Új kutatás szerint csökkenthető a korai halálozás kockázata, ha ezt teszed mindennap

GettyImages-723503799

A valaha készült legátfogóbb tanulmány megállapította, hogy akár 10 százalékkal is csökkenthető az idő előtti elhalálozás kockázata egy teljesen hétköznapi tevékenységgel.

A Cambridge-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a tempós séta, tánc, kerékpározás, teniszezés vagy túrázás jelentősen csökkentheti a korai halálozás, a szív- és érrendszeri megbetegedések és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát, például a fej-nyaki rákot és a mieloid leukémiát.

Elkerülhető a korai halál?

Világszerte minden tizedik korai haláleset elkerülhető lenne, ha mindenki az ajánlott heti 150 perces mérsékelt intenzitású fizikai tevékenység felét végezné, azaz 75 percet – derül ki az eddigi legátfogóbb adatelemzésből, melynek az eredményét a British Journal of Sports Medicine tette közzé.

A kellemest a hasznossal összekötve sokat tehetünk a korai halálozás ellen
A kellemest a hasznossal összekötve sokat tehetünk a korai halálozás ellenAlistair Berg / Getty Images Hungary

A mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás olyan tevékenység, amely növeli a pulzusszámot, és felgyorsítja a légzést, de nem annyira, hogy már nehezünkre essen a beszéd. Például napi 11 perces tempós sétával már rengeteget tettünk a szervezetünk egészségéért. 

A kutatók azt is megállapították, hogy a vizsgált személyeknél heti 75 perc közepes intenzitású tevékenység már 23%-kal csökkentette a korai halálozás kockázatát, valamint elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 17%-kal, a rák kockázatát pedig 7%-kal csökkentse. 

Dr. Leandro Garcia, a Belfasti Queen's University munkatársa hangsúlyozta, hogy a mérsékelt fizikai aktivitás nem feltétlenül valamilyen sporttevékenységet takar: „Elegendő az is, ha autó helyett gyalog vagy kerékpárral járunk dolgozni a munkahelyre, vagy aktívan játszunk a gyerekeinkkel, esetleg az unokáinkkal. Az olyan tevékenységek, amelyeket élvezettel végzünk, és amelyeket könnyen beilleszthetünk a heti rutinunkba, kiváló módjai annak, hogy aktívabbá váljunk, ezáltal egészségesebbé is.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra