Ha ezeket eszed, megakadályozhatod a kopaszodást

GettyImages-1461111746
Gerhát Petra

Férfiak és nők ezreit keseríti meg az évek során fogyatkozó hajszálaik mennyisége. A kopaszodás nemcsak kellemetlen, de esztétikailag is kényelmetlen állapot. Lehet, hogy megtalálták az ellenszerét?

Hajhagymáink élettartama és érzékenysége velünk született tulajdonságainknak, genetikánknak köszönhető. Mondják, vannak a kopaszodó és az őszülő típusú emberek, de vajon mitől függ, mi melyik kalapból húzunk a genetikai lottón? És vajon tehetünk ellene bármit is?

Talán nincs is annál nehezebben elfogadható tény, miszerint az évek múltán változik kinézetünk, s néha nem abba az irányba, amit megfelelőnek tartanánk. A hajhullás természetes jelenség egy bizonyos fokig, hiszen hajszálaink élettartama véges. De mi a helyzet akkor, hogyha helyettük nem nőnek újabbak? Vajon megállítható a kopaszodás? 

A hajhullás természetes, de a kopaszodás ijesztő is lehet
A hajhullás természetes, de a kopaszodás ijesztő is lehetBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A tudósok szerint a táplálkozásunkban rejlik a dús haj lehetősége. Napi 60–100 szál hajunk elvesztése – bár soknak tűnik a szám, de teljesen normális az orvosok szerint, azonban nemtől függetlenül a felnőtt társadalom akár felét érintheti a fokozott hajvesztés. 

Nem csak a férfiakat érinti

A környezeti hatásokon kívül egyes betegségek is okozhatnak hajhullást, sőt a terhesség és a szoptatás alatt is jellemzőbb a hajszálak elvesztése. Ebben az időszakban a haj szerkezete is megváltozhat. Okozhatja vitaminhiány vagy -túladagolás, és jócskán jelen lehet az okok között a hajlam is. Ha a háttérben genetikai okok állnak, akkor csak a hajbeültetés segíthet, de a hajhullás más típusaira lehet megoldást találni.

Ha nem genetikus, hanem hormonális a hajvesztés, általában a férfihormonok, az androgének túltengése az oka. A klimax is okozhat hajhullást, a változókorral ugyanis az ösztrogén- és progeszteronszint csökken, s túlsúlyba kerülnek a fent már említett hormonok. S míg a nők általában a választéknál észlelik, hogy egyre kevesebb hajszáluk van, az ellenkező nem képviselőire leginkább a foltokban történő kopaszodás a jellemző. 

Az emberi fejbőr körülbelül 100 000 szőrtüszőt tartalmaz, melyek élettartama mintegy 30–40 év.

Amennyiben valamiféle hiánybetegség az oka a hajvesztésnek, azt akár meg is állíthatjuk. Kutatások szerint ugyanis – amennyiben nem genetikus eredetű – legtöbbször ez a kopaszodás oka. Nem mindegy azonban, milyen vitaminokkal igyekszünk tenni hajhagymáink egészségéért, némely mikrotápanyag ugyanis éppen ellenkező hatást gyakorol fejbőrünkre.

Mik azok a mikrotápanyagok?

A mikrotápanyagok, azaz a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a makrotápanyagokkal ellentétben nem szolgáltatnak energiát, viszont kulcsszerepet töltenek be szervezetünk anyagcsere-folyamataiban, az enzimek működésében, és testünk felépítésében. Egyes mikrotápanyagok antioxidáns-funkcióikkal is védelmeznek bennünket. 

Az őszülés oka is ez lehet

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy az őszülést is a vitaminhiánynak köszönhetjük. A vas, a D-vitamin, a folsav, a B12-vitamin és a szelén olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek szerepet játszhatnak a haj őszülésében/fehéredésében. Ezeknek a hiányos mikrotápanyagoknak a pótlásával tehetünk a korai őszülés ellen,

A mikrotápanyagok közé tartoznak a zsírban oldódó vitaminok, az A-, D-, E- és a K-vitamin, a vízben oldódó társaik, többek között a B-vitaminok, a C-vitamin, a folsav, a pantoténsav. Idetartozik a testünk egyik legfontosabb alkotóeleme, a kalcium, vagy többek között a szelén, a cink, a vas, a foszfor. 

A D-vitamin és a vas az, ami elengedhetetlen szervezetünknek, ha meg akarjuk állítani a kopaszodást. Míg utóbbi inkább a nők számára jelent segítséget, a D-vitamin szinten tartására mindkét nem képviselőinek szükség van, ha minél tovább szeretnék élvezni dús hajkoronájukat, derül ki egy friss kutatásból.

Vigyáznunk kell azonban az E-vitaminnal, a szelénnel és az A-vitaminnal, ezek a mikrotápanyagok ugyanis fokozhatják a hajvesztést.

Utóbbi ugyan elengedhetetlen számos belső szervi megbetegedés megelőzése és a szem épségének megőrzése miatt is, azonban egyértelmű kapcsolatot fedeztek fel a kutatók vese- és szemműtéten átesett pácienseknél a vitamipótlás és a hajhullás fokozódása között. Egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az A-vitamin-kúrát befejezve a hajhullás mértéke az egészséges tartományba kerüljön vissza. Ez a vitamin képes testszerte leállítani a szőrnövekedést, s ez nem csak a hajat, hanem a hajlatokat is érintheti. 

Nem mindegy, mit eszünk, némelyik vitamintól jobban hullik a haj
Nem mindegy, mit eszünk, némelyik vitamintól jobban hullik a hajBoy_Anupong / Getty Images Hungary

Táplálkozzunk egészségesen, az elegendő lehet sok esetben

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a komplex B-vitamint szedő résztvevők is, csak fordítva. A vitaminkúra befejezését követően tapasztaltak hajhullást. Mint kiderült, a riboflavin (B2), a B6-vitamin, a biotin (B7), a folsav és a B12-vitamin kifejezetten előnyös a kopaszodás megelőzésére. Mivel támogatják a sejtanyagcserét, segítik hajhagymáink megfelelő működését. 

„Ezeknek a vitaminoknak a napi ajánlott mennyiségét kiegyensúlyozott táplálkozással lehet elérni, kivéve a biotint, amely az egyetlen B-vitamin, amelyet a szervezet termel” – összegzik a Dermatology and Therapy szakfolyóiratban publikált tanulmány szerzői. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra