Kapar a torkod? Ezt próbálja jelezni vele a tested

GettyImages-1281466223

A torokfájás az esetek döntő többségében nem bakteriális, hanem vírusos fertőzés eredménye. Éppen ezért antibiotikum ritkán vethető be ellene, muszáj házi gyógymódokhoz vagy más patikai készítményekhez folyamodnod. Ha pedig kapar a torkod, a legjobb, ha megpróbálod felkutatni az okát, mert a legeredményesebben annak megszüntetésével kezelhető a kellemetlen tünet.

Ha csak egy tippért jöttél, kezdjük a legtermészetesebbel és legismertebbel: valószínűleg a legismertebb torokfájás elleni házi gyógymód a méz. Antibakteriális és köhögéscsillapító hatása révén enyhíti a kaparó érzést és csökkenti a fájdalmat. Arra viszont vigyázz, hogy ne tedd ki 40 °C-nál magasabb hő hatásának, jelentős kalóriatartalma miatt pedig jobb, ha mértéket tartasz vele.

Ha fogyasztása ellenére is kapar a torkod, nem muszáj azonnal orvoshoz menned, mert akad néhány tünet, amelyeken a doktor nélkül is egyszerűen javíthatsz. 

Kaparó torok? Íme, amit a tested próbál elmondani a tünettel

Mindannyian tapasztalunk időnként torokkaparást. Bár kissé bosszantó, általában a kellemetlen, belső karcoló érzés hamarosan magától elmúlik. Ha azonban tartósan fennáll, akkor több mögöttes egészségügyi problémára is utalhat.

Erich P. Voigt, a NYU Langone fül-orr-gégészeti-fej-nyaki sebészeti osztályának docense elmondta a gyulladás és kaparás gyakori okait és azt, hogy mit tehetünk az állapot javításáért.

Íme, a lehetséges okok a szakértő szerint:

1. Szezonális allergiád van

A szezonális allergia a torokviszketés tüneteinek leggyakoribb előidézője.

Ha allergiás vagy valamire, például pollenre, szervezeted egy hisztamin nevű vegyi anyag felszabadulásával reagál, ami szúrós, viszkető szemeket, náthás és tüsszögő orrot és kaparó torkot eredményez, mondja dr. Voigt.

Sajnos az allergiások számára minden évszaknak megvannak a saját allergénjei, amelyek kiválthatják a viszketést.

„A tavasz sokféle pollennel jár a fák, növények és virágok beporozásakor” – folytatta dr. Voigt, majd hozzátette: a melegebb időben a fű pollenjei átitatják a levegőt, ami szintén nem szerencsés. 

„Az ősz sok penészgombát hoz magával, mert ahogy a falevelek a földre hullanak, magukba zárják a vizet, és lebomlanak”

– hangsúlyozta dr. Voigt.

„A tél a beltéri allergének szezonja, mivel az emberek több időt töltenek bent, kitéve magukat házi kedvenceik szőrének, pornak, pehelypaplanoknak és gyapjúpulóvereknek, valamint beltéri kártevőknek, például csótányoknak és egereknek”

– zárta az allergének nyomasztó listáját a szakember. 

A torokviszketés (és más tünetek) elleni legjobb védekezés szerinte egyszerűen az allergének elkerülése.

„Ez azonban nem mindig lehetséges, mert a részecskék mikroszkopikusak, és a levegőben vannak” – folytatta dr. Voigt, aki szerint időnként érdemes az antisztaminokat is bevetni a kellemetlen helyzet enyhítésére.

„Az antihisztaminok [orális gyógyszerek vagy orrspray formájában] jó első vonalbeli terápia az allergiás reakció megelőzésére” – mondja dr. Voigt. A hosszú távú kezeléshez még az allergiás immunterápia, vagyis az erre használt injekciók használata is megfontolható a doktor szerint.

A legfontosabb, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a viszkető torkot, és ne próbájuk elviselni, ha az állapot tartósan fennáll. 

„A kezeletlen vagy súlyos allergia a tüdőben duzzanatot vagy allergiás asztmát is okozhat, és az ilyen betegeknek szteroid inhalátorokat és hörgőtágítókat kell használniuk”

– magyarázza dr. Voigt.

2. Ételallergiád van

„A szezonális allergiákhoz hasonlóan az élelmiszerekre is allergiásak lehetünk. A torok viszketése lehet az élelmiszer-allergia első jele” – állítja a doktor.

Amikor a szervezeted egy allergénnel, jelen esetben egy bizonyos élelmiszerrel találkozik, az immunválaszt vált ki. Az Egyesült Államok Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hivatala (FDA) szerint az ételallergiára utaló jelek lehetnek:

 • Csalánkiütés
 • Kipirult bőr vagy kiütés
 • Bizsergő vagy viszkető érzés a szájban
 • Arc-, nyelv- vagy ajakduzzanat
 • Hányás és/vagy hasmenés
 • Hasi görcsök
 • Köhögés vagy zihálás
 • Szédülés
 • A torok és a hangszalagok duzzanata
 • Nehézlégzés
 • Eszméletvesztés

Kezelés nélkül az ételallergia is nagyon veszélyes lehet.

„Egy ételallergia extrém reakciót, az úgynevezett anafilaxiát válthat ki, és ez halálos is lehet”

– figyelmeztetett dr. Voigt, utalva arra, hogy bár nem tűnik komoly betegségnek, mégis érdemes orvoshoz fordulnunk allergiánkkal. 

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled, azonnal hagyd abba az étel fogyasztását, és fordulj orvoshoz. Ezekben a potenciálisan életveszélyes helyzetekben sürgősségi gyógyszert írhatnak fel, például EpiPent, vagyis egy epinefrininjekciót, amelyet nagyon súlyos allergiás reakciók kezelésére használnak.

„Ha valaki torokviszketést érez, miután elfogyasztott valamit, kerülje az adott ételt, és keressen fel egy allergológust vizsgálat céljából” – javasolja dr. Voigt.

3. Szennyező vagy irritáló anyagokat lélegzel be

„A rossz levegőminőség, vagyis az a levegő, amely tele van porral, füsttel, szmoggal vagy más irritáló anyagokkal, torokviszketést okozhat” – folytatta dr. Voigt.

Bár a kültéri levegő szennyezettsége nagy problémát jelent a tüdő egészségére nézve, beltérben sem vagy biztonságban az irritáló hatásoktól. Egy kutatás úgy találta, hogy számos légszennyező anyag koncentrációja ötször, időnként akár 100-szor is nagyobb lehet beltérben.

A viszkető torok pedig csak a jéghegy csúcsa lehet, ha a beltéri szennyező anyagok belélegzésének lehetséges egészségügyi következményeiről van szó. Az American Lung Association (ALA) szerint idővel a rossz beltéri levegőnek való kitettség fertőzéseket, tüdőrákot és krónikus tüdőbetegségeket, például asztmát válthat ki, vagy hozzájárulhat ezek kialakulásához.

De mi a helyzet az otthoni levegő minőségével?

A házon belüli irritáló és szennyező anyagok csökkentése érdekében tartsd minden évszakban jól szellőztetve a helyiséget (de természetesen csak akkor nyisd ki az ablakokat, ha jó a kültéri levegő minősége), és fektess be egy HEPA-szűrővel ellátott légszűrőbe.

4. Talán csak megfáztál

Egy közönséges megfázás vagy fertőzés okozhatja a kaparó torok bosszantó érzését.

„A vírusok és baktériumok megfertőzhetik a szemet, az orrot és a torkot, ami torokviszketést okoz”

– emelte ki dr. Voigt, hozzáfűzve, hogy ezek a fertőzések gyakrabban okoznak fájdalmat a garatban, vagyis a jól ismert torokfájást.

A torokban jelentkező szúró (vagy fájdalmas) érzés mellett „a fertőzések további tünetekkel is járnak, mint a testi fájdalmak, a láz, a köhögés és az irritált nyálkahártya” – mondja dr. Voigt, aki szerint a betegséget kísérő jelek megfigyelése lesz biztos módja annak, hogy különbséget tegyünk a megfázás és az allergia között.

„Az ilyen tünetektől szenvedő személynek orvosi ellátást kell kérnie, és vírus-, illetve baktériumtesztet kell végeznie a szakembereknek”

– tette hozzá a doktor.

5. Refluxban is szenvedhetsz

A savas reflux viszkető érzést válthat ki a garatban.

Dr. Voigt szerint a savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomor egyes anyagainak összessége (élelmiszer, gyomorsav és enzimek) valamiért a nyelőcsövön felfelé kezdenek haladni a gyomorból a torokba. A reflux krónikus formája, a gastrooesophagealis reflux [GERD] torokirritációt, torokviszketést és égő érzést okozhat.

GettyImages-1140173027
Biztosan olyan jó a levegő az otthonodban? PeopleImages / Getty Images Hungary

Ezenkívül a GERD tünetei közé tartozik a gyomorégés, az étel vagy a savanyú folyadék regurgitációja és a felső hasi vagy mellkasi fájdalom.

A reflux azonban csendes is lehet, ami azt jelenti, hogy nem jár együtt a GERD egyéb árulkodó tüneteivel, hívta fel a figyelmet a fontos részletre dr. Voigt. A csendes refluxként ismert laryngopharyngealis reflux (LPR) torokproblémákat okozhat, beleértve a következőket:

 • Torokfájás
 • Enyhe rekedtség
 • Csomó érzése a torokban
 • A torokköszörülés szükségessége
 • Krónikus köhögés
 • Nyelési nehézség
 • Vörös, duzzadt vagy irritált gége

Bizonyos életmódbeli változtatások segíthetnek enyhíteni vagy minimalizálni a savas refluxot. Dr. Voigt szerint például a nagyétkezések, a fűszeres vagy savas ételek, a koffein, valamint a késő esti étkezés elkerülése csökkentheti a reflux tüneteit.

Ha valakinek ezek az életmódbeli változások sem csillapítják a tüneteket, beszéljen orvosával.

„Léteznek olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét, például savlekötők, antihisztaminok és protonpumpagátlók”

– zárta dr. Voigt.

6. Dohányzol? Még egy ok a leszokásra

A dohányzás tartós szúró érzést okozhat a torokban. És ezek a viszkető hatások nem korlátozódnak kizárólag a cigarettázásra. „A gőzölés, a vízipipa és minden olyan tevékenység, amely anyagok belélegzésével jár, toroktüneteket okozhat” – mondja dr. Voigt.

Ez azért van, mert a dohányzás irritációt és gyulladást válthat ki. Dr. Voigt szerint az olyan tényezők, mint a hő és a füstrészecskék, károsíthatják a torok szöveteit, ami kaparó érzéshez vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a cigaretták rákkeltő és irritáló kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek a garat nyálkahártyáját is kiszáríthatják, ami szintén torokviszketést okoz. 

GettyImages-1202213446
Lehet egy gyógyszer mellékhatása is  Tharakorn / Getty Images Hungary

7. Lehet gyógyszeres kezelés mellékhatása is

A torok irritációja és duzzanata bizonyos gyógyszerek tipikus lehetséges mellékhatása. Az AARP szerint például két magas vérnyomás kezelésére felírt gyógyszertípus következménye lehet a köhögés és kaparás. A krónikus köhögés ugyanis hozzájárulhat az irritált, viszkető torok érzéséhez.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni torokviszketéssel?

‚Ha valami irritálja a testet, kellemetlen érzést okozva, és/vagy az irritáló hatás elkerülése ellenére is fennáll”, mindig okos döntés orvosi értékelést és kezelést kérni. Ha a kezelőorvos megfelelően felméri, diagnosztizálja és kezeli a mögöttes problémát, a toroktünetek enyhülhetnek, ám ha nem tárják fel az okokat, azok jó eséllyel csak súlyosabbá válnak majd.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra