A világ legdrágább növénye tömegével terem itthon, mégsem esszük

GettyImages-1012431158

Elsősorban a flamand konyha kedveli és használja a világ legdrágább növényét. Az apró hajtások hazánkban is megteremnek, egy komoly múlttal rendelkező iparág melléktermékeként, de itthon szinte senkinek sem kell belőle. Annyira nincs Magyarországon hagyománya a fogyasztásának, hogy valószínűleg ki sem találnánk, melyik növény részeként keressük a világ legdrágább ételét.

A világ legdrágább növényének kikiáltott zöldség borsos ára betakarítási nehézségeiben keresendő, órákba telhet egykilónyit összeszedni belőle. Ezért a mennyiségért viszont akár 1000 eurót is kifizetnek az ínyencek. 

A söripar egész Európa történelmét átszövi, nem véletlen, hogy a szénsavas-alkoholos ital gyártásához elengedhetetlen komlóültetvények az egykori Monarchia minden részén elterjedtek és váltak egész falvak jövedelemforrásává. Manapság többfajta komló is megterem hazánkban, bár a legtöbb főzde importáruval dolgozik. A sörkomlótermesztés egyik mellékterméke, a komlóhajtás a kontinens nyugati részén igazi gourmet-csemege. Hazánkban a maradék malátával együtt a marháknak adják, vagy egyszerűen a komposztra kerül. 

Akár 1000 eurót is érhet egykilónyi hajtás, ezzel a komló lett a világ legdrágább étele
Akár 1000 eurót is érhet egykilónyi hajtás, ezzel a komló lett a világ legdrágább ételeMaya Malkova / Getty Images Hungary

Betakarítása órákba telhet

A sörfőzéshez termesztett komló igazán érdekes látvány, az apró tüskés indák ide-oda gabalyodva futnak fel a támrendszerre. Ahhoz, hogy a beltartalmilag legértékesebb tobozok forduljanak termőre rajta, egy tövön 4-5 hajtást hagynak meg, ezek a legerősebbek, legegészségesebbek. 

A maradék a hazai termelési folyamatok során az enyészeté lesz, holott a csúcsgasztronómia sok mindent megadna érte. A fehérre hajazó színű magoncok ugyanis kilogrammra vetített árukon a világ legdrágább ételének számítanak: akár 1000 eurót is kifizetnek az éttermek ekkora mennyiségért. Egy embernek egynapi munkájába telik ennyit begyűjteni, ráadásul a növény szezonja is rövid, alig pár hét.

Nehéz ugyanis hozzájuk férni. Nem elég egy metszőolló, hogy lenyesegessük a felesleget, ásó és némi régészeti tehetség szükséges ahhoz, hogy a földfelszín alatti apró hajtásokat előkeressük, és még ott leválasszuk a tőről. Lassú és sziszifuszi munka, mert el kell találni minden egyes oldalgyökér esetén azt a pontot, ahol nem károsodik még a növény a visszametszéstől.

A friss hajtásokat kézzel takarítják be, a föld alól kell kiásni egyenként őket
A friss hajtásokat kézzel takarítják be, a föld alól kell kiásni egyenként őketMumemories / Getty Images Hungary

A komlóhajtás zöldje nyersen is ehető, spárgaszerű ízvilágú finomság, míg a fehérebbeket érdemes hőkezelni valahogy. Süthetjük, blansírozhatjuk, főzhetjük is. 

Nem csak drága, egészséges is

Ha megennénk, akkor ráadásul nem feltétlenül kell ragaszkodnunk a söriparban is használt nemes változatokhoz, a vadon termő verziójának is hasonló a beltartalma – az íze azonban nem, ezért azt a szesziparban nem tudják felhasználni. Mi azonban megehetjük. 

Gyógyászati célokra a komló még nem érett, zöld színű termésfüzéreit illetve hajtásait is használják már a középkor óta. Igaz, akkoriban leginkább a szerzetesek fogyasztották anafrodizikus, vágycsökkentő tulajdonságai miatt.

A komló termését a söriparban és a gyógyszergyártásban egyaránt felhasználják
A komló termését a söriparban és a gyógyszergyártásban egyaránt felhasználjákZiga Plahutar / Getty Images Hungary

A népi gyógyászatban az izmok erejének visszanyerésére, vizelethajtóként és étvágyjavítóként ismert növény tobozait leszüretelni valóban sokkal gyorsabb munka, de megéri a föld alatti részeit is felszínre hozni! Egy olasz kutatásban háromféle, Itáliában bőséggel termesztett komlófajta, a Cascade, a Challenger és a Hallertauer Magnum zöld hajtásainak élettani hatásait vizsgálták nemrég. A komlóhajtás alacsony zsírtartalmú tápláléknak bizonyult magas fehérjetartalommal és rengeteg rosttal. B9- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedőnek bizonyult a vizsgálatok szerint, ezért a kutatók szerint a flavonoidok eddig kiaknázatlan forrásává válhat az orvostudományban is. Antioxidánsokban is bővelkedik, fogyasztása erősíti az immunrendszert, és ellenállóbbá tesz a betegségek ellen.

Egy szlovén vizsgálat azt is megállapította, hogy a fehér komlóhajtások jobb antioxidánsok, mint a komlótobozok és a komlólevelek, ráadásul a felszíni részeivel ellentétben nem tartalmaznak növényvédőszer-maradékot, így sokkal biztonságosabban felhasználhatóak.

Alkalmazási területe széles spektrumot ölel fel, például alvási nehézségek, szorongásos állapotok kezelésére is alkalmas, mérsékelheti a hangulatingadozást és a klimax egyes tüneteit is. A hazai erdőket járva mi is kipróbálhatjuk, vajon tényleg olyan nehéz-e hozzájuk férni, a vadon termő, ehető növények begyűjtése – amennyiben a komlóhoz hasonlóan könnyedén felismerhetőek, és biztosan nem mérgező egyik részük sem – kiváló nyári elfoglaltság lehet, ami ráadásul különleges élményeket adhat ízlelőbimbóinknak is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra