoli, a máj és a sörélesztő. De a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonák, a tenger gyümölcsei, a húsok, az alma és a narancs is tartalmaz krómot. Azonban jó tudni, hogy a legtöbb tejtermék alacsony krómtartalmú.
Így támogatja egészségünket a króm
Számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos esetekben a krómtartalmú étrend-kiegészítők szedése javíthatja a cukorbetegek vércukorszintjét és a szervezet inzulinra adott válaszát.
A kutatók arról számoltak be, hogy a króm agyra gyakorolt hatása csökkentheti az éhséget, az ételek utáni sóvárgást és a depressziós tüneteket is.
Mindezek ellenére a jelenlegi bizonyítékok alapján a króm-pikolinát nem hatékony a túlsúly jelentős csökkenését illetően, de még a normál testsúllyal rendelkezők fogyását sem befolyásolja még akkor sem, ha a fogyni vágyók sportolnak is.
A magas vérnyomás egyik oka jellemzően az inzulintúltermelés és az inzulinrezisztencia. A vércukorszint – krómbeviteltől függő – csökkenése és emelkedése stimulálja a szervezet szimpatikus idegrendszerét, és ez segít a vérnyomás szabályozásában.
Érdemes tudni azt is, hogy ha az öregedés hatására a vérkeringés lecsökken a szervezet egyes részein, akkor ezeken a területeken a szöveteknek igen nagy szükségük van oxigénre és tápanyagokra, egyebek között krómra. Az artériák egészségét támogató étrend-kiegészítők közül pedig messze a króm a leghatékonyabb.
Nem árt óvatosnak lenni
A megfigyelések szerint az étrend-kiegészítő formájában bevitt króm-pikolinát hatására a szervezetben káros molekulák, úgynevezett hidroxilgyökök képződhetnek. Ezek a molekulák károsíthatják a DNS-t, valamint egyéb problémákat is okozhatnak. De a túlzásba vitt krómfogyasztás akár súlyos veseproblémákhoz is vezethet.
Mindemellett arra is figyelni kell, hogy a krómkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel is.
Az említett esetleges egészségügyi aggályok miatt a szakértők azt javasolták, hogy a króm-pikolinátot ne szedjük étrend-kiegészítőként.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés