Bár a burgonya értékes tápanyagokat tartalmaz, túlzott fogyasztása egészségkárosító lehet – különösen, ha bő zsiradékban kisütve, só hozzáadásával készül. Most megtudhatod, az ajánlások alapján mennyit szabad fogyasztani belőle, és milyen következményekkel járhat, ha nem tudod tartani a mértéket.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a burgonya?
A keményítőtartalmú zöldségek – köztük a burgonya és a kukorica – remek szénhidrát-, rost-, vitamin- és ásványianyag-források, amelyek az étkezések után segíthetnek fenntartani a jóllakottság érzését.
A burgonyában kevés a fehérje és a zsír, de magas a szénhidráttartalma. Ha nem viszed túlzásba, ez nem feltétlenül rossz dolog, hiszen szervezetünk a szénhidrátokat energiává alakítja.
A burgonyában olyan tápanyagok találhatók, mint a kálium, a réz, a C-vitamin, a B6-vitamin és a folát. Ezek elengedhetetlenek a megfelelő izom-összehúzódásokhoz, a szív, a vese és az idegek működéshez, az immunrendszer támogatásához, az anyagcseréhez, valamint a DNS-szintézishez. A folsav különösen fontos a magzat fejlődéséhez, mivel segít megelőzni a neurális cső rendellenességeit.
A burgonya rezisztens keményítőt is tartalmaz, amelynek sajátossága, hogy nem emésztődik meg a vékonybélben. Ehelyett a vastagbélbe kerül, ahol a bélbaktériumok fermentálják, hogy hasznos rövid szénláncú zsírsavakat termeljenek.
Kutatások szerint a rezisztens keményítő pozitív hatással van az egészségre, beleértve a bélrendszert, az anyagcserét és a vércukorszintet.
Mennyit szabad enni belőle?
Az ajánlásokban azt írják, hogy a felnőttek 900–1350 grammnak megfelelő keményítőtartalmú zöldséget egyenek hetente. Persze ez nem kőbe vésett szabály, hiszen az étrend átlagos kalóriatartalma egyénenként eltérő lehet.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz más zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat is fogyasztani kell.
A változatos, tápanyagban gazdag étrend segíthet az egészség megőrzésében, és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.
Mi történik, ha túl sok burgonyát eszem?
Mértékkel fogyasztva a burgonya a kiegyensúlyozott étrend része lehet. Ha azonban túlzásba viszed, az kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet.
1. Megnövelheti a vércukorszintet
A burgonya nagy mennyiségben fogyasztva megnövelheti a vércukorszintet, ami fokozottan jellemző azoknál, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek. Ennek elkerülésében segíthet a szakemberek által ajánlott tányéros módszer. A lényeg, hogy a tányér negyedét töltsd meg szénhidrát- vagy keményítőtartalmú zöldségekkel, például burgonyával, a felét hagyományos zöldségekkel, a maradékot pedig fehérjeforrásokkal.
Nem érdemes azonban átesni a ló túloldalára sem, hiszen az alacsony szénhidrátbevitel alacsony vércukorszintet eredményezhet.
2. Súlygyarapodáshoz vezethet
A burgonyát gyakran bő zsiradékban kisütve, magas kalóriatartalmú feltétekkel (például vajjal, tejföllel, sajttal vagy baconnel) fogyasztják, ami gyors súlygyarapodáshoz vezethet.
Egy adag éttermi sült krumpli 289 kalóriát és 14 gramm zsírt tartalmazhat.
Ebből úgy faraghatsz le, ha egészségesebb elkészítési módokra váltasz, például a krumplit forró levegős sütőben sütöd ki.
3. Megemelheti a vérnyomást
Egy tudományos áttekintés szerint heti négy vagy több adag főtt, tört vagy sült burgonya fogyasztása fokozhatja a magas vérnyomás kockázatát. Ez valószínűleg magas szénhidráttartalmára, illetve a vércukorszintre gyakorolt hatására vezethető vissza, de szerepet játszhat benne hozzáadott só- és zsírtartalma is.
4. Emésztési problémákat okozhat
Más ételekhez hasonlóan a burgonya túlzott fogyasztása emésztési problémákat, így hasi diszkomfortérzést, puffadást és gázképződést okozhat, ami még inkább érvényesülhet, ha tele van zsírral, például mert sok vaj vagy tejszín felhasználásával készül.
Így lehet belőle egészségesebb köret
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elkészítési módon milyen sok múlik: az olajban, zsiradékban való kisütésnél szinte bármi jobb. Ha nincs forró levegős sütőd, jó megoldás lehet a sütőben való sütés, a grillezés vagy a párolás is.
Megfontolhatod azt is, hogy a krumplit édesburgonyával váltsd ki, amelynek magasabb a rosttartalma, és egyúttal kiváló forrása az A-vitaminnak, ami nélkülözhetetlen a látáshoz, az immunrendszer működéséhez, illetve a sejtnövekedéshez.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés