Most készítsd el, és megelőzheted a makacs köhögést és orrfolyást

GettyImages-670880835
Olvasási idő kb. 7 perc

Szinte mindenkinél előfordul néha köhögés, orrfolyás. Ezekkel a tünetekkel nem kell azonnal orvoshoz rohannunk, enyhíthetjük gyógynövények, köztük a fenyő segítségével is.

Mivel az őszi, téli időszak kedvez a légúti megbetegedések kórokozóinak, ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy összeszedjünk valami megfázásos, köhögős betegséget. A legjobb persze előre felkészíteni immunrendszerünket a várható támadásokra, amit immunerősítő ételek és gyógyteák segítségével hatékonyan meg is tehetünk. De még a jól támogatott immunrendszer mellett is előfordulhat néha egy kis orrfolyás, köhögés, amire nem árt felkészülni. Számos módja van, hogy természetes úton segítsük szervezetünket, és mielőbb megszabaduljunk ezektől a kellemetlen tünetektől. Az egyik ilyen segítőnk lehet a fenyőméz vagy a fenyőrügyszirup.

Mindenkinek más a legjobb

Köhögés megszüntetésére számos gyógynövény alkalmazható, de figyelembe kell vennünk, hogy minden ember szervezete másképp reagál a növényi hatóanyagokra. Éppúgy, ahogy egyes gyógyszereknél, például fájdalomcsillapítóknál is előfordul, hogy amíg egyesek esküsznek egy fajtára, és egy szem is elég nekik belőle, addig másoknál kevésbé hatékony, és csak 3 szem éri el ugyanazt a hatást. Ezért érdemes kipróbálni a természetes lehetőségek közül is többet, hogy megtalálhassuk a számunkra leghatékonyabbat. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek közül a jellegzetes ízű növények közül olyat válasszunk, amit szívesen fogyasztunk, mert nem biztos, hogy mindegyik elnyeri a tetszésünket.

A fenyő fiatal hajtásait gyűjthetjük szirup vagy méz készítéséhez
A fenyő fiatal hajtásait gyűjthetjük szirup vagy méz készítéséhezLiliya Krueger / Getty Images Hungary

Természetes módszerek köhögés ellen

Gyakran használják köptető, hurutoldó hatása miatt a lándzsás útifűből készült szirupot, a kakukkfű vagy a hársfa virágának teáját, de ajánlják a bodzát is, ami nemcsak a köhögést, de egyéb influenzára jellemző tünetet is hatásosan enyhít. Hagyományos gyógymód még a vöröshagyma héjából készült tea vagy a hagymaszirup is, amikor a belsejét kivágják, megtöltik cukorral, majd néhány óra múlva, amikor a növény nedvei feloldják a cukrot, szirupként fogyasztható. Ugyanezzel a módszerrel a fekete retekből is készül szirup, ami szintén hatásos lehet. 

A fenyő hatóanyagai

Ha szereted a fenyők jellegzetes illatát, akkor érdemes kipróbálnod a lucfenyő fiatal hajtásaiból készült fenyőrügyszirupot vagy fenyőmézet. Gyógyászati tulajdonságait az összetételében található vegyi anyagok okozzák, többek között: illóolajok, tannin, gyanták, karotinoidok, aminosavak, keserű anyagok, viaszok és az ásványi anyagok, valamint a benne található C-, B1-, E-, B3-, B2-, K-vitamin. Főképp az illóolajának köszönhető a baktériumellenes és immunerősítő, valamint gyulladáscsökkentő hatása.

Ne tévesszük össze a mérgező tiszafával
Ne tévesszük össze a mérgező tiszafávalGoldi59 / Getty Images Hungary

Így gyűjtheted

A lucfenyő mellett erdei fenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő és ezüstfenyő hajtásaiból is készíthetjük. Bár fenyőrügyszirupként emlegetik, igazából a fiatal hajtásokból készül, amit tavasszal érdemes gyűjteni, amikor még csak 3-5 cm hosszúak. Ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalmuk, ami könnyebben is oldódik ki, mert még a levelek is zsengék, puhák. A színük is világosabb még, így egyértelműen felismerhetőek a friss hajtások. Egy erdei kirándulás alatt be is gyűjthetjük a szükséges mennyiséget, de egy fáról ne szedjünk egyszerre túl sokat, hogy ne okozzunk benne kárt. Nem véletlenül javasoltam az erdei kirándulást, hiszen fontos, hogy tiszta környezetben élő fákat válasszunk, amik lehetőleg távol állnak az utaktól, így nem kötik meg a kipufogógázokat. Ügyeljünk rá, hogy gyakorlatlan szem számára összetéveszthető a szintén örökzöld tiszafával, aminek viszont a magköpenyén kívül minden része mérgező. A tiszafa jellegzetes piros magköpenybe burkolt magjai feltűnőek, azokról általában jól felismerhető. Levelei puhák, és az oldalhajtásokon fésűsen, egy síkban helyezkednek el, míg a lucfenyő levelei erősek és szúrósak, spirálisan nőnek az ágakon.

A köhögés csillapítására használhatjuk a szirupot és a fenyőmézet
A köhögés csillapítására használhatjuk a szirupot és a fenyőmézetOksana_Schmidt / Getty Images Hungary

Fenyőméz

Ha begyűjtöttük a hajtásokat, akkor már nincs más dolgunk, mint venni egy tiszta befőttesüveget, megtölteni a megmosott, lecsepegtetett hajtásokkal és felönteni mézzel. 3-4 maréknyi hajtás elég egy nagyobb üveghez. Nem kell nagyon megtömni, legyen hely a méznek is, hisz az oldja ki a hatóanyagokat. Ha megtöltöttük, lezárjuk, és hagyjuk, hogy a fizika törvényei dolgozzanak. Érdemes néha kicsit megmozgatni az üveget, de nem kell kinyitni vagy kavargatni. Ha tavasszal elkészítjük, akkor az őszi hónapokra szépen összeérik. Ennek a mézes verziónak külön előnye, hogy a méz önmagában is jó immunerősítő és köhögéscsillapító, így a fenyőhajtások hatóanyagaival együttesen fejti ki hatását.

Fenyőrügyszirup

Ha nincs otthon méz, akkor cukorral szirupot is készíthetünk. Szintén tiszta befőttesüvegre lesz szükség, aminek az aljára szórunk pár kanál cukrot, majd teszünk rá egy réteg fenyőhajtást. Ezt ismételgetjük, míg tele nem lesz az üveg, majd felöntjük langyos vízzel. Kicsit megütögetjük az alját, hogy a levegőbuborékok kiszabaduljanak, és lezárjuk. Az első napokban érdemes naponta kicsit megmozgatni, és őszre ez is szépen összeérik.

Alkalmazás: nem mindenki fogyaszthatja!

Megfázás, köhögés esetén 3-4 kanállal vegyünk be belőle, de tehetjük teába is. Cukorbetegek persze sajnos nem fogyaszthatják, és 3 évesnél fiatalabb gyermeket se ezzel próbáljunk kúrálni, mert a fenyő illóolaja nekik még erős. De nagyobb gyermeke már kaphatnak belőle, és mivel finom édes, talán nem tiltakoznak ellene nagyon. Bármennyire is jók a természetes módszerek, ha makacs és szűnni nem akaró köhögéssel, torokkaparással küzdünk, ami 4-5 nap után sem enyhül, látogassunk el a háziorvosunkhoz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek